miercuri, 30 august 2023

Noaptea Muzeelor la Sate, nouă spații muzeale din Maramureș oferă programe inedite

 

Naţională a Muzeelor din România organizează sâmbătă, 2 septembrie în premieră evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate, o adevărată nocturnă muzeală care activează şi prezintă în exclusivitate potenţialul patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc. În Maramureș 9 spații muzeale prezintă programe inedite.

Kit-ul vizual al evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate este acum disponibil pe https://noapteamuzeelor.org/noaptea…/participanti/, și poate fi descărcat și folosit gratuit.

Casa Memorială ”Stan Ioan Pătraș” din Săpânța, organizează între orele 18:00-22:00 ”Povestea făuritorului de cruci de la Săpânța – Stan Ioan Pătraș”, vor avea loc ateliere de storytelling – povești despre Stan Ioan Pătraș, și ateliere de sculptură realizate de continuatorul acestuia.

Casa Memorială „George Pop de Băsești” din Băsești, participă la eveniment între orele 18:00-22:30 cu spațiu  expoziţional cu piese originale cu caracter istoric şi memorial aparţinând lui George Pop de Băseşti.

Casa Memorială ”Dr. Ilie Lazăr” din Giulești, organizează între orele 18:00-22:00, evenimentul ”Ilie Lazăr în amintirea consătenilor”, care se dorește a fi o întâlnire a membrilor comunității rurale a localității Giulești, care să contribuie la cunoașterea unor realități din viața marelui om politic Ilie Lazăr vis-a-vis de personalitatea sa, legătura cu oamenii satului, implicarea sa în viața comunității.

Casa Martirilor de la Moisei își așteaptă vizitatorii între orele 18:00-23:30.

Biserica de lemn din Săcălășeni, biserica va putea fi vizitată între orele 10:00-18:00, atât la exterior, cât și la interior.

Biserica de lemn din Culcea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, biserica va putea fi vizitată între orele 10:00-18:00, atât la exterior, cât și la interior.

Biserica de lemn din Coruia „Zămislirea Sfintei Ana”, biserica va putea fi vizitată între orele 10:00-18:00, atât la exterior, cât și la interior, cimitirul, clopotnița și stejarul secular.

Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu” Șișești, ansamblul alcătuit din: casa parohială (secolul al XVIII-lea), şcoala (1905), Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor (1890) cu mormântul lui Vasile Lucaciu, Locul de adunare, Izvorul Maicii Românilor de la Siseşti, coloanele de piatră pentru statuile lui Traian şi Decebal, altarul vechii biserici de lemn, biblioteca familiei Lucaciu, poate fi vizitat între orele 18:00-23:30.

Al 7-lea Hambar din Oarța de Jos Foto 1 și 2), este o întâlnire-eveniment între arte, oameni și natură.

Program:

ora 15.30 Concert acustic: Stăm liniștiți;

ora 17:00 Conferință și dezbatere cu tema:  Esență și personalitate;

ora 21:00 Muzică live: Fereastra, spectacol sonor dedicat lui Victor Brauner – pictor suprarealist

În Camera Analog:

Expoziție de fotografie suspendată: Pași spre Lumină, autor: Răzvan Avram;

Expoziție de fotografie analog: Suflet analog, autor: Sergiu Corbu Boldor;

Expoziție de aparate foto pe film;

Expoziție de carte de avangardă;

Expoziție de instrumente muzicale;

Audiții la pick-up și magnetofon.

                                                                             Cristian LAURENȚIU



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu