sâmbătă, 26 august 2023

Semnal editorial - Carmen Mihaela COCA

 


CARMEN MIHAELA COCA, Sportul de performanță, Abordare sociologică, Colecția Pedagogica, Editura Ecreator, Baia Mare, 2023

Motto: „Nu există artă mai frumoasă decât arta educației, pictorul și sculptorul fac doar figuri fără viață, dar educatorul creează un chip viu, uitându-se la el, se bucură și oamenii, se bucură și Dumnezeu.”(Ioan Gură de Aur)

Dintre marile probleme ale vieții sociale, educația fizică și sportul ocupă un loc aparte în ceea ce privește întărirea, menținerea sănătății corporale de care depinde în mare parte și sănătatea psihică.

Condiția fizică a omului este foarte împortantă atât pentru practicanți, instructori și pentru societate, pentru dezvoltarea fizică armonioasă a fiecărui individ. „Natura noastră este mișcarea, repaosul deplin este moartea.”( Blaise Pascal)

Sportivul de mare performanță își manifestă aptitudinile din copilărie iar pentru a parcurge drumul spre performanță are nevoie de un educator-instructor care să știe cum să-l îndrume în dozarea efortului și în alegerea exercițiilor potrivite. Dna. Carmen Mihaela Coca este una dintre acele persoane pasionate și instruite care a știut să găsească echilibrul în educarea fizică a elevilor săi. O spun multiplele diplome și medalii obținute de-a lungul timpului la concursuri și competiții sportive, obținute în urma efortului susținut pentru dezvoltarea fizică și psihică a elevilor selectați.

Așa cum se spune în Introducere:

„Lucrarea de față sintetizează cele mai diferite metode și mijloace care pot contribui la menținerea echilibrului psiho-fizic al sportivului sau al oricărui individ care dorește să facă din existența sa o performanță umană.”

Există o deosebire între educația fizică din școli, sportul de masă și sportul de performanță, numai dacă ne gândim la cel din urmă și la faptul că din școala de la Deva a răsărit campioana Nadia Comănici, cea care a luat la Montreal nota zece pe linie la concursul internațional de gimnastică.

Autoarea cărții a fost și este antrenor de gimnastică ritmică la Baia Mare, maestru al sportului, Arbitru Internațional de gimnastică ritmică 2009-2013, multiplă Campioană Națională, Dublă Vicecampioană la gimnastică ritmică, scriitoare și în același timp pictoriță - Carmen Mihaela Coca fiind membru al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație participă cu lucrări artistice la expoziții și vernisaje la Baia Mare, București, Iași etc dar și cu ilustrații după picturile sale în ziare, reviste și zeci de cărți ale autorilor români din țară și din străinătate.

Pentru a putea influența, educa și dezvolta o serie de deprinderi sportive elevilor e absolut necesar ca și profesorul instructor care e la baza instrucției și educației sportive să fie el însuși pasionat de evoluția sa personală propriu zisă.

În acest sens Carmen Mihaela Coca a dat dovadă de-a lungul timpului că e cea mai bună, cu cea mai bună abilitate atât în evoluția sa personală, cât și a claselor de elevi pe care i-a dus spre performanță. Elevii domniei sale cred  că o poartă-n sufletul lor manifestând acest sentiment de recunoștință necesar pentru succesele obținute în drumul luminat de profesor.

Studiul și cercetarea din această carte au ca obiective completarea informațiilor de specialitate, dezvoltarea metodelor de instruire și completarea acestora cu privire la integrarea în societate a copiilor care practică sportul de performanță. Subiectele abordate sunt formarea echipelor de sportivi pentru competiții, treptele intermediare ale ierarhiei sportive, factorii fiziologici și psihologici și  de mediu ai performanței sportive.

„Performanța optimă se realizează atunci când corpul și mintea se influențează reciproc, când ambele sunt influențate de mediul înconjurător, când acești trei factori interacționează și afectează permanența și când factorii sunt la parametrii maximi.”

În urma analizelor se poate afirma că:

„Sportul constitue nu numai o școală a vieții, a formării multilaterale a omului, dar și un larg laborator, izvor de soluții pentru sănătate, pentru recuperare, pentru viață, pentru toți.”

Abordări teoretice și conceptuale privind clasele și grupurile de elevi cu delimitări sociologice, specificul claselor cu profil sportiv, principiile generale ale antrenamentului sportiv, analiza și caracteristicile grupului sportiv, analiza conceptului de educație, a idealului educativ: „Idealul educației reprezintă imaginea perfectibilă, modelul la care aspiră societatea în formarea tinerei generații.”; educația familială în raport cu realitatea socială, locul și rolul educației fizice în integrarea socială a copiilor și tinerilor, factorii care favorizează performanța, studiu de caz privind pregătirea și integrarea sportivului în societate prin gimnastica ritmică, artă a mișcării corporale... și multe alte abordări întregesc imaginea unei preocupări teoretice de relatare a activității  unui cadru didactic pasionat în munca la catedră , dar și-n cea extrașcolară.

Închei cu ideea beneficiilor mișcării expusă subtil:

„Mișcarea ca factor primordial care a orientat structura corpului omenesc, s-a impregnat în materia vie, prezentând tot timpul vieții satisfacție și răbufnind sub cele mai variate forme.” (Dr. Clement C. Baciu)

Prof. OLIMPIA MUREȘAN, UZPR, Ulmeni, Maramureș



 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu