miercuri, 30 august 2023

Mai bogat cu un SEMNAL

 

                                                                                     de Gheorghe Pârja

În ultimii ani trăiesc sentimente alese în orașul Săliștea de Sus. Încă de pe vremea când așezarea era comună. Și din clipa însemnată când marele poet Nichita Stănescu a ținut într-o clasă din Săliștea de Sus celebra lui lecție despre Limba Română. Era în 25 martie, 1980. Când a spus: „Cheltuirea Limbii Române în valori noi trebuie să o facem, și o facem acum în secolul târziu, când scriem poezie pe portativul sufletului acestui neam. Ave!” Îmi aduc aminte că înainte de a porni spre așezarea voievodală, i-am spus poetului că vom fi așteptați de un grup de tineri profesori, unii dintre ei scriu poezie, și care editează o revistă școlară, care este cunoscută în țară. Poartă numele SEMNAL. Titlul i-a plăcut lui Nichita.

A apărut în urmă cu peste o jumătate de veac. A fost un fapt care a marcat multe școli maramureșene. Pilda unui grup de profesori și elevi, îndrumați de profesorul Simion Iuga, de a edita o revistă școlară, demonstra că aici erau suficiente rezerve de energii literare, care s-au întrupat în publicația școlii săliștene. Aproape de ideea revuistică a fost și poetul Ion Bogdan, adică profesorul Dumitru Iuga. Și alți intelectuali sălișteni, răspândiți prin Ținut. Cert este că evenimentele școlii, dar și din oraș au fost ilustrate în revista care a fost printre primele din țară. La Ediția a XV-a a Simpozionului academic „Cultură și civilizație românească în Maramureș” a fost prezentat ultimul număr.

După ce am citit textele am declarat că am devenit mai bogat cu un SEMNAL. Aflu că revista s-a adaptat vremurilor, are o Asociație Semnal Săliștea de Sus, al cărei președinte este inginerul Ioan Vlad. Dar să derulez sumarul. Redacția a publicat articole semnate de mine despre evenimentele petrecute aici în ultimul timp. Este cuprinsă relatarea despre ediția precedentă a Simpozionului, cronica tomului de excepție „Monografia orașului Săliștea de Sus”, a profesorului Dumitru Chiș, prezentarea cărții care cuprinde comunicările din anul 2021, dar și o prezentare a numărului precedent al revistei. Etnologul Vasile V. Filip scrie despre cartea universitarului Nicolae Iuga – „Maramureșul- Floarea cu cinci petale”, socotind că este cea mai autentică și mai convingătoare din ultimul sfert de secol.

Și au venit paginile elevilor. De la început spun că le-am citit cu mare interes și am constatat izbânzi literare de luat în seamă. Universul povestirilor este din imediata apropiere, cu întâmplări savuroase, care apelează la memoria locului și celor din jurul povestitorilor. Le spun cu drag și încurajare numele: Ecaterina Colibaba, clasa a VII-a, Alina-Maria Tomoiagă, clasa a VII-a, Coman Teodora, clasa a VII-a, Rareș Iuga, clasa a VII-a, Sophia Alexandra Iuga, clasa a VI-a, Adina-Alessandra Bogîldea, clasa a VI-a. Având în vedere vârsta autorilor, mă declar impresionat de exprimarea fluentă, stăpânirea subiectului și a dialogurilor, spiritul de observație și, nu în ultimul rând, conturarea personajelor.

Peste aceste texte plutește minunatul polen al speranței că acești tineri vor continua să scrie. Mă gândesc cum i-ar fi mângâiat Nichita pe creștet. Cuvinte de laudă pentru profesoara Loredana Roman. Sunt prezentate și săliștencele pe scenele țării: surorile Suzana și Daciana Vlad, care au lansat un nou album și Larisa Pop, cu un trofeu dobândit la Târgu Lăpuș. Un interviu despre pelerinajul unor bolnavi oncologici realizează Simion Iuga cu doamna Cătălina Lițu, coordonatoarea acestui proiect. Profesorul Pamfil Bilțiu ne amintește episoade din studenția poetului Ion Alexandru, și călătoriile de cunoaștere prin Maramureș, ținut pe care îl socotea omphalosul Europei.

Un text care mi-a provocat amintiri publică Maria Bilțiu, despre poetul și pictorul Gheorghe Chivu, profesorul meu de desen și caligrafie, dar și mentorul întru poezie. Profesorul Simion Iuga face un portret emoționant prietenului, poetului Ion Bogdan, colegul lui de la SEMNAL. Poetul Gavril Ciuban scrie despre poetul Ion Chișu. Sunt mai multe știri cu imagini despre lansări de cărți petrecute în orașul de pe Iza. Rețin, deoarece am fost de față, prezentarea cărții „Acasă, în Maramureș”, de Liliana Iuga Mărginean. Cartea de poezie a elevei Ioana Chiș, cu părinți sălișteni, de la Cenaclul „Voci eminesciene”, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, din Baia Mare, este prezentată de profesorul Simion Iuga.

Impresionează continuitatea acestei publicații, care nu renunță la valoare și la descoperirea de copii cu har. Da, m-am întors de la Săliștea de Sus mai bogat cu un SEMNAL. Celor care au pus umărul și banii și pentru acest număr, cuvinte de apreciere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu