duminică, 17 septembrie 2023

Reforma începe să semene a reformă


Începută cu înăsprirea legislaţiei fiscale pentru companiile private, evident revizuită în sus, reforma demarată de guvern a ajuns la momentul adevărului: diminuarea cheltuielilor publice.

Punctul cuminant pare să fie desfiinţarea celor 200.000 de posturi neocupate. De menţionat că guvernul aloca bani pentru aceste posturi neocupate fizic, sumele fiind cheltuite de instituţii în alte scopuri.

Aşadar putem înţelege acum de ce majoritatea instituţiilor înfiinţau posturi pe care nu angajau oameni. Îşi creşteau bugetele fictiv, ceea ce pare să fie cam la limita legii. În urma acestei măsuri se vor economisi câteva miliarde de lei. Dacă se înmulţeşte chiar şi salariul minim de 3000 cu 200000 suma economisită ajunge într-un an la 7,2 miliarde de lei.

Cum planul guvernului este să reducă cheltuielile cu 12 miliarde se va reduce numărul de funcţii de conducere, al secretarilor de stat, cu 20%, reducerea cu 50% a membrilor autorităţilor locale, comasarea unor instituţii din cadrul autorităţilor locale. Anunţând aceste măsuri primul ministru Ciolacu dă o explicaţie halucinantă: „Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetăţeanul şi mediul privat!”

Ce înseamnă „greul să-l ducă statul”? Statul nu produce decât pierderi. Statul este ca o vacă pe care o hrăneşti, dar ea drept recunoştinţă îşi bea propriul lapte. Statul, spune primul ministru, este ca o strecurătoare prin care se scurg banii publici prin diverse tehnici.

Ca politician care îşi asumă sarcina dură de reformare a sistemului fiscal, Marcel Ciolacu are în vedere şi „şmecheriile” unor firme cu câte un angajat care fac afaceri de milioane.

Deci trebuie să înţelegem că după asumarea măsurilor propuse de un grup de experţi, cu cifrele pe masă, după cum observa Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, România va avea o componentă de stabilitate fiscală.

Fără să fie prezentate măsurile care săptămâna viitoare vor fi prezentate în faţa parlamentului pentru asumarea răspunderii, punctele prezentate succint nu lasă să se înţeleagă că vor fi diminuate taxele pe muncă. Primul ministru ar dori reducerea impozitării muncii, mai ales în cazul veniturilor mici, dar se pare că lucrul acesta nu se va întâmpla acum. Bugetul având urgentă nevoie de bani nu se va micşora nicio taxă.

Din întregul pachet asumat se va reţine un singur lucru: reducerea sau creşterea impozitării muncii. Dacă fiscalitatea va creşte înseamnă că statul despre care premierul spune că este ca o strecurătoare prin care se scurg banii publici rămâne în esenţă neschimbat.

Guvernatorul Isărescu spune că este primul studiu cu cifre. De ce nu sunt prezentate aceste cifre? Probabil pentru a nu provoca proteste din partea celor care se simt afectaţi de măsura propusă.

Pornită de la necesitatea de reducere a cheltuielilor din sectorul de stat singurul lucru important rămâne o singură cifră: cu cât se reduc cheltuielile după asumarea răspunderii. Vor fi eliminate facilităţile? Salariile mari vor fi diminuate? Până la urmă, dacă inechităţile existente în sistemul de salarizare nu vor fi eliminate reforma nu este decât o cosmetizare a unei realităţi care nu se va schimba.

Reforma începe să semene a reformă, deocamdată doar în teorie, în modul de prezentare.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei de Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu