sâmbătă, 16 septembrie 2023

Vernisajul expoziției de icoane pe sticlă „Pictura de la Nicula, Arc peste timp” la Cahul

 

Pentru a marca Centenarul înființării Episcopiei Basarabiei de Sud și la invitația adresată de către Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin, în perioada 15-17 septembrie 2023, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca este oaspetele comunității din orașul Cahul,  din sud-vestul Republicii Moldova, titrează Radio Renașterea.

Cu acest prilej, au fost organizate mai multe evenimente, printre care sfințirea unor biserici, concerte de muzică bisericească, conferințe pastoral-misionare și expoziții de artă bisericească.

Manifestările au debutat cu vernisajul expoziției de icoane pe sticlă „Pictura de la Nicula, Arc peste timp”.  Icoanele expuse au fost pictate de vrednicul de pomenite Arhidiaconul Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula și fac parte din colecția privată a domnului Flavius Milășan, director al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu, Episcopul Basarabiei de Sud care a mulțumit în cuvântul său invitaților clujeni și a prezentat un istoric al Episcopiei Basarabiei de Sud și a vorbit și despre greutățile de la începutul păstoririi sale de aici.

Vorbind despre expoziția de icoane pe sticlă „Pictura de la Nicula, Arc peste timp”, dl Flavius Milășan a spus că dragostea pentru aceste icoane i-a insuflat-o însuși autorul lor,  Arhidiaconul Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, prin modul unic în care îmbină tehnica de aproape 300 de ani cu prezentul. Expoziția rămâne deschisă timp de o lună la Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul.

Invitat la eveniment, profesorul Marcel Munteanu, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, un fin cunoscător al picturilor expuse la acest vernisaj, a subliniat importanța iconografiei pictate pe sticlă de la Nicula, a păstrării tehnicii de realizare a acestora și mai ales a mesajelor transmise.Prof. Marcel Muntean și Ramona Mocian

Participanții la eveniment s-au bucurat și de concertul susținut de Corala „Voci Transilvane” a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, aflată sub bagheta maestrului Adrian Corojan. De altfel, corala va fi prezentă și la evenimentele liturgice din Protopopiatul Cahul.

Prezența prestigioasei instituții de cultură clujene în mijlocul comunității românești de la Cahul, este una deja de tradiție și face parte dintr-un amplu proiect cultural de suflet denumit „Unire prin tradiție”. Inițiatorul acestei adevărate campanii de însuflețire a culturii românești din zona de sud a Republicii Moldova, dl Flavius Milășan, salută implicarea în acest proiect a Episcopiei Basarabiei de Sud și a primăriei orașului Cahul. Totodată, domnia sa  încurajează lărgirea perspectivelor și parteneriatelor ce privesc educația, tradiția și cultura tinerei generații.

Având ca scop salvarea și promovarea, mai ales în rândul tinerilor, a patrimoniului și valorilor naționale românești, Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș din Cluj-Napoca  în parteneriat cu Episcopiei Basarabiei de Sud, a donat 2000 de cărți copiilor români din Cahul, iar proiectele culturale comune vor continua. Astfel, în perspectivă se au în vedere atât susținerea unor schimburi de experiență între profesori și copii olimpici din Cahul care vor fi invitați la Cluj-Napoca, dar și multe alte manifestări culturale: concerte de muzică clasică și corală, un cenaclu literar și multe alte acțiuni comune.

„Este de datoria noastră să păstrăm și să transmitem ceea ce înaintașii nostri ne-au lăsat cu sacrificiu de-a lungul istoriei. ” ne-a mai spus dl Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților.

Autor: NapocaNews

Sursa foto:Episcopia Basarabiei de Sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu