miercuri, 14 martie 2012

ACTA - CUM NI SE FURA INTERNETUL


Control, supraveghere, cenzura pe internet, amenzi si inchisoare ne asteapta pe toti utilizatorii de Internet daca ACTA va fi aprobat de Parlamentul European si va intra in vigoare in vara acestui an.
Negocierile ACTA au fost secrete pînă pe 22 mai 2008 cînd un document despre tratatul propus a fost publicat pe Wikileaks, iar în scurt timp si ziarele au scris despre aceste negocieri secrete.
ACTA a fost semnat prima data la 1 octombrie 2011, iar in prezent peste 30 de tari au semnat acest tratat. Romania a semnat tratatul in luna ianuarie. Semnarea actului s-a facut fara instiintare publica. Mediul online va suferi modificari drastice, reducandu-se libertatea de a posta, folosi sau imparti fisiere pentru care nu se detine drepturile de autor. Adrian Năstase: "ACTA ar putea transforma furnizorii de internet în furnizori de informaţii."
Conform prevederilor ACTA, furnizorii de internet trebuie sa monitorizeze site-urile pe care utilizatorii lor le viziteaza. Daca se constata ca utilizatorul de internet a incalcat in vreun fel drepturile de autor, risca amenzi usturatoare si chiar sa intre in inchisoare.
Mai mult decat atat, prevederile ACTA permit celor care lucreaza in aeroporturi sau la granita sa controleze orice aparat pe care se pot stoca date, pentru a vedea daca acestea sunt sau nu piratate. Daca se constata ca o persoana “are la purator” materiale piratate, aceasta risca amenzi foarte mari si confiscarea telefonului sau calculatorului pe care fisierele au fost stocate.
Cei mai multi utilizatori ai internetului il folosesc pentru a se informa.
Pe langa aceasta functie, foarte multe persoane il folosesc pentru a comunica sau a-si comunica nemultumirile. Daca ACTA va fi acceptat, protestele vor ramane istorie…
Pe 25 septembrie 2008, Consiliul Uniunii Europene in mod ostentativ a adoptat o rezolutie pro-ACTA.
Ultimul cuvant in privinta aplicarii sau nu a prevederilor ACTA il are Parlamentul European. Pana atunci, vor avea loc dezbateri pe marginea aplicarii acestei intelegeri in luna mai.
Fundatia pentru software liber sustine că ACTA va crea o cultură a supravegherii si suspiciunii.
Perspectiva ratificării ACTA a generat un val de proteste în câteva ţări ale Uniunii Europene. În urma protestelor de stradă, Cehia, Polonia şi Slovenia au decis suspendarea ratificării.
Militanţii anti-ACTA continuă acţiunile de protest, iar ziua de 11 februarie a fost declarată „Ziua Anti-ACTA”.
Astfel, sâmbătă, vor fi organizate proteste în mai multe ţări europene, printre care şi România.
Ţara noastră se află pe primul loc în Europa la numărul de persoane care şi-au anunţat participarea la protest, prin intermediul reţelei de socializare Facebook.
Peste 70.000 de români vor fi prezenţi, teoretic, în pieţele centrale din 19 oraşe.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu