joi, 15 noiembrie 2012

La Şcoala Mireşu Mare, trecutul prinde viaţă!


  Având în vedere faptul că anul 2012 este „Anul european al Îmbătrânirii active şi al Solidarităţii între generaţii” şi că în perioada 19-25 noiembrie în ţara noastră va avea loc a XIII-a ediţie a „Festivalului Naţional al Şanselor Tale”, o săptămână a educaţiei permanente, la Şcoala gimnazială Mireşu Mare, în preambul, de „Lăsata secului”, sub motto-ul „Trecutul prinde viaţă” s-a desfăşurat o şezătoare. Activitatea-concurs a avut loc miercuri 14 noiembrie, zi care în calendarul ortodox este marcată cu însemnarea „Lăsatul secului pentru Postul Naşterii Domnului”.
        Elevii din clasa a IV-a şi ciclul gimnazial, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au prezentat crâmpeie de folclor literaro-muzical şi elemente de cultură şi civilizaţie populară.Astfel, pe lângă prezentarea de doine, strigături, snoave, unii concurenţi şi-au descris costumul original pe care îl purtau, alţii au descris unele activităţi specifice intrării în perioada hibernală. Au făcut interesante demonstraţii de utilizare a vârtelniţei cu realizarea ghemului de pe „jirebdie”, punerea firului textil pe „ţădi” cu ajutorul „sucalei” pentru ca apoi să fie puse în „suveică”. Doamna profesoară Mirela Pop a făcut o scurtă, dar sugestivă prezentare a şezătorii tradiţionale din Ţara Chioarului.
       Întreaga manifestare a fost coordonată de doamna profesoară de limba română Viuţa Dorca, dorindu-se o continuare a opţionalului dumneaei „Calendar popular- datini şi obiceiuri de pe Someş”. Activitatea a fost jurizată de doamnele profesoare Lucica Mogoş, director coordonator, Corina Drăgan, director adjunct şi Ioana Ştefănescu.
      Pe lângă şezătoarea de pe scenă s-a desfăşurat concursul de „moară”, concurs care a fost supravegheat de către domnii profesori Gelu Dragoş, Nicu Oanţă şi Remus Katoka.
         În urma jurizării, câştigători au fost desemnaţi următorii:
Premiul I: Ioana Mărginaş, clasa a VII-a A;
Premiul II: Paula Ioana Pop, clasa a IV-a şi Georgiana Lazăr, clasa a VI-a B;
Premiul III: Maria Bancoş, Carla Pop, ambele din clasa a V-a şi Răzvan Rus din clasa a VI-a A;
Menţiuni: Alexandru Leş, clasa a VI-a B, Anamaria Mărginaş, Giulia Melisa Racoviţă, ambele din clasa a IV-a şi Alexandra Ştef, clasa a VI-a A.
         Activităţile culturale, de educţie civică, educaţie pentru valorile democraţiei, pentru protecţia mediului, educaţia religioasă vor continua şi în săptămâna 19-25 noiembrie în şcoala din Mireşu Mare.

                                                                   G.D.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu