vineri, 17 aprilie 2015
Fotografii cu o casă tradiţională din satul Lucăceşti, comuna Mireşu Mare, propusă cu seriozitate Proiectului judeţean "Salvarea Satului Maramureşean"
Acest proiect generos, de cunoaştere a istoriei noastre locale, a Maramureşului, de cei care trăim azi pe aceste meleaguri iubite de un Someş veşnic curgător, idee coordonată de - Prefectura Maramureş, Inspectoratul Şcolar MM şi Ordinul Arhitecţilor din România, filiala NV - referitor la "Salvarea Satului Maramureşean", un proiect important după cum se spune în comunicatul dat de cele trei instituţii în care credem cu adevărat, i-au făcut pe soţii învăţători Ana şi Gelu Dragoş să găsească această casă deosebită prin istoria ei din satul lor! Casa aceasta a dat oameni importanţi la nivel judeţean şi naţional! Sperăm să se realizeze visul celor care s-au implicat, este dorinţa noastră sinceră ca aceast aşezământ ( plus şura, coteţul, tot de pe vremuri ) să fie SALVATE întru cinstirea părinţilor, bunicilor şi strămoşilor noştri!
Deocamdată barza ( cu puii ei scoşi de-a lungul timpului ...) care ani de zile îşi făcea cuibul acolo, lângă casa cu şindrilă şi zâmbete de copii a lui badea Văsălica lui Ilie, iar ea şi generaţiile de picioroange se simţeau bine în apropierea Someşului, a Măriuşului din Bavna şi câteodată a... perelor zemoase ale familiei Cristian Vasile şi Anica, părinţi a nouă copii, n-a mai venit în acest an! Este pentru prima dată de când eu eram copil! Şi anul acesta am făcut 48 de ani!
Păcatele modernismului şi amatorismului de care dăm dovadă câteodată, ca români, e devastator pentru aceste păsări migratoare şi pentru lipsa de profesionalism a celor care se ocupă cu stâlpii electrici supraaglomeraţi.
Succes Proiectului "Salvarea Satului Maramureşean"! Primul care a făcut-o este profesorul Traian Rus prin "Muzeul Satului" din Oarţa de Sus!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu