luni, 27 aprilie 2015

PRIMĂVARA ROMÂNEASCĂ LA BRUXELLES - «Din Transilvania, Crişana, Banat şi Maramureş în inima Europei”

Arthis, casa de cultura belgo-romana a organizat la Bruxelles in perioada 25-26 aprilie 2015, Festivalul “Primavara romaneasca” – editia a X-a.
Evenimentul a fost dedicat culturii si traditiilor romanesti, bogatiei patrimoniului Romaniei, precum si promovarii imaginii acesteia ca tara membra a Uniunii Europene.
Festivalul a reunit mai multe evenimente care au inglobat varietatea intregului festival sub egida «Din Transilvania, Crisana, Banat si Maramures in inima Europei» si a avut ca scop valorizarea acestor patru regiuni din Romania, a identitatii lor culturale si sociale.
In cadrul festivalului a avut loc lansarea oficiala a Delegatiei Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului pe langa Uniunea Europeana, un proiect initiat de europarlamentarii Victor Negrescu si Emilian Pavel care va asigura reprezentare directa la nivelul Uniunii Europene a zonei de vest a Romaniei. Delegatia va promova valorile culturale si oportunitatile economice prin evenimente periodice.
Din partea Maramuresului a participat Gabriel Zetea, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures.
“Promovarea in interiorul Romaniei, a diferitelor zone cu specificitatile fiecaruia, este un lucru extreme de important. Chiar daca vorbim azi de Transilvania, Banat, Crisana sau Maramures, asta nu inseamna ca nu ramanem romani , ca nu simtim romaneste; si apoi sigur fiecare in zona lui simte asa cum am invatat de acasa. Sper ca acest proiect sa aiba o continuitate care sa genereze o promovare a acestor zone si va asigur de sprijinul Consiliul Judetean Maramures” , a declarat Gabriel Zetea.
Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a salutat demersul europarlamentarilor: “Intotdeauna Guvernul Romaniei a fost aproape de cei care au initiative sanatoase. Pentru mine este o onoare sa fiu prezent la acest eveniment, avand in vedere ca sunt din Maramures. Atat in calitate de senator de Maramures cat si in calitate de ministru va asigur de intreaga mea sustinere”.
Festivalul a prezentat numeroase standuri, expozitii si artisti de renume, veniti special din aceste patru regiuni din Romania. Mesterii populari au prezentat creatiile lor: oua incondeiate, ceramica, costume traditionale, pictura pe sticla si pe lemn. Muzica si dansurile traditionale au fost reprezentate de mai multe grupuri folclorice care au pus in valoare diversitatea traditiilor si obiceiurilor din aceste regiuni. Ansamblul folcloric „Zamfira” de la Arthis, casa de cultura belgo-romana, a incununat cu succes Festivalul “Primavara romaneasca” de la Bruxelles.
Maramuresul a fost reprezentat printr-un stand atelier si expozitie costume populare - Bizau Ileana, costume din Valea Izei, stand-expozitie cu creatii contemporane si textile, zgardane, bratari - Ana Paparuza, expozitie de fotografii din zona Maramuresului - Sateanu Felician si Tudorel Ilie si stand de promovare a turismului maramuresan – Asociatia Euro – Mara Events.
Maestrul Stefan Popa - Popa’s, inscris in Guiness Book pentru rapiditatea caricaturilor sale a prezentat si realizat portrete la minut iar iubitorii de muzica pop au avut parte de un recital Gabriel Cotabita.
Un numar impresionant de romani s-au bucurat de aceste zile de festival alaturi de strainii care au savurat intreaga atmosfera de sarbatoare a primaverii, gustand din bucatele traditionale romanesti.
Festivalul a reunit oficialitati din Romania si Belgia, Ambasada Romaniei in Regatul Belgiei, media din Romania si Belgia.


                                                                           DORIS UGLAR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu