Pepenele roşu are nu doar puţine calorii şi un
gust delicios, ci şi multe vitamine şi fibre benefice pentru sănătate. În plus,
pepenele are proprietăţi hidratante deosebite, avînd în vedere că are un
conţinut de 91,5% apă, astfel că, dacă nu sînteţi un mare băutor de apă, mai
ales pe timp de vară, cînd deshidratarea este frecventă, măcar mîncaţi pepene.
Ţine şi de foame, vă şi hidratează, fără să vă îngraşe, dar, unde mai pui ca
este considerat Viagra naturală, avînd aproximativ aceleaşi proprietăţi ca şi
celebra pastiluţă albastră.
Cu numai 46 de
calorii la 250 de grame, pepenele roşu asigură 20% din doza zilnică recomandată
de vitamina C şi 17% din doza de vitamina A. În plus, acest fruct-legumă (face
parte din familia mai largă cunoscută sub denumirea de Cucurbitacee, care
include dovleacul, dovlecelul şi castraveţii), conţine şi vitamine din
complexul B, care întăresc funcţia creierului şi ajută la convertirea proteinelor
în energie celulară, dar şi fibre care favorizează sănătatea digestivă, precum
şi potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială.
1. Pepenele roşu conţine mai mult licopen decît
roşia
Licopenul este un
antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi care afectează integritatea
celulelor şi sistemul imunitar, iar 250 de grame de pepene roşu conţin de 1,5
ori mai mult licopen decît o roşie proaspătă – adică 6 miligrame, faţă de 4
miligrame.
2. Pepenele roşu vă scapă de febra musculară
Sportivii care au
băut 450 de grame de suc înainte de un program de activitate fizică intensă au
avut mai puţine crampe musculare
şi un ritm cardiac mai scăzut pe parcursul zilei. Experţii au explicat acest
lucru prin faptul că pepenele roşu conţine o substanţă denumită citrulină, care
îmbunătăţeşte funcţionarea arterelor şi scade tensiunea arterială. Citrulina este prezentă în cantităţi mai
ridicate în coajă, un motiv în plus pentru a pune pepenii roşii la murat.
3. Pepenele roşu hidratează foarte bine
Avînd în vedere
că deshidratarea, chiar şi în forme uşoare, cauzează dureri de cap, probleme de
concentrare, oboseală şi nervozitate, pepenele roşu trebuie inclus în dieta
zilnică în această perioadă pentru că are un conţinut de 91,5% apă.
4. Pepenele roşu scade tensiunea arterială
Pepenele este cea
mai bogată sursă de L-citrulină, care este înrudită cu L-arginina, aminoacidul
necesar formării oxidului nitric, esenţial pentru reglarea circulaţiei
vasculare. În organism, L-citrulina se transformă în L-arginină. Administrarea
de suplimente alimentare cu L-arginină poate provoca efecte secundare nedorite,
precum greaţa, în schimb, pepenele roşu este în general tolerat de organism.
5. Pepenele roşu rezolvă problema ochilor umflaţi
Ochii umflaţi pot
fi consecinţa unei moşteniri genetice sau a unui stil de viaţă nesănătos. Un
regim alimentar echilibrat furnizează organismului ingredientele naturale de
care are nevoie pentru a funcţiona la parametrii optimi şi pentru ca pielea,
inclusiv cea din jurul ochilor, să fie hidratată şi elastică. Consumaţi în
fiecare zi legume şi fructe astfel încît organismul dvs. să primească necesarul
de minerale şi vitamine care sînt esenţiale în menţinerea sănătăţii pielii.
Dacă aveţi în mod regulat probleme cu ochii umflaţi, consumaţi alimente bogate
în potasiu, precum roşii, castraveţi şi pepene roşu.
6. Pepenele roşu are efect anticancerigen
Includerea
pepenelui roşu în alimentaţie este una dintre cele 12 măsuri întocmite de
experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru prevenirea cancerului.
7. Pepenele roşu poate înlocui Viagra
Pepenele roşu
este benefic pentru tratarea disfuncţiilor sexuale masculine. Datorită
citrulinei, care poate creşte fluxul sangvin în regiunea penisului, pepenele
roşu are acelaşi efect asupra organismului ca acela pe care îl are o pastilă de
Viagra.
8. Excelent în curele de slăbire
Gustul dulce al
pepenelui roşu face ca acest fruct să reprezinte un substitut excelent pentru
desert, însă conţinutul său ridicat de apă nu conferă senzaţia de saţietate.
Persoanele care doresc să slăbească sau să îşi menţină greutatea corporală la
acelaşi nivel, trebuie să consume pepene roşu în cantităţi moderate.
9. Ameliorează astmul
Antioxidanţii
conţinuţi de pepenele roşu ajută la reducerea severităţii astmului bronşic.
10. Îmbunătăţeşte calitatea pielii şi a părului
Pepenele roşu
conţine din plin vitamina A, un nutrient necesar producţiei corespunzătoare de
sebum, care asigură o hidratare optimă a pielii. În plus, această
vitamină este esenţială pentru creşterea tuturor ţesuturilor corporale,
inclusiv a ţesutului cutanat şi a părului. Aportul adecvat de vitamina C, furnizată de pepenele roşu în cantităţi
mari, este necesar pentru producţia de colagen, esenţială pentru structura
părului şi a pielii. Efectul puternic de hidratare al acestui fruct are
beneficii directe asupra ţesutului cutanat.
dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu