marți, 10 mai 2016

COMUNICAT DE PRESĂ

Au fost semnate protocoale privind participarea unor studenți și cadre didactice la inventarierea patrimoniului construit rural din Țara Maramureșului

Instituția Prefectului – Județul Maramureș a organizat marți, 10 mai 2016, la sediu, o întâlnire pentru semnarea protocoalelor privind stagiul de practică pentru un grup de studenți și cadre didactice, pentru inventarierea patrimoniului construit rural din Țara Maramureșului. A fost, astfel, inițiată o activitate de anvergură, care poate deveni un model pentru România. Obiectivul activității este de a fundamenta identificarea, pe teritoriul Țării Maramureșului, a zonelor cu patrimoniu mixt cultural-natural; în acest sens, una dintre activitățile principale va fi elaborarea fișelor obiectelor de patrimoniu rural (porțile maramureșene, case, gospodării, instalații tehnice etc.). Sunt implicate mai multe instituții: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Țara Maramureșului”, cu rol de coordonator și beneficiar; Muzeul Maramureșului din Sighetu Marmației, cu rol de beneficiar, îndrumător și coordonator; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, deopotrivă cu studenți și cadre didactice din Cluj-Napoca și Baia Mare; Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Filiala Baia Mare; Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; primăriile care vor găzdui echipele de studenți și cadre didactice și activitățile de inventariere; Instituția Prefectului – Județul Maramureș cu rol de catalizator și monitor; Consiliul Județean Maramureș, prin arhitectul șef; Ordinul Arhitecților din România, Filiala Maramureș; Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Maramureș, cu rol de monitor.
Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a subliniat că este foarte important în acest moment ca locuitorii Țării Maramureșului să conștientizeze importanța și valoarea patrimoniului rural construit. De asemenea, a arătat faptul că Instituția Prefectului poate contribui la promovarea construcțiilor tradiționale existente încă în zona amintită. Iar pentru ca proiectul să aibă succes, trebuie ca toate instituțiile și persoanele pomenite să își dea mâna. Ioan Marchiș, directorul Direcției pentru Cultură Maramureș, a vorbit despre faptul că autoritățile locale nu au suficientă grijă de monumente, nici măcar de cele cuprinse în lista UNESCO, și că în continuare se construiesc în județ case fără autorizație de construire. Prefectul Sebastian Mihai Lupuț a subliniat că este momentul să se pună frână acestui fenomen. Mihaela Vrabete, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, a propus ca cei prezenți să apeleze inclusiv la sprijinul preoților din satele Țării Maramureșului, pentru o mai bună informare a localnicilor. De asemenea, generația tânără poate fi educată prin intermediul unor concursuri școlare cu tematica axată pe patrimoniul material și imaterial, precum și al unor școli de arte și meserii, activități de altfel cuprinse în proiect. Studenților cuprinși în proiect li se va oferi, pe lângă posibilitatea de a efectua practica, ocazia de a vizita Muzeul Maramureșului, de a se întâlni cu arhitecții județului, de a învăța un cântec și un dans din părțile locului, precum și de a gusta o mâncare locală. Și primarii își vor aduce aportul la bunul mers al proiectului, asigurând cazarea și masa studenților, dar și facilitând accesul lor la obiective.


Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu