marți, 3 mai 2016

Un document ultrasecret al Comisiei Europene zguduie din temelii UE. Costurile sunt uriaşe

Ţările europene care refuză să împartă povara valurilor de imigraţie ar putea să fie amendate cu 250.000 de euro pentru fiecare refugiat pe care îl refuză, conform unui plan al Comisiei Europene de revizuire a regulilor de la Dublin privind azilul şi care ar urma să fie făcut public miercuri, scrie Financial Times.

Planul european vine în contextul în care sistemul de azil nu face faţă valului de peste un milion de imigranţi cu care s-a confruntat Europa doar anul trecut. Recent, afluxul de imigranţi a scăzut, din cauza întăririi controlului la graniţe în Balcanii de Vest şi a acordului cu Turcia, de a trimite solicitanţii de azil înapoi în insulele greceşti. Totuşi, Europa rămâne divizată pe acest subiect, scrie Financial Times.

Comisia Europeană urmăreşte să mute gradual mai multă responsabilitate din sarcina statelor luate cu asalt, precum Grecia, către alte state europene, printr-un sistem automat de împărţire a refugiaţilor. Acest plan este susţinut şi de o taxă prohibitivă pentru statele care vor să evite relocarea temporară a solicitanţilor de azil. Taxa s-ar ridica la 250.000 de euro pentru fiecare refugiat refuzat.

„Valoarea contribuţiei se poate schimba, dar ideea este să pară ca o sancţiune”, a spus un diplomat pentru Financial Times.

Astfel, Polonia spre exemplu ar urma să plătească în jur de 1,5 miliarde de euro, dacă refuză să adopte cota de 6.200 de refugiaţi relocaţi din Grecia şi Italia.

Deşi cotele de refugiaţi au fost adoptate la nivel european anul trecut, pentru 160.000 de persoane, doar în jur de 1% din această ţintă a fost atinsă până acum.

Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat în septembrie 2015 sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, în plus faţă de cei 40.000 conveniţi în cadrul unui prim mecanism de relocare.

Decizia a fost luată cu o majoritate calificată, o măsură neobişnuită pentru că de obicei deciziile în Consiliu se iau cu unanimitate. Astfel, a fost ignorată opoziţia celor 4 state din Estul Europei - România, Cehia, Slovacia şi Ungaria, care au votat împotriva mecanismului suplimentar de relocare a refugiaţilor.

Cele 4 state vor participa însă la acest mecanism, pentru că sunt obligate de tratatele UE, o dată ce au recunoscut rezultatul votului. Conform cifrelor propuse de Comisia Europeană, România urma să primească în total 6.351 de refugiaţi - 1.705 prin primul mecanism aprobat în iulie la Bruxelles şi restul prin mecanismul aprobat astăzi. Al doilea mecanism de relocare a 120.000 de refugiaţi urmează să se desfăşoare în două etape, pe doi ani. În primul an, România va primi 2.475 de refugiaţi, care se adaugă la cei 1.705 conveniţi deja prin primul mecanism. În al doilea an, conform cotelor convenite acum însă care pot fi modificate, României îi mai rămân de primit 2.171 refugiaţi.


România a votat împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi, fiind de acord să preia doar un total de 1.785 de persoane. Până acum, în România au sosit 15 refugiaţi care au fost cazaţi la Galaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu