joi, 6 iunie 2019

Prezidenţialele încurcă negocierile pentru un nou guvern


 Schimbarea guvernului este principala dezbatere care se poartă încă de la aflarea rezultatelor de la alegerile europene. PSD s-a clasat pe locul doi, la mică distanţă faţă de PNL, dar raportat la scorul din 2016 rezultatul a şocat. Partidul a pierdut jumătate din procente, iar a doua zi după alegeri şi-a pierdut şi liderul.
PNL, partid clasat pe primul loc la europarlamentare, conform unor cutume, cere plecarea de la guvernare a perdantului. Aşa se obişnuieşte în democraţiile consacrate. După pierderea alegerilor locale la un scor dezastruos, partidul aflat la guvernare îşi dă demisia de onoare.
La noi acum nu se practică acest sport de onoare politică, însă în perioada interbelică se pleca de la guvernare fără multe discuţii.
Trecând peste declaraţii, speculaţii, calcule, întrebarea este: va cădea guvernul Dăncilă printr-o moţiune de cenzură sau prin demisia premierului? Există şi altă variantă: guvernul PSD-ALDE va rămâne pe poziţie menţinându-se actuala majoritate parlamentară.
Guvernul actual poate rămâne în funcţiune până după alegerile prezidenţiale şi în funcţie de rezultat va ceda locul altui guvern sau îşi va duce mandatul până la capăt. Dacă Iohannis sau alt candidat al dreptei pierde prezidenţialele şi vine un preşedinte susţinut de PSD se înţelege că PSD-ALDE rămân la guvernare până la alegerile parlamentare din toamna anului 2020.
În politică este posibil orice. Când partidele sunt instabile pot surveni schimbări ale majorităţii parlamentare. Liderul PNL exact pe acest lucru mizează. Ludovic Orban şi-a făcut cunoscută strategia pentru moţiunea de cenzură. Se va negocia cu fiecare grup parlamentar în parte, dar vor fi şi discuţii de la om la om cu parlamentari de la PSD şi ALDE. Este pentru prima oară când preşedintele unui partid recunoaşte că se va negocia personal cu fiecare parlamentar. Cu alte cuvinte se face o racolare pe faţă. Ceea ce este mai onorabil decât să se facă înţelegeri oculte, în culise.
Presupunând că strategia va da rezultate, moţiunea de cenzură va trece, iar guvernul va cădea. Vor urma o serie de negocieri pentru formarea unei noi majorităţi. Se pare că toate partidele, cu excepţia PSD şi ALDE, au căzut de acord că trebuie să vină alt guvern. În mod normal persoana desemnată cu formarea unui nou guvern ar trebui să fie preşedintele PNL. Potrivit altui scenariu, în ideea atragerii voturilor de la PSD, este posibil să fie desemnat pentru funcţia de premier Mihai Tudose de la Pro România.
După o experienţă de aproape cinci ani, aflat la sfârşitul mandatului, preşedintele Klaus Iohannis are acum ocazia să-şi demonstreze abilitatea de om politic. Într-adevăr, a demarat o serie de consultări cu partidele parlamentare. Declaraţiile liderilor de la ieşire sunt formale. Importante sunt discuţiile din culise. Fiecare partid îşi calculează eventuale avantaje şi dezavantaje. USR, partid clasat pe locul trei la europarlamentare, a ales să nu intre la guvernare, dar să susţină un guvern PNL.
Acelaşi partid, aliat cu PLUS, încurajat de rezultatele de la europarlamentare, nu ascunde faptul că îşi doreşte un candidat prezidenţial propriu, devenind astfel principalul adversar al PNL şi al preşedintelui Iohannis la alegerile prezidenţiale.
Aşadar nu există doar o singură problemă, a schimbării guvernului, ci există o sumedenie de aspecte foarte complexe care ţin de apropiatele alegeri prezidenţiale. Am spune că toate partidele par interesate de schimbarea actualului guvern, dar îşi concentrează atenţia pe alegerile prezidenţiale din toamnă. Ce este mai important pentru un partid, să intre într-un guvern de tranziţie sau să se pregătească temeinic pentru cele mai importante alegeri, cele prezidenţiale?!

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu