joi, 5 ianuarie 2023

Cenaclul literar la CENTRUL DE VÂRSTNICI NR. 2 în primele zile din Noul An 2023. Medalion literar-BOTEZUL ÎN MARELE FLUVIU AL LITERATURII

 


Imnul Ligii Scriitorilor a fost cel care a dat tonul deschiderii Cenaclului literar „AL FLORIN ȚENE” din acest Nou An 2023. Cenaclul literar „AL FLORIN ȚENE” este patronat de Liga Scriitorilor și începând din acest an calendaristic s-a decis ca de acum înainte toate ședințele cenaclului să înceapă prin intonarea imnului Ligii Scriitorilor, așa cum debutează fiecare ședință a cenaclului literar al Ligii Scriitorilor, imnul fiind compus de scriitorul dr. Mihai Ganea din Baia Mare, participant activ la ședințele Ligii Scriitorilor.

Președintele cenaclului scriitorul AL FLORIN ȚENE a deschis această întâlnire literară prin rostirea câtorva idei despre botez, despre cele două conotații ale botezului, conotația teologică și cea laică. În greacă botez înseamnă scufundare, primele botezuri săvârșindu-se în râuri. Primul botez a fost înfăptuit în apa Iordanului, Ioan fiind cel care s-a mărturisit de păcatele sale fiind botezat și primind numele de Ioan Botezătorul. De asemenea Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus vârsta de 30 de ani. În credința ortodoxă botezul are loc la 40 de zile de la naștere, fiind foarte important ca pruncul să fie botezat după datină, respectându-se legile și tradițiile strămoșești. Această scufundare semnifică începutul unei acțiuni, iar teologic, aderarea la o credință. Teologic, fiecare credincios devine membru al trupului tainic al lui Hristos, botezul fiind considerat prima dintre cele 7 taine Bisericii: Botezul, Mirungerea, Sfânta Euharistie ( Împărtășania), Pocăința (mărturisirea), Taina Preoției, Taina Nunții, Taina Sfântului Maslu. Prin aceste taine se dobândește duhul sfânt. În concluzie Botezul constă în întreita cufundare în apă și rostirea formulei botezului prin care cel botezat se curăță de păcatul strămoșesc și devine membru al Bisericii. Această taină a fost instituită da Mântuitorul Iisus Hristos înainte de Înălțarea Sa la Cer.

Apoi domnul Al. Florin Țene ne-a vorbit despre un mare compozitor român din Republica Moldova, cu studii la Moscova, pe muzica căruia s-au realizat filme de ficțiune, academicianul Eugen Doga, care a fost evidențiat de reprezentantul primăriei, scriitorul și istoricul Ionuț Țene, acordându-i-se o diplomă de merit. Am ascultat un fragment din compozițiile sale.

În continuare i s-a dat cuvântul domnului prof. VASILE SFÂRLEA, care ne-a vorbit despre Emil Isac, a cărui casă memorială se găsește în Cluj-Napoca, domnia sa relatându-ne câteva amintiri din viața acestui scriitor și recitându-ne o minunată poezie simbolistă a lui Emil Isac, „ARDEALUL”.

„Ardealul este fântâna de aur,

Ardealul este mătase.

Ardealul este lacrămi pe pâine,

Ardealul este dulce ca mierea.

Ardealul este ciobanul cu câine.

Ardealul este al copiilor balaur.

 

Ardealul este apa ce curge.

Ardealul este și foc și sânge.

Ardealul este mama ce plânge,

Ardealul este copilul ce zâmbește

Și floarea ce crește.

 

El este visul fără deșteptare.

Nemărginit îi este hotarul.

Ardealul este

Iisus și

Calvarul,

Ardealul este lanțul ce se sfarmă,

El este a păsărilor larmă,

Este sânul de mamă și oțelul tare,

Este flutur alb și

Muntele Mare.

 

Ardealule,

Ardealule,

Ardealule,

Orice plâns și cintez din tine pornește.

Ardealule, frumosule, mai frumos ești

Ca Luceafărul din lumile cerești.

 

Tu m-ai învățat să plâng și să cânt,

Pământul tao este mai mult decât pământ,

Ești fântâna de aur

Și de aur ai găleata,

Și piatra ta noaptea scânteiază

Și veșnicia te-a luat în pază.

Al meu ești, al nostru ești,

Povestea cea mai frumoasă dintre povești.”

 

Talentata și sufletista scriitoare prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU ne-a îmbogățit cultura prin enumerarea scriitorilor născuți în această lună, ianuarie, oprindu-se asupra celor mai importanți dintre ei, numărul. lor fiind foarte mare, peste 60. Domnia sa a amintit pe Nicolae Balotă, Ioan Băieșu, Gh. Brăescu, Ioan Al. Brătescu -Voinești, Ioan Budai Deleanu, reprezentant de marcă al Școlii Ardelene, apologet al unității noastre naționale. Dintre operele sale literare amintim poemul satiric „Trei viteji” și „Țiganiada” sau „Tabăra Țiganilor”, singura epopee românească terminată, scrisă în genul epic în versuri, epopee eroi-comică având ca temă lumea pe dos, parodierea ordinii universale. Dintre ideile sale iluministe s-a subliniat ideea că toți ne naștem egali și conducerea trebuie să aparțină intelectualilor. Are și scrieri istorice, pedagogice și juridice.

Un alt scriitor remarcabil născut în ianuarie este Ion Luca Caragiale care a rămas nemuritor prin cele opt comedii realiste, dintre care patru mai importante și o dramă dar și prin prozele scurte și schițele încadrate în naturalism.

Alți scriitori născuți în ianuarie sunt Emil Gârleanu, Petre Ispirescu, Ion Minulescu, poet, prozator, dramaturg, Emil Isac, simbolist, muzician, excelând prin muzicalitatea sa excesivă, simboluri netraduse, Anton Naum, Nicolae Olahus, fiind primul care face descrierea Transilvaniei, Ion Heliade Rădulescu care preia modelul Zburătorului, Zburătorul fiind prezentat în trei ipostaze pe care Eminescu le transformă în două: apariția primilor fiori ai iubirii și pastelul. Motivele nopții, ruinelor și a mormintelor sunt elemente pentru exaltarea sentimentelor patriotice, a trezirii recunoștinței față de trecut, a jertfei înaintașilor. Apoi au fost amintiți Dinu Săraru, Ioan Slavici cu cele trei elemente din opera sa pe care le purifică prin foc în Moara cu noroc, fiind vorba de lăcomie, patimă și patima banilor. Mai amintim pe Ionel Teodoreanu și Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu este sinteza tuturor trăirilor omenești, un geniu al literaturii noastre. În opera lui putem evidenția dragostea pentru pământul românesc, respectul pentru înaintați neapărând deloc mândria, gelozia față de ceea ce au scris înaintașii săi. Noi suntem contemporani cu Eminescu și cu Caragiale în gândirea lor, acestea fiind idei menționate de doamna prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU în cuvântul său.

În final prozatorul prolific AL. Florin Țene, care a scris peste 92 de cărți a vorbit despre operele scrise despre domnia sa, începând cu „Dicționarul literar al literaturii române” apărut la Academia Română, „Atitudini literare la începutul secolului XXI” scrisă de Voichița Tulcan Macovei, „Al. Florin Țene-Literatura ca mod de viață” scrisă de Petrică Birău și „Familia Țene” scrisă de Mariana Cristescu. În curând va mai apărea volumul II al Lilianei Moldovan ;i „O carte a cărților scriitorului Al. Florin Țene, însemnări literare”, care se afl[ sub tipar.

Mulțumim din suflet scriitorilor care și-au deșertat din prea plinul inimii lor pentru a ne umple sufletele noastre de frumos, virtute și cunoaștere literară. Este un câștig imens pentru cei care au deschiderea să participe la aceste minunate reuniuni ale cenaclului literar.

Următoarea ședință a cenaclului literar va avea loc în 1 februarie 2023, prima miercuri din lună.

 

Liliana Derevici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu