marți, 3 ianuarie 2023

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

 

 

Fotbalistul, curajul și... maimuța

 1. „Sper că atunci când voi muri, DUMNEZEU mă va primi în Rai la fel cum am fost primit în toată lumea grație fotbalului. Vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru sănătatea mea și pentru faptul că am ajuns aici încă lucid. Nu mai inteligent, ci mai lucid. Am multă încredere în Dumnezeu și fiecare mesaj de iubire primit de la voi, din toată lumea, mă ține plin de energie. Când am împlinit vârsta de 82 de ani am spus: 82 de ani sunt un cadou al lui Dumnezeu. Sunt fericit cu prietenii din Brazilia și din toată lumea și pentru faptul că Dumnezeu mi-a dat putere și sănătate să vă mulțumesc pentru dragostea voastră și pentru tot ce m-ați dat. Brazilia mănâncă, doarme și bea fotbal. Trăiește pentru fotbal. DUMNEZEU, mi-a dăruit fotbalul și doar El poate să mi-l ia. Mi-a dat faimă afecțiunea a milioane de oameni, curiozitatea sutelor de jurnaliști, bani, darul fotbalului...! Mi-a dat și răbdarea de a suporta lucrurile neplăcute pe care aceste circumstanțe le au. Eu am fost un dar al Cerului, dăruit de Dumnezeu adevărat, nu un „Dumnezeu” cum unii fani iubitori, susțineau”.

 

Edson Arantes do Nascimento  PELE (1940-2022),

fotbalist profesionist de fotbal din Brazilia care este considerat cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Și-a început cariera de fotbalist la vârsta de 15 ani pentru echipa Santos, iar la 16 ani intră în echipa națională a Braziliei. El are în palmares 3 Campionate Mondiale de Fotbal câștigate în anii 1958, 1962 și 1970, fiind singurul judecător reușind această performanță. A marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri fiind înscris în Cartea Recordurilor. În anul 1999 a primit „Premiul de Onoare a Balonului de Aur FIFA. Președintele Braziliei l-a numit „COMOARĂ NAȚIONALĂ”. A fost supranumit: „REGELE PELE”, PERLA NEAGRĂ” sau „REGELE”. Este considerat și „EROU NAȚIONAL” pentru implicarea în problemele sociale ale săracilor din Brazilia. 

 

+ + +

 

2. „CURAJUL cel mai de trebuinţă în această lume nu e totdeauna de natură eroică. În viaţa de toate zilele, trebuie curaj, ca şi pentru marile acţiuni ce aparţin domeniului istoriei. Este, de plidă „CURAJUL DE A FI CINSTIT", de a te împotrivi „ISPITEI", de a spune „ADEVĂRUL", curajul de a fi ceea ce suntem cu adevărat şi de a nu pretinde să trecem drept ceea ce nu suntem; curajul de a trăi cinstit prin propriile noastre mijloace şi de a nu duce o viaţă ruşinoasă prin mijloacele altora.

Samuel Smiles (1812-1904),

scriitor moralist englez, reformator guvernamental. A promovat ideea că mai multe progrese vin din atitudini noi decât din legi noi. Propune autoeducarea în locurile unde există lacune în acest domeniu.

 

+ + +

 

3. „Oamenii din Africa de Sud au o tehnică deosebită de a prinde maimuţele. Iau un dovleac golit de seminţe, fac în el o gaură mică cât să intre mâna maimuţei. Umplu dovleacul cu nuci şi îl leagă bine de un copac. Maimuţa vine după miros, şi vâră mâna în dovleac, apucă nuca şi nu o mai lasă, dar nici mâna nu şi-o poate retrage. În felul acesta oamenii africani prind maimuţele".

„Aşa şi noi creştinii! Dacă nu lăsăm patimile urii, minciunii, răutăţii, destrăbălărilor, vom cădea pradă diavolului cu toate consecinţele aferente!”

 

P.S. I Ioan cap. 5, vers. 18-19: „Oricine este născut din Dumnezeu nu păcătuiește, ci se păzește pe sine, și cel rău nu se atinge de el. Știm că suntem din Dumnezeu și lumea întreagă zace sub puterea  celui rău”.

 

Cu dragoste creștinească,

Părintele Ilie, Sarmas, Mures

Prof. Olimpia Mureșan, Ulmeni, Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu