vineri, 4 august 2023

A apărut revista de creație și cultură „Bogdania”, nr.109-110. Pagină de istorie literară contemporană

 


Având ca motto pe copertă un citat semnat de Mihai Eminescu – „Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”, acest număr este dedicat Limbii noastre cea română, pe care o sărbătorim în fiecare an pe 31 august, la propunerea, în urmă cu 12 ani, conform Wikipedia, a trei scriitori: „Această propunere legislativă a fost legiferată la inițiativa regretatului scriiitor Corneliu Leu, alăturându-se Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români și Ligya Diaconescu, director al revistei internaționale STARPRESS. S-a depus un memoriu, semnat de cei trei, ca în 31 august să se sființească, prin zărbătorire, Ziua Limbii Române și a fost aprobată de Parlamentul României”.

Prezentul număr, care promovează scriitori români de pe toate meridianele lumii, se deschide cu un amplu și bine documentat editorial, semnat de scriitorul și promotorul cultural Ionel Marin, redactorul șef și Președintele Asociației cultural umanitare „Bogdania”, intitulat „Limba română-comoara sfântă a neamului românesc!”.

Un interesant articol este cel semnat de pr. Al. Stănciulescu-Bârda despre viața lui Tudor Vladimirescu. Omul și conștiința este tema pe care o dezbate scriitorul român din Australia Ben Todică. Luciditatea și calitatea substanțială a textelor ziaristice semnate de Mihai Eminescu  sunt dezbătute de prof. Geo Călugăru, care concluzionează cu vorbele cunoscute eminesciene: „Scrieri cosmopolite și nihiliste ieșite din pene române încearcă a dovedi deja că sentimentele de patrie și naționalitate sunt mofturi”.

O altă temă interesantă este analizată de Ovidiu Țuțuianu – umorul eminescian. Iar scriitorul Ionuț Țene dezbate tema, strident necesară, a criticii și istoriei literare românești în Diaspora.

Revista se caracterizează prin promovarea generoasă a unor eseuri, texte și proză semnate de: dr. Stelian Gomboș, Mihaela-Mariana Cazimirovici, Nicolae Grigorie-Lăcrița, elevul din clasa a V-a Caloian Rareș, Elena Buică, din Canada, Ioan Miclău-Gepianu din Australia, Baciu Bogdana, Mihai Grămescu, Vasile Groza, Al. Florin Țene, care semnează un text critic elogios despre scriitoarea prof. Daniela Vasiloschi, Ion Pachia-Tatomirescu, Ana Dobre, cu o cronică la un volum semnat de Andrei Breabăn, Vasilica Grigoraș, și piesele de teatru semnate de Nicolae Vasile și Al. Florin Țene.

A intrat în tradiția revistei să promoveze creațiile tinerilor care bat la poarta consacrării, în cadrul concursului de creație literară Bogdania. În acest număr semnează elevii: Leahu Ana Daria, proză, elevă la Liceul „Waldorf”, din Iași, Popescu Irina Floriana și Caloian Rareș,

Evantaiul de poezii cuprinse în acest număr bogat în conținut și idei sunt semnate de poeți din țară și diaspora, scrise în vari modalități și stiluri, de la poezia clasică până la versul alb și liber.

Redactorul șef al revistei publică pe pagina 93 anunțul privind rezultatul concursului internațional de creație literară „Bogdania”, ediția XII-a, organizat în parteneriat cu UZPR, Liga Scriitorilor, AGIR-Cenaclul „Literar ing” și Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina. Festivitatea de premiere va avea loc în București, în 16 august 2023, la sediul AGIR, ora 14:00, din bulevardul Dacia, nr. 26, etaj 1, zona Piața Romană. La această manifestare se vor acorda Premiile și Trofeul Bogdania. Sunt invitați oameni de cultură, scriitori și iubitori de cultură din țară și din Capitală.

Revista se încheie cu „Semnal editorial”, ce cuprinde două pagini în care sunt publicate coperțile revistelor și cărțile sosite la redacție, semnate de Nicolae Vasile, Laurențiu Stoica, Liviu Zanfirescu, Daniela Vasiloschi, Al. Florin Țene, Florin Grigoriu, Andrei Breabăn, Marian Ilie, Dumitru  Constantin Dulcan, publicația „Muzeul presei” și „Cronica timpului”.

Și acest număr al revistei „Bogdania”, ce apare de 11 ani, ne convinge că este o publicație care promovează valorile culturii române și operele scriitorilor români de pe meridianele lumii, fiind pagini de aur ale istoriei literaturii române contemporane, cu contribuția, talentul și efortul financiar al scriitorului Ionel Marin, un mare iubitor al limbii române „fagure ca mierea luminii în degetarul macilor”, cum scrie în poemul său semnatarul acestor rânduri.

Al. Florin Țene / UZPR

 

Un comentariu: