sâmbătă, 28 octombrie 2023

Cronica ședinței Cenaclului Scriitorilor Maramureș din 28 octombrie 2023 - Moment de reculegere Ion Burnar și Ion M. Mihai


 S-a ținut un moment de reculegere in memoriam lui Ion Burnar si Ion M. Mihai.

 Domnul Vasile Tivadar a rostit ”Tatăl nostru”, apoi doamna Florica Bud, președinte al Cenaclului Scriitorilor a recitat poemul ”El nu auzea zgomotul lumii”, o poezie  tulburătoare despre poetul Ion Burnar, poem citit la sicriul defunctului, la Cicîrlău, de Vasile Gogea, membru al Uniunii Scriitorilor.

A citit studentul de la Asistență socială Remus Rogojan un eseu intitulat ”Eu și tot ce mă înconjoară”, apoi poeziile: ”Liniște în singurătate”, ”Iubire la plic”, ”Focul alb”, ” Răsăritul lunii”,  ”Focul etern”, ”O căpșună nebună”, ”Muza Lirică”. Încărcătura emoțională pentru cei prezenți a fost la maxim!

Prima care a vorbit despre Remus Rogojan a fost doamna Florica Bud: ”Ai titluri frumoase la poezii, ai idee poetică, dar prea mult încerci să-ți iasă rima”;

Vasile Tivadar: ”Apreciez sensibilitatea și trăirile tala Remus, dar prozodia șchioapătă și consider că trebuie să ai mai multă lectură din clasici. Te felicit pentru îndrăzneală și sunt deschis pentru o colaborare cu editura mea numită ”MaraIza”!;

Janeta Joca Coroiu: ”Mi-au plăcut toate poeziile, a recitat cu seninătate de parcă ar fi fost un actor”;

Flavia Oltea Foltos: ”L-am cunoscut pe holurile facultății NORD și i-am propus să vină la ședințele Cenaclului Scriitorilor. Mă bucur că azi a avut curajul să citească între monștri sacri. Legat de poezie, un pic prea te chinui să atragi rima”.

 Cu moderația caracteristică, i-au transmis curaj pe această cale grea POEZIA poeta Claudia Tomescu și jurnalistul și poetul Gelu Dragoș.

Partea a II-a a întrunirii a început și s-a terminat (parțial) cu poetul Grigoraș Ciocan care a propus participanților poezii religioase dar și bancuri scrise în stilul amfitrionului  bibliotecii, Petre Dulfu! A invitat apoi pe toți cei prezenți la lansarea celei mai recente cărți proprii numită ”Clopotele care bat la poarta uitării”, editura ”eCreator” Baia Mare, lansare care va avea loc pe data de 18 noiembrie 2023, ora 11,oo la BJPD BM în cadrul LSR MM. Autorul se așteaptă la un public numeros fiindcă oamenii au nevoie de poezie, dragoste și umor.

Despre ce a citit poetul popular Grigoraș Ciocan din Sălnița, comuna Vima Mică au vorbit: Florica Bud, Gelu Dragoș,  Nelu Danci, Janeta Coroiu, Flavia Oltea Foltos, Liviu Coroiu și Vasile Tivadar! Pe ultimul îl citez: ”Sunteți un bun compozitor de VERȘURI, adică versuri asemănătoare cu ce se scrie pe crucile din Cimitirul Vesel din Săpânța. Mă bucur că vă apropiați de Dumnezeu. În El e speranța pentru orice. În poezie trebuie și talant”

A consemnat Gelu DRAGOȘ, UZPR


Foto: GDL

5 comentarii:

  1. Adunatura de grohoitori, unul mai gras ca altul! Va intalniti la o cafea, cozonac, vin si tuica! Eu de asta nu vin la intalnirile voastre jalnice! Mai lipsea Bele, Lupse, Bale, Danciu! Mi-e mila de voi, scriitori de doi bani!

    RăspundețiȘtergere
  2. ”Nu promovezi pe nimeni din Asuaj, asa era scopul la inceput..”(Gelu Dragoș)
    Crezi că eu umblu să trag cu cleștele materiale pentru revistă la cineva prin Asuaju de Sus? Când am colaborat cu prof. Domuța exact asta am făcut. Aproape săptămânal mă întâlneam cu el la Căminul Cultural, pe când era referent cultural aici. Căminul cultural este peste drum de casa mea Îi tot aminteam să scrie ceva...Nu a mai scris nici măcar o propoziție de când am fondat revista ”Sintagme codrene”. Și apoi să se interpreteze altfel...că umblu în criză de colaboratori? Ho, Ho, Ho, când am colaboratori cu sutele din 6 țări, eu să umblu cu ”sărut mâna”, sau cu ”să trăiți”, să scrie cineva de acolo, care ce, să pară a lingușeală ori a altceva umilitor? Nici vorbă. Va veni cândva o schimbare în comuna aceea , apoi și alții se vor evidenția nu doar pe linie politică....Uite aici mai jos. Deja prin literații din redacție și de la colaboratori din 5 țări am primit prin mail pentru numărul următor/ianuarie-februarie-martie 2024, 46 de materiale, fie cronici, eseuri, poezie, articole despre evenimente, personalități, aniversări, tradiții, interviu.
    Prietenii știu de ce. Aici este unitate și seriozitate. Nu se tolerează de acum înainte nimic. La cine presimt invidie, răutate spirit de complici /intruși de gașcă ce urmărește să dezbine grupări culturale de orice fel, va fi exclus în două secunde din comitetul de redacție, indiferent cine este. De acum înainte nu voi permite defăimătorilor și răutăcioșilor invidioși să se apropie de mine la distanță mai mică de 5 metri. Prietenii știu de ce. Am tot permis până acum, dar gata cu intruși de acest fel. Ha, ha, ha. Asta să știe nemernicii. La colaboratorii mei le doresc baftă zi de zi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vasile Dan Marchis, ofiterul Ligii Scriitorilor din Romania9 noiembrie 2023 la 02:37

    Dacă unii care n-au nicio legătură cu organizarea unui anumit eveniment, dar îi scutură strechea invidiei sau că se uită prin sală după cei cu ranguri și funcții, ori după unii ”tura vura”, funcționărași de duzină, întrebându-se că pe aceștia cine i-a invitat. Sau că X a mers mai cu seamă doar la punctul 3, adică la pomană. Să știe lumea, că eu nu voi participa niciodată la prezentarea unor publicații literare sau artistice, ca apoi să rămân la ”punctul 3”, la așa zisa pomană. Plus că oriunde mă duc îmi asigur un meniu personal, din timp, fie în geantă sau îmi cumpăr pe traseu. Asta să se știe. Eu am locul meu de lux în scaunul ergonomic în redacția revistei ”SINTAGME CODRENE” ca fondator, nu depind de nimeni. Chiar dacă ar fi să nu mai public alte poezii în reviste, nu are nimeni atâția ani în România, nici nu va avea să trăiască cât seniorul Comănescu-112 ani, față de câte poezii din creația mea (peste 120) au fost publicate în prestigioasele reviste: Alba Iulia Cultural, Arena literară, Arges, Agora literară, Arte, Banchetul, Boema, Caiete Silvane, Caietele Columna, Contact internațional, Convorbiri literare, Cuvânt românesc (Spania), Destine literare, Expres cultural, Familia, Feed-back, Hyperion, Leviatan, Literatura de azi, Litere, Lumină lină (New York, SUA), Neuma, Nord literar, Oltart, Observatorul (Toronto, Canada), Plumb, Poezii pentru sufletul meu (Canada), Portal-Maiastra, Reflex, Spații culturale, Surâsul Bucovinei, Timpul, Vatra veche, Vâlcea literară etc.
    Când unii, din mulțimea cărților publicate, abia dacă au putut selecta 4-5 poezii cu elemente de stil poetic considerabil, pe care să le publice cineva într-o revistă, dar după criteriul rangurilor și funcțiilor sunt numiți ”personalități” pe linie literară, sau că nu au publicat în viața lor o poezie măcar în revistele menționate aici, dar au adunat prin cunoștințe poptiroașe (premii și diplome)cu carul, de pe la cele evenimente literare- concursuri sau festivaluri. Când unii doar după invitații pe la cele așa zise ”tabere”, ”festivaluri” sau întruniri ”literare” de altă natură cât că întind mâna după poptiroașe ca sărmanul la pomană după cozonac, fără nicio legătură cu literatura. De fapt cine te apreciază în această țară doar după creație? După cum mi-a spus personal unul dintre cei mai mari scriitori din România, citez: ”Aprecierile de orice fel nu se acordă doar după valoare. Chiar și un ”bravo” sau un bătut pe umăr nu se acordă de pomană sau fără conjuncturi, cunoștințe, funcții, relații bazate pe diverse interese”. Am încheiat citatul.
    În acest județ-MM, 99% dintre scriitori( de simpli cititori nici nu poate fi vorba) nu vin la întruniri literare decât ca invitați,strict dacă se pot așeza la mesele din față, colegi, dintr-o anumită gașcă, pe linie de funcții și ranguri, plus unii cât să se bage în seamă pe lângă ”elite”, dacă se aude că lansează carte un funcționar de rang înalt, nu pentru cărțile sau revistele care se lansează. În rest, neinvitat nu mai vine nimeni, să se uite pe el ca pe ceva suspect, iscoadă sau complice al cârcotașilor din alte găști. Când undeva s-a lansat o anumită antologie și au fost exact 6 poeți prezenți în sală, doar cei publicați în antologia respectivă, pe lângă 5-6 care mai erau la masa din față, și câțiva elevi, adunați cu ”arcanul” de la un anumit liceu din reședința județului respectiv. Păi, dacă nu erau elevii respectivi, erau la lansarea antologiei respective exact 11-12 persoane, cu tot cu cei din ”prezidiu”. Vă dați seama că n-a venit chiar nimeni înafara autorilor textelor din carte, și elevii de la liceul cu pricina. MM e pe primul loc în topul evenimentelor care se desfășoară sub imaginea unor ”detectivi” care urmăresc asemenea elemente menționate mai sus.
    Acum să știți stimați prieteni, că pentru asemenea nemernici/
    nemernicii nu vin mulți la întrunirile literare.
    Inspirație fructuoasă vă doresc tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vasile Dan Marchis12 noiembrie 2023 la 06:28

    Îmi spui tu mie de unii care au umblat prin tribunale pentru vorbe indecente aduse unora? Cine îi consideră pe aceștia oameni cumsecade pentru așa ceva? Toată lumea vorbește cum sunt și tu îmi spui ce și cum de unii...? Până la urmă creația scriitorului este luată în considerare nu defaimatorii și detractorii. Chiar dacă unii detractori și defaimatorii au spus ce au spus despre Eminescu, Gyr, Crainic, Păunescu, Labiș și mulți alții, ei au un loc important în literatura română, indiferent cum vor sta în cap ssu în canci denigratorii. La fel fiecare după creație va fi evidențiat, nu cum spun invidiosii și răutăcioșii. Atât!

    RăspundețiȘtergere