miercuri, 25 octombrie 2023

S-a stins din viață biologul Iosif Béres, unul dintre întemeietorii Muzeului Maramureșan


Marți dimineață, 24 octombrie 2023 s-a stins din viață unul dintre întemeietorii Muzeului Maramureșan, biologul Iosif Béres.

S-a născut în Sighetu Marmației, pe data de 28 iulie 1933. A urmat cursurile Facultății de Biologie, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Șef al secției Științele Naturii și director adjunct al Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.

De-a lungul ultimilor ani a primit Premiul Academiei Române (2000), Ordinul Meritul Cultural clasa I de la Presedinția României, Premiul Ministerului Culturii pentru Patrimoniu. Începând cu 2004, este Cetățean de Onoare al municipiului Sighetu Marmației. A realizat zeci de mii de fotografii, cu siguranță cea mai bună colecție a naturii Maramureșului.

Primul articol de specialitate l-a publicat in 1951, în revista Aquila (Anuarul Centralei Ornitologice de la Budapesta, fiind prima semnalare a guguștiucului în Maramureș). De-a lungul vremii, a publicat numeroase materiale științifice în reviste și anuare de specialitate din țară și străinătate. A colaborat la editarea unor mari lucrări din domeniu. În 2000, în colaborare cu Gavril Ardelean, a publicat „Fauna de vertebrate a Maramureșului”, lucrare premiată de către Academia Română.

Biolog, ornitolog, fotograf, ghid, consultant științific, Iosif Béres era un model pentru toți cei care l-au cunoscut personal sau au intrat în contact cu lucrările dumnealui.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

                                                                                GDL

Un comentariu:

  1. Când am vorbit ultima oara cu dansul mi-a zis: când mergi pe munte să te gândești la mine. Să se odihnească în pace! A fost un MARE OM.

    RăspundețiȘtergere