miercuri, 25 octombrie 2023

26 octombrie 2023: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir



Calendar ortodox. Joi, 26 octombrie 2023. Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir este sărbătorit în această zi.

Biserica îl cinstește pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-a născut și a crescut în Tesalonic în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286- 305). Tatăl său a fost prefectul Tesalonicului, astfel că erau o familie înstărită.

Se spune că Sfântul Dimitrie ar fi fost botezat pe ascuns de către părinți de frica prigoanei din acele timpuri care era îndreptată asupra creștinilor din partea păgânilor.

După ce părinții lui au trecut la cele veșnice, Sfântul Dimitrie a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către însuși Maximian Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei, în locul tatălui său.

Sfântul nu a renunțat nici o secundă la credința sa în Iisus Hristos.

Propovăduia cuvântul cel sfânt al Evangheliei în mijlocul mulțimilor, în ciuda pericolelor păgânilor care observau fiecare mișcare, reușind în ciuda acestora să convertească la creștinism un număr mare de locuitori ai Tesalonicului.

După o vreme, Sfântul Dimitrie a fost prins și pedepsit cu închisoarea. În temniță a îndurat multe chinuri, dar s-a rugat mereu la Dumnezeu, oricît de înfometat și slăbit era. A trecut la cele veșnice atunci când soldații l-au împuns cu sulițele.

Moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

După trecerea la cele veșnice, trupul Sfântului Dimitrie a fost luat de către creștini și a fost îngropat, într-un loc secret. Pe locul său de veci a fost ridicată o biserică, unde oamenii au descoperit că se înfăptuiau minuni, dar nimeni nu știa de existența moaștelor.

Atunci când biserica veche a fost dărâmată, pentru a fi construită una mai mare, oamenii au descoperit trupul intact al Sfântului Dimitrie.

Conform bisericii, din moaștele Sfântului Dimitrie a izvorât mir frumos mirositor și a umplut toată cetatea de mireasmă bună în acele momente. Acest lucru i-a adus numele de „Izvorâtorul de mir”.

Atunci cânt Împăratul Constantin Cel Mare a proclamat creștinismul ca religie oficială în Imperiul Roman, a fost ridicată o bazilică chiar deasupra mormântului Sfântului Dimitrie.

O parte din moaștele Sfântului Dimitrie se află la Mănăstirea Mihai Vodă din București.

Sursa:  Calendar crestin ortodox


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu