sâmbătă, 28 octombrie 2023

Ședința Cenaclului Scriitorilor Maramureș din 28 octombrie 2023

 


Dragi colegi, pentru cei care nu ați putut veni astăzi, trimit un scurt rezumat.Weekend plăcut, Florica Bud

                    „Am luat laleaua din lavă”(„Iubirea din plic”, Remus Rogojan)

Sâmbătă -– 28 octombrie, 2023, orele 11, Sala de cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – a avut loc o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș. 

Întâlnirea a debutat cu „Momentul de Reculegere” pentru cei plecați dintre noi, în particular, în memoria lui Ion Burnar, născut la 24 octombrie și a lui Ion M. Mihai, născut în 26 octombrie. Dincolo de activitatea sa civică, socială și literară, „Ionu Împăratului” a condus Cenaclul Scriitorilor din Maramureș până la plecarea sa, într-o lume mai bună. Am preluat conducerea cenaclului în 2011, când sala de cenaclu a primit numele „Ion Burnar”.

 După „Momentul de Reculegere”, scriitorul Gelu Dragoș a citit câteva poeme din volumul „TRATAT DE ARISTOLOGIE”, semnat Ion Burnar. Am citit și eu poemul pe care Vasile Gogea l-a scris la moartea poetului Ion Burnar, poem inclus în volumul său, „Propozițiile din salonul 9”, apărut la Editura „Școala Ardeleană”, 2018. Redau poemul:

„EL NU AUZEA BINE ZGOMOTUL LUMII

pentru că nu auzea
nu auzea zgomotul murdar al lumii
zgomotul lumii nu-l auzea
el, Ion Burnar de Dragomireşti
poetul întors pe dos din cauza vechimii
şi ros pe la marginile sufletului de atâta
frecat cu viaţa
lui
i-a crescut o mare ureche
în marea lui inimă
asculta cu ea vibraţiile începutului lumii
pulsaţiile evilor sacri îi asculta
ca pe ale unei inimi cosmice în care bătea
şi inima lui mare în care
îi crescuse o ureche mare absolută
ascultând toate inimile şi toate sunetele sferelor
de pe toate văile şi toţi munţii Maramureşului.” (Vasile Gogea, 2010).

Am depănat amintiri și despre minunatul om și critic literar, Ion M. Mihai, membru fondator, alături de alți zece scriitori, al Asociației „ Baia Mare” și redactor la Revista „Nord Literar”. Să le fie memoria binecuvântată!

Azi am avut ocazia să cunoaștem gândurile unui coleg din generația tânără și poeziile sale. Este vorba de Remus Rogojan, student la Asistență Socială, Baia Mare.
„EU ȘI TOT CE MĂ ÎNCONJOARĂ
Poate că nu-s perfect, dar până la urmă cine este? Am un mic defect şi aş putea să-l ascund sau să îl repar, iar mai încolo urmează să fiu un alt om faţă de cum eram până acum.
Oamenii râd de mine iar şi iar, apoi să mai şi pun la suflet tot? Nu aş pune, dar nici nu pot trece fără să aud toate ce mi se îndrugă şi vă aşteptaţi să le ignor pe toate?!. Mai pun la suflet şi mă întristez, dar încerc pe cât posibil să adopt o abordare optimistă asupra vieţii şi dacă pe mine nu mă pot ajuta, încerc pe cât posibil să ajut pe alţii. Sufletul omului este ca o poartă către un nou început, ca o nouă pagină întoarsă la fiecare sfârşit de zi, iar mintea lui este asemănătoare unui labirint minat. În cele din urmă, dacă mintea şi sufletul omului sunt bune, nu lăsaţi cotropitorii să vină să distrugă într-o secundă ceea ce aţi creat voi în aceşti ani frumoşi de viaţă fiindcă. Atunci ei vă vor domina tot restul vieţii voastre.” (REMUS ROGOJAN 2023). 

La această întâlnire. Remus a citit poezii. Aștept întâlnirea în care ne va citi și proză. Mi-a spus că scrie și pamflete. Mă bucur. Titluri de poezie ca: „Liniște și singurătate”, „Iubirea din plic”, „Focul alb”, „Răsăritul lumii”, „O căpșună nebună”, mă fac să cred că Remus este pe drumul cel bun, că prezența sa la cenaclul va aduce un aport calitativ creației cenacliere. 

Aflat la maturitate, dar viața, purtându-l de colo-acolo prin lume pe Grigoraș Ciocan, nu i-a dat timp suficient să își materializeze chemarea. Și totuși, în ciuda unei vieți agitate și plină de încercări, versuitorul nu s-a dat bătut și și-a prezentat lumii poezia, fie religioasă, fie populară, fie ziceri hazlii. Îi dorim succes la lansarea volumului „Clopotele care bat la poarta uitării”, lansare ce va avea loc în data de 18 octombrie la Biblioteca Județeană. 

Despre cei doi au vorbit: Gelu Dragoș, Vasile Tivadar, Flavia Oltea Foltoș, Janeta Coroiu, Liviu Coroiu, Claudia Tomescu și Nelu Danci. Le urăm succes!

 Cum se apropie „Luminația”, spun, în memoria celor plecați dintre noi, fie din lumea literară, fie din lumea personală a fiecăruia: „Dumnezeu să îi odihnească în pace!”.

Florica Bud,
Președinte,
Cenaclul Scriitorilor din Maramureș
Baia Mare, 28.10.2023

P.S. Doamna Florica Burnar și fiul Bogdan nu au putut participa, deși și-au propus, la întâlnirea noastră, dar au ținut să cinstească memoria soțului său. Mulțumim pentru gândurile și bunătățile trimise prin poetul Gelu Dragoș. Să fie primit!











Foto: Gelu Dragoș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu