sâmbătă, 21 octombrie 2023

Cronica unei întâlniri literare reușite

 


Sâmbătă, 21 octombrie la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, în sala Ion Burnar a avut loc o nouă ședință a cenaclului Ligii Scriitorilor, filiala Maramureș, prezidată de către poeta Carmena Felicia Băințan. La începutul întâlnirii, la care au participat 15 persoane, dintre care doi aspiranți la statutul de membri LSR, s-a ținut un moment de reculegere în memoria marelui poet Vasile Morar, care a plecat la Ceruri și ne-a lăsat mai săraci și triști. 

Poetul și jurnalistul Gelu Dragoș, prezent la funeralii a concluzionat: ”Această înmormântare i-ar fi plăcut și defunctului deoarece s-a transformat într-o ultimă ședință de cenaclu. Au vorbit, printre lacrimi, poetul Gheorghe Mihai Bârlea, scriitorul vâlcean Puiu Răducan, prof. Viorel Pop din Fărcaș iar inegalabilul actor Claudiu Pintican a recitat magistral din creația lui Vasile Morar”.

A fost prezentată revista trimestrială a LSR MM ”Freamăt”, ajunsă la număr jubiliar 20 (An XI), în care apar 27 de autori, cu materiale valoroase, inedite, de la eseu, poezie, proza la parodie. Din editorialul semnat de Carmena Felicia Băințan intitulat ”Revista Freamăt la ceas aniversar” aflăm că au fost și voci care ne-au dorit un eșec literar ”triumfător”, ceea ce nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla atâta timp cât suntem ÎMPREUNĂ: ”Chiar dacă de la primul număr au fost voci care nu i-au dat sorți de izbândă, iată că, prin strădania colaboratorilor noștri din țară și nu numai, am reușit să-i dăm o gură de oxigen pentru a merge mai departe. Atunci când am devenit președinta Ligii Scriitorilor, filiala Maramureș în 2014 mi-am propus ca alături de colegi să punem bazele unei reviste care să reflecte activitatea cenaclului și activitatea literară a fiecăruia în parte. Un respect deosebit îl avem pentru dl. prof. dr. Teodor Ardelean care ne-a pus la dispoziție o sală în care ne putem desfășura activitatea, iar pentru aceasta îi aducem mulțumiri. Fără acest spațiu ne-ar fi fost mult mai greu să ne întâlnim, iar activitățile noastre literare ar fi suferit anumite sincope. Uneori sufletul nostru este inundat de tristețe, deoarece din rândul nostru au plecat spre a ține cenaclu în cer personalități ale culturii și tradiției: prof. Dragomir Ignat, Nicolae Șerban, Ioan Hada, cărora le aducem un omagiu”.

În continuare poetul popular Grigoraș Ciocan din Țara Lăpușului s-a prezentat, și-a etalat volumele scrise până acum și și-a exprimat dorința de a face parte din această grupare literară, depunându-și actele necesare, urmând ca în viitorul apropiat să-și lanseze cel mai recent volum.

În partea a doua a întâlnirii, scriitoarea și artistul plastic, prof. Maria Berciu ne-a prezentat și oferit cea mai recentă carte a sa numită ”Șoapte„, editura ”Casa Cărților”, o carte de memorii scrisă în pandemie.  Au vorbit laudativ despre carte Flaviu Claudiu Mihali, redactorul volumului de proză, scriitoarea Aurelia Oancă și Vestița Hidan. Tot despre cartea Mariei Berciu, prof. Vasile Leschian consemna: ”Maria Berciu are o înzestrare nativă de povestitoare, de plasticizare nuanțată a coloristicii vieții. Te atrage prin firescul necăutat al relatării, având intenția aglutinării întâmplărilor de viață, în aparență mărunte, pe care le încheagă într-un tablou nuanțat, plin de semnificații. Apropiați-vă cu sinceritate de textul și subtextul povestirilor și veți simți cum în ele pulsează viața!”.

Toți cei prezenți au recitat din creația proprie: Carmena Felicia Băințan, Dumitru Nicolae, Maria Berciu, Gelu Dragoș, Aurelia Oancă, Flaviu Claudiu Mihali, Daniela Nechita, Nelu Danci, Vestița Hidan, Liviu Coroiu, Janeta Joca Coroiu, Grigoraș Ciocan, Florian Centea, Ioan Andreicuț.

Următoarea întâlnire va fi peste două săptămâni, când se vor întâmpla din nou lucruri minunate, literare desigur!

                                                                                                     Gelu Dragoș, UZPR




Un comentariu:

  1. Felicitari Carmena Baintan! Esti un manager exceptional! Iar filiala dvs poate creste la nivel national! Mirela din copilarie, te saluta din Spania, acum inundata! Poate ne trimiti revista si iti transferam prin mail incercarile noastre de fete...

    RăspundețiȘtergere