duminică, 24 noiembrie 2013

Scriitorul Nicoară Mihali face luni, 25 noiembrie 49 de ani! La mulţi ani din partea redacţiei Izvoare Codrene!

Nicoară Mihali, doctoratul, vendetta şi statuia

 De puţină vreme, pe 19 octombrie 2013, la sediul Bibliotecii Universitare din Oradea, a avut loc susţinerea în faţa comisiei a tezei intitulate "Din istoria modernă şi contemporană a Ţării Oaşului. Lumea tradiţională şi vendetta", al cărei autor este băimăreanul Nicoară Mihali, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ioan Godea, cunoscut mai mult în lumea ştiinţifică pentru lucrările sale de căpătâi "Istoria bisericilor de lemn din România" şi "Istoria arhitecturii româneşti" (3 volume).
Comisia de doctorat a fost formată din: prof. univ. dr. Ioan Zainea, şeful şcolii doctorale de la Oradea, preşedinte de comisie; conf. univ. dr. Narcisa Ştiucă, de la Universitatea din Bucureşti; prof. univ. dr. Viorel Boldurean, de la Universitatea din Timişoara; conf. univ. dr. Gabriel Moisa, de la Universitatea din Oradea. Autorul lucrării s-a bucurat de prezenţa în sală a unui grup de intelectuali din Ţara Oaşului, cărora subiectul tezei de doctorat le-a trezit curiozitatea. Dacă până atunci comisia a fost aplaudată din sală, după intervenţia fiecărui membru, în finalul susţinerii care a durat 2 ore şi 40 de minute, membrii comisiei s-au transformat în spectatori şi au aplaudat un grup de rapsozi din Oaş, care au interpretat o variantă din Cântecul cuţitului, capitol din teza de doctorat, precum şi bocetul celui ucis de cuţit şi dus spre groapă.
Lucrarea, s-a spus, "este o monografie antropologică, pentru că în atenţie stă mai mult comportamentul indivizilor din această zonă cercetată şi dorinţa de a-şi face singuri dreptate". Din luările de cuvânt ale membrilor comisiei reiese faptul că această teză este inedită, abordată dintr-un punct de vedere original şi "cu siguranţă aduce ceva nou în lumea ştiinţifică românească". După ce au subliniat reuşitele autorului în această teză de doctorat, membrii comisiei au susţinut, în unanimitate, ideea publicării acestei teze la o editură de specialitate din străinătate, pentru că este unica "lucrare despre societăţile tradiţionale în care proliferează cultura crimei şi justiţia populară, ce se transformă dintr-o anormalitate pentru unii, într-un mod de viaţă pentru oşeni". Autorul a informat comisia că lucrarea prezentată se află deja la Editura Humanitas şi că va fi invitat pentru negocieri în data de 14 noiembrie, când va spune şi titlul cărţii, "Moartea de cuţit". Despre aceasta, conducătorul lucrării a spus că va fi un bestseller românesc, iar profesorul Viorel Boldureanu, că este unul dintre cele mai reuşite romane nonfiction, care sfidează lumea ştiinţifică românească. Lucrarea va apărea, însă, integral (600 de pagini), la Editura Muzeului Ţării Oaşului, sub îngrijirea lui Remus Vârnav şi a lui Iacob Pop, iar autorul crede că, peste 200 de ani, când oşenii îşi vor aduce aminte de el, îi vor ridica, în sfârşit, o statuie. Preluare Graiul Maramureşului

                                                                                         ANCA GOJA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu