duminică, 24 noiembrie 2013

O NOUĂ DISTINCŢIE PENTRU TARAGOTISTUL MARAMUREŞEAN DUMITRU FĂRCAŞ

 Dumitru Farcaş, originar din Groşii Băii, a primit în  data de 23 noiembrie 2013, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj -”Clujean de Onoare”- în cadrul unei ceremonii organizate de Consiliul Judeţean Cluj, după ce festivitatea iniţială de înmânare, din septembrie, a fost amânată din cauza problemelor de sănătate pe care le-a avut artistul, bun naţional.
“Ceremonia de decernare publică a titlului a avut loc în  cadrul Spectacolului de premiere al „Festivalului-concurs Dumitru Fărcaş “Taragotul de Aur”, eveniment muzical care a avut loc ieri,, la Casa de Cultură a Studenţilor din capitala Ardealului, începând cu orele 18,00. Reamintim în acest context faptul că forul deliberativ al judeţului Cluj a aprobat în cadrul şedinţei din data de 27 mai 2013 acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj — “Clujean de Onoare” ilustrului taragotist Dumitru Faăcaş, pentru excepţionala şi îndelungata sa carieră artistică,  activitatea Domniei Sale făcând cinste şi contribuind esenţial la promovarea judeţului Cluj pe plan naţional şi internaţional”, se menţionează într-un comunicat transmis vineri, 22 noiembrie 2013,  de către CJ Cluj.
Originar din Maramureş, satul Groşi,  Dumitru Fărcaş a mers la Cluj Napoca să urmeze Liceul de Muzică, iar apoi Conservatorul de Muzică "Gheorghe Dima".
În 1962 a obţinut Premiul I şi titlul de laureat al Concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor desfăşurat la Helsinki (Finlanda).
Academia "Charles Cros" din Paris (Franţa) i-a decernat, în anul  1972, "Discul de aur". Este laureatul  Premiului „Ethnos” precum  şi al Festivalului "Smithsonian Folklive" de la Washington (SUA). A obţinut Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (Belgia), în 1999 şi Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans "Cele cinci Lyre" desfăşurate la Budapesta (Ungaria), în anul 2000.
Este preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. A fost distins, în anul 2002, cu Crucea Naţională "Serviciul Credincios", clasa a II-a, iar în 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Mare Ofiţer. Pentru toate acestea - maestru Dumitru Fărcaş, -  ne aplecăm în faţa Domniei voastre. Ne aplecăm cu smerenie pentru că ne mângâi sufletele când suntem trişti şi ne faci să ne simţim români când trebuie! Sursa Agerpres
 Foto : Dragoş Hojda - City News Maramures

                                                                                            GDL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu