În Grecia
antică, mesele pe care se servea mâncarea erau frecate cu frunze de mentă,
pentru răcoare şi miros plăcut. Fanarioţii au adus şi la noi obiceiul în
secolul XVIII, familiile înstărite din Bucureşti şi din Tulcea adoptând cu
iuţeală acest tabiet de bonton. Pentru că servitorii din casele lor ajunseseră
să-şi dispute cu ardoare sarcina frecării meselor cu mentă, infinit mai uşoară
decât tăiatul lemnelor, spălatul rufelor sau alte activităţi casnice, „a freca
menta” a devenit sinonim cu ideea de a păcăli munca.
Semnificaţia expresiei s-a păstrat până în prezent, dar
povestea s-a pierdut.
Vă salut. Consider că ar fi elegant să se specifice că articolul original a fost publicat pe blogul www.mistereledunarii.ro și îi aparține subsemnatului.
RăspundețiȘtergereNicolae C. Ariton
P.S. Pe blogu menționat există și alte articole la fel de interesante, pe care le puteți ultiliza cu încredere, cu singura condiție de a specifica sursa :-)
Numai de bine!