miercuri, 26 februarie 2014

Tatuaj pe piciorul Cicîrlăului

Sîmbătă spre seară, căminul cultural era plin de lume, la balul de lăsata secului, organizat de primarul Vasile ZETE şi de consilierii locali. A urmat o sărbătoare cu muzică, dans, costume populare (doar pe scenă) - prefaţată de lansarea monografiei localităţii, “Cicîrlău. Repere monografice”, scrisă de Augustin Micu, prezentată de editorul Dumitru Iuga, bibliotecara Maria Gîrbe şi preotul Gheorghe Pop.
Cartea este rodul muncii de 40 de ani a regretatului profesor Augustin Micu, adevărat mentor şi director cultural al comunei, prezent prin soţia sa, Eugenia, care le-a mulţumit primarului şi consilierilor locali pentru susţinerea financiară a tipăririi monografiei. Volumul costă 15 lei şi poate fi procurat de la Primărie, fiind tipărit în 500 de exemplare. 150 s-au vîndut sîmbătă. Despre Augustin Micu s-au spus cuvinte frumoase, elogiul fiind pe deplin meritat, căci a fost un intelectual luminător şi răzbătător spre cultură şi istorie. Este posibil ca numele său să fie dat căminului cultural, după renovarea de 70.000 de euro, care va începe în aceste zile şi se va încheia la toamnă - ne spune primarul Vasile Zete.
După ora de cultură şi spiritualitate, a urmat spectacolul muzical dat de cor, formaţia de dansuri Strugurelul şi de o pleiadă de interprete de muzică populară, tinere talente locale, plus invitaţi. Nicolae Sabău, rapsodul Cicîrlăului, era pe scaun, în primul rînd din sală şi simpla sa prezenţă mărea emoţiile junelor şi îmbujoratelor cîntăreţe de folclor!
Şi apoi au venit coşercile cu mîncăruri aduse de femei şi olurile cu vin de roşcă turnat de bărbaţi, vin tare încît a devenit spaima ginerilor prea pofticioşi la aroma de pelin... Muzica nu a mai fost ca pe vremuri, cîntată de lăutari ţigani veniţi din Apa sau de peste Someş, din Ardusat, ci de instrumentişti profesionişti din zonă. După fiecare danţ, bărbatul o strînge pe femeie în braţe şi o ridică puţin, ea îndoaie genunchii şi se teme să nu pice...

                                                                                    Nicolae GOJA


                                                                    (preluare Graiul Maramureşului)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu