Dacă mănânci numai salate nu înseamnă nici că ai o dietă
echilibrată, nici că vei slăbi, mai ales dacă le îneci în sosuri sau le adaugi
cartofi prăjiţi.
1. Îi adaugi prea multe fructe uscate
Fructele uscate fac salata mai gustoasp, îi adaugă textură
şi un plus de fibre alimentare, dar în multe cazuri, conţin tot atât de multe
calorii ca bomboanele. Numai un pumn de merişoare uscate pot să conţină până la
29 de grame de zaharuri. De altfel, este posibil ca unele dintre fructele
uscate din comerţ să aibă zahăr adăugat, aşa că citeşte cu atenţie eticheta şi
evită-le dacă eşti la dietă.
2. O îneci în dressing
Aceasta este una dintre cele mai la îndemână metode de a
face salata mai apetisantă pentru cei care nu iubesc „iarba“ şi, de asemenea,
de a o transforma, practic, în junk food. A nu se înţelege să nu pui niciun fel
de dressing în salată, niciun pic de ulei de măsline. Mai ales că 3 grame de
grăsimi mononesaturate ar putea ajuta organismul să absoarbă mai bine substanţele
nutritive din legume, potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la
Universitatea Purdue din SUA. Ţine cont că două linguri de ulei conţin mult mai
multe grăsimi decât atât: 12 grame de grăsimi şi 120 de calorii.
3. Pui prea multă brânză
Evident, tot ceea ce conţine brânză e mai gustos, fiindcă
adaugă grăsime, o textură cremoasă şi, de multe ori, şi sare. Totuşi, trebuie
ştiut că telemeaua de la ţară, oricât de bio şi de bună, conţine cantităţi mari
de grăsimi saturate. O bucată de brânză cât două zaruri adaugă salatei nici mai
mult, nici mai puţin de 150 de calorii şi 15 grame de grăsime. Dacă eşti,
într-adevăr, un mare amator de brânză, pune în salată brânză cu mucegai sau de
capră, fiindcă, având un gust mai puternic, te va face să mănânci mai puţină.
4. Pui crutoane
Cu crutoane, salata devine mai crocantă şi tot ceea ce este
crocant este perceput ca fiind foarte bun de creierul nostru. De multe ori
însă, mai ales la restaurante şi la fast-food, aceste crutoane sunt, de fapt,
pâine albă prăjită şi nu aduc salatei decât calorii în plus. Numai şase
crutoane de dimensiuni medii conţin cam 30 de calorii şi 75 de miligrame de
sodiu (care, în exces, pune inima în pericol). Şi cine îşi pune în salată numai
6 crutoane?
5. Îi adaugi pui prăjit sau „crispy“
În timp ce 100 de grame de pui fără piele gătit pe grătar ne
oferă 20 de grame de proteine şi mai puţin de 5 grame de grăsime, aceeaşi
porţie de pui prăjit sau „crispy“, adică în crustă de făină şi ou, aduce în
corp 17 grame de grăsimi, cele mai multe saturate, potrivit ABC News. Cam tot
atâtea conţine şi un cheeseburger. Sursa: Adevarul
dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu