miercuri, 18 noiembrie 2015

CARE SUNT PRIMELE MODIFICĂRI ÎN EDUCAŢIE, PROPUSE DE GUVERNUL CIOLOŞ

 Care sunt primele modificari in Educatie, propuse de Guvernul CiolosGuvernul a Ciolos a prezentat programul de guvernare in domeniul Educatiei si a anuntat modificarile care urmeaza sa fie facute in urmatoarea perioada in sistemul de invatamant romanesc.
Noul ministru al Educatiei din Guvernul Ciolos va implementa o serie de criterii de evaluare a performantei profesorilor si se va preocupa de o reforma circulara.
Asadar, strategia principala in domeniul educational consta in "mutarea accentului in actul educational de pe transmiterea de informatie pe crearea de competente pentru viata si reducerea sarcinilor birocratice care apasa pe cadrul didactic" , conform programului de guvernare.
Va prezentam prioritatile Programului de Guvernare in Educatie:
1. Mutarea accentului in actul educational de pe transmiterea de informatie pe crearea de competente pentru viata pe baza nevoilor de dezvoltare personala si umana. Promovarea educatiei inclusive prin cultivarea tolerantei, nediscriminarii si acceptarii diferentei in scoli si in societate.
2. Initierea reformei curriculare pe toate componentele ei, astfel incat continutul educational sa corespunda cu cerintele de pe piata muncii si ale societatii digitale.
3. Redefinirea statutului cadrului didactic in societate prin salarizare, cariera, criterii de evaluare a performantei, autonomie educationala si integritate.
4. Reducerea birocratiei si eliminarea sarcinilor administrative inutile pentru personalul didactic in domeniul educational.
5. Cresterea performantei programelor de formare, cercetare si inovare universitara in clustere integrate (invatamant-cercetare-productie).
Alte propuneri:
- Cresterea ratei de ocupare in randul tinerilor prin crearea de programe de sprijin in demararea afacerilor, acordarea de facilitati fiscale pentru angajatori, sprijin pentru obtinerea primului loc de munca, servicii de informare, orientare si consiliere profesionala.
- Standarde minime privind investitiile publice: scoli, dispensare, lacase de cult, servicii de electricitate, apa si canalizare, iluminat public, salubrizare.
- Cresterea sigurantei in scoli, a managementului si capacitatii de interventie a ISU.
- Finalizarea implementarii programelor pentru perioada 2007 - 2013 si lansarea de urgenta a tuturor programelor pentru perioada 2014 - 2020.
- Crearea unei scoli superioare de administratie publica si sustinerea evolutiei in cariera publica pe baza de programe de dezvoltare profesionala.


                                                                            Autor: Gavrilă Cristina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu