sâmbătă, 28 noiembrie 2015

În cadrul Zilelor revistei „Nord Literar”, avocatul-poet Traian Velea şi-a lansat prima carte

Vineri, 27 noiembrie 2015, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, ora 16,30 în cadrul celei de-a X-a ediţii a sărbătorii revistei „Nord Literar”, într-un cadru select, cu scriitori din judeţele limitrofe, directorul bibliotecii dr. Teodor Ardelean, scriitori maramureşeni şi mulţi prieteni ai autorului s-a lansat cartea de poeme „Iubi-te-voi, Doamne” a cunoscutului intelectual al urbei, avocatul Traian Tr. Velea.
Autorul s-a născut la 24 aprilie 1955 în Ariniş şi este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca., pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. Între anii 1981 – 1986 a activat ca judecător iar din 1986 până în prezent este  avocat de succes în Baroul Maramureş. Actualmente este student în anul II la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare – Facultatea de Litere, specializarea teologie greco-catolică.
Despre poemele autorului au vorbit dr. Nicolae Iuga, dr. Gheorghe Glodeanu, Vasile Dragomir, Valeriu Sabău, Cornel Cotuţiu, Ştefan Jurcă,  şi prietenul şi colegul din liceu, poetul Viorel Mureşan: „ Bine instalat în inima misterului religios, dar, deopotrivă, ştiutor vieţii pământene, poetul Traian Tr. Velea şi-a adunat, filă cu filă şaizeci de poeme, cu care debutează acum într-o carte cu titlu mărturisitor: „Iubite-voi, Doamne!”. Autorul vine în întâmpinarea unui cititor, poate derutat de întâlnirea cu un suflet torturat de întrebări, într-un plin de noimă interviu, acordat scriitorului Vasile Dragomir. Tematic, vedem sceptrul unui creştinism în ruină, ce însoţeşte ca umbra o societate obosită, generând descumpănire. De-aceea, cartea e un lung şir de confruntări cu marea fantomă divină, cu care poetul intră în dialog prin citate, cel mai adesea biblice, însă şi din surse conexe.”
La final, autorul Traian Velea, cu care am pretenţia că sunt prieten de peste 24 de ani, ne-a delectat cu poemul „Garcea”. Din spusele lui şi ale prietenului Vasile Dragomir, cel care l-a îndemnat să publice, mai are în finisare două cărţi.

Un comentariu: