luni, 16 noiembrie 2015

Cenaclurile reunite din 14 noiembrie 2015

Au sosit din Satu Mare doamna Cornelia Bălan Pop, poet , traducător, Felician Pop, Livia Măreanu prozatoare, domnul George Terziu, scriitor, editor, Robert Ladislau, Loredana Stirț.
    Deschiderea Cenaclurilor reunite o face doamna Florica Bud, care mulțumește colegilor sătmăreni pentru dragul de a ne venea împreună, de a se deplasa la Baia Mare. Primul care citeste este doamna Nurpan, poetă din Satu Mare care citește un mai multe poezii, haikuuri, cugetări.
Vorbește domnul I. Curpăn - foto, care face o scurtă alocuțiune a acestui cenaclu din cele două județe.Domnia sa dorește să se reia de către mass media a acelui moment poetic. Apoi citește poezia "A opta minune a lumii". Ne mai citeste încă o poezie. Doamna  Loredana Știrț ne delectează și domnia ei cu o poezie. Domnul George Terziu, poet și editor, ne citește "Feerie" și ,"Poem delicat" Felician Pop continuă acest cenaclu printr-o invitație la Satu Mare, a cenaclului băimărean, care să dureze mai multe zile. Ne citește poezia " Carnaval". Domnul Robert Ladislau spune că este la a doua invitație aici să-și prezinte romanul de debut. A infințat în Cluj Napoca un cenaclu au tinerilor. Acum este în Satu Mare. Citește poezia "Covor" , " Cu o pasăre în mână". Doamna Livia Marean, traducătoare, care-și exprimă emoțiile, ne citește "Primește tu". Domnul Felician Pop președintele cenaclului sătmărean oferă o diplomă de prietenie oferită deoamnei Florica Bud. Doamna Florica Bud oferă domnului Felician Pop antologia bilingvă română-albaneză a Cenaclului băimărean. Apoi dă cuvântului domnului Ioan Marchiș, sculptor, directorul Direcțiilor cultură din Maramureș, care le urează un bun venit sătmărenilor, urmând a face un plan comun cultural al Nordului ţării. Doamna Betty Kirkmajer Donca, vicepreședinta Cenaclului bâimărean. Prin votbele domniei sale, un bun venit și aprecierea și considerața domniei sale față de sătmăreni. Descrie cum va decurge în continuare lucrările acestui focar de cultură ce se desfășoară în Sediul Bibliotecii. Îl prezintă și pe domnul Săluc Horvat, președintele Asociației Scriitorilor Baia Mare. Mulțumește pentru prezentarea cenaclului sătmărean la acest cenaclu.
    Doamna Florica Bud prezintă cenacliștii băimăreni care vor citi. Se incepe cu poeta Ioana Ștețco, care spune că va debuta în curând cu volumul:" Ai să dai seama doamnă". Urmează prezentarea Clubului "Spinul". Pănă atunci vorbește poeta Rodica Dragomir care se prezintă și citește "Ora de patimi" și "Cine mă strigă pe nume?" Domnul Ioan Bogdan, poet primește cuvântul în a citi din creația sa."Remember" dedicat lui Nichita Stănescu. Domnul Dragomir Ignat, "sa dai seama de ce" ." Constatare "este poezia citită de un alt băimarean Ioan Meteș- Chelințeanu mulțumește de invitație și citește "Anotimpul iubirii". Citește două poezii foste erotice Ioan Hada." Femeile sunt femei". Citește Viorica Găinariu Tazlău. Domnul Pop Mircea Buzești, președintele cenaclului epigramiștilor,  citește câteva epigrame. Domniul Ioan Șiman, face o scurtă prezentare a Clubului "Spinul", apoi arată o răspândire a epigramiștilor in țară, epigramele fiind un brend românesc. Prezintă câteva probleme specifice. Citeşte câteva epigrame din "Cărticica de religie" a domniei sale.O altă epigramă o citește Dragomir Ignat. Vorbește domnul Săluc Horvat, președintele Asociatiei Scriitorilor Baia Mare care evocă mersul poeziei actual și legăturile celor două cenacluri. Dorește întâlniri cât mai dese pentru promovarea poeziei.Invită pe 27 noiembrie când se implinesc un număr de ani a Nord-ului Literar. Mai citește poetul Borca  o poezie despre "femei".
      Prezintă pe Ioan Șiman domnul Dragomir Ignat care i-a fost director. Cu toate că publică târziu, are "anul și romanul". Optimist ardelean și este un respectos notoriu al poeziei, și a prozodiei.Doamna Betty Kirmakjer spune că este un romantic cu o acribie a scrisului care nu permite nici-o greșelă . Este un melancolic și cu toate acestea este foarte entuziast și sincer. Viorica Găinariu, dă câteva relații de la Club după care citește o poezie a domnului Ioan Șiman. Ioan Hada zice că: “poezia română este ca un arbore , rădăcina este folclorul, trunchiul este Eminescu”.
      Domnul Ioan Șiman, după o scurtă disertaţie despre Satu Mare și Baia Mare, are meteahna că nu-i place să piardă timpul. Este legat prin literatură de Mihail Tomoioagă de la care a învățat teoria literaturii. Așa s-a îndrăgostit de sonet. Aduce o oarecare critică celor care nu respectă prozodia. Îi îndeamnă la citirea acestei cărți "Destinul travestit" carte pe care astăzi o lansează la acest cenaclu celor două județe, carte din care ne citește poezia ce a dat titlul cărții. Domnul Ioan Marchiș face o alocuțiune asupra istoricului acestui Cenaclu băimărean. Lucruri frumoase despre creșterea oamenilor  de litere și valoare în cenaclu. Prezintă aspecte ale vieții, ale acestor oameni care cred în mit. Rămâne poezie și lectura ardeleană. Îl bucură această intâlnire și le urează "bun venit"
      Urmează autografele date de autor și paharul de vorbă.


                                                        Toma Gross ROCNEANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu