Dragi prieteni țin să vă invit pe toți să petreceți o zi de duminică într-o atmosferă deosebită, în Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației.
Toată suflarea maramureşeană, dar şi alţi iubitori ai tradiţiilor din Maramureş, sunt aşteptaţi duminică, 24 iulie, în Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei, unde va fi mare sărbătoare.
Muzeul Satului Maramureșan - Gazda noastră pe 24 iulie va fi imbrăcat în straie de sărbătoare, toate gospodăriile fiind animate de Meșteri Populari, Producatori de produse tradiționale, Ansambluri Populare, muzică și voie bună.
Intrarea în muzeu va fi liberă toată ziua de duminică 24 iulie.
163.1 km de frontieră despart România și județul Maramureș de Ucraina, raioanele Hust, Rahău și Teceu din regiunea Transcarpatia. Maramureșul Istoric este o regiune geografică și etno-culturală aflată atât pe teritoriul României cât și al Ucrainei.
Dezvoltarea relațiilor economice, culturale și valorificarea patrimoniului natural al acestei regiuni poate avea loc doar prin colaborare și bună vecinătate.
Mai mult decât atât, împreună, cele două părți, română și ucraineană pot realiza proiecte și parteneriate eligibile în accesarea fondurilor europene.
http://www.fonduri-ue.ro/ro-ua Programul Operaţional Comun România-Ucraina, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI)
Vasile Susca din Săcel și măștile sale unice în toată lumea vor fi prezenți în Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației la Ziua Bunei Vecinătăți 2016, unde și alți meșteri populari din România și Ucraina vor expune și vor vinde obiecte tradiționale reprezentative traiului în ”Centrul Geografic al Europei”
Un exemplu de promotori ai folclorului autentic îl reprezintă Măriuca Verdeș și Ansamblul Călineștenii Țării Maramureșului din comuna Călinești, care ne vor încânta cu prezența lor.
Ceramica tradițională realizată de Daniel Leș va fi expusă la vanzare pe ulițele Muzeului Satului Maramureșan.
Centrul de creație şi inovație iMMart Moisei va expune spre vânzare ii şi cămăşi cu modele tradiţionale.
Florin Teleptean va aduce la Ziua Bunei Vecinătăți și va expune spre vânzare sticle cu fus, fus cu zurgălăi, lazi de zestre și alte obiecte de artizanat în lemn specifice Țării lemnului, așa cum mai este supranumit Maramureșul. Maramures Art
De jumătate de secol sculptează, pictează ṣi scrie epitafuri pe crucile atât de apreciate în lumea întreagă, împlinind vorba învăṭătorului său, Ioan Stan Pătraṣ iar Duminica pe 24 iulie Dumitru Pop Tincu va fi prezent în Muzeul Satului Maramureșan la Ziua Bunei Vecinătăți unde va împărtăși cu vizitatorii arta și tradiția satului său, Săpânța.
Multe alte surprize vor fi dezvăluite în ziua de Duminică 24 iulie la Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației.
Scopul evenimentului este, pe de o parte, promovarea județului nostru, atragerea de turiști în zonă, precum și strângerea relațiilor între primarii din stânga și dreapta Tisei, în vederea promovării unor proiecte transfrontaliere. Sărbătoarea va începe la ora 11 pe podul de peste Tisa, unde oficialitățile române și ucrainene se vor întâlni și vor fi servite cu pâine și sare.
ADRIAN DAN POP
ADRIAN DAN POP
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu