luni, 18 iulie 2016

ROMSILVA, ucigașul Parcurilor Naționale ale României! Statul român complice la dezastru. 40 de ong-uri îi scriu lui Cioloș

Bankwatch România şi Alianţa Energy Justice România formată din peste 40 deONG-uri şi grupuri de acţiune informale au transmis o scrisoare deschisă premierului României Dacian Cioloș, în problema aprobării Planului de Management al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, transmite Romanian Global News.
Ong-urile avertizează că se vor adresa instanțelor judecătorești și Comisiei Europene în condițiile în care se vor da curs presiunilor Romsilva care încearcă să reducă drastic suprafețele protejate din parc.

                                                                              ***

Scrisoare deschisă către Prim-ministrul Dacian CIOLOŞ


În atenţia Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, doamna Cristiana PAȘCA PALMER

În atenţia Ministrului Fondurilor Europene, domnul Cristian GHINEA

În atenţia Rectorului Universităţii USAMVB, domnul prof. univ. Cosmin POPESCU

Stimate domnule Cioloş,

Bankwatch România şi Alianţa Energy Justice România formată din peste 40 de ONG-uri şi grupuri de acţiune informale, au asistat cu îngrijorare, în ultimele zile, la o dezbatere intensă în presă, cu privire la adoptarea Planului de Management pentru Parcul Naţional Cheile Nerei – Beușnita (PNCN-B). Considerăm că modificările solicitate de către Romsilva şi Administraţia Parcului, care constau în reducerea semnificativă a zonei protejate de la 55% la 40%, sunt abuzive.

Conform art. 26, din HG 1076/2004 privind SEA "Titularul planului sau programului are obligaţia de a supune procedurii de adoptare planul sau programul, precum şi orice modificare a acestuia, după caz, numai în forma avizată de autoritatea competentă pentru protecţia mediului".

Având în vedere că Planul propus iniţial, supus procedurii SEA, elaborat de către USAMVB cu protecţie de 55%, va suferi modificări, este obligatorie o nouă parcurgere a evaluării strategice de mediu, conform HG 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, art. 26 citat mai sus.

Mai mult, considerăm că modificările propuse de Romsilva pot pune în pericol grav cele peste 50 de specii protejate prin Directiva 2009/147/CE privind conservarea păsărilor sălbatice, precum si o serie de specii de mamifere, declarate specii în pericol pe lista CITES şi protejate prin Directiva Habitate (92/43/EEC) şi 462/2001, deoarece situl Natura 2000 Cheile Nerei-Beusnita se suprapune cu Parcul, iar zonarea afectează sistemul de protecţie al speciilor protejate.

În acest context solicităm următoarele:

intervenţia Corpului de Control al Cancelariei pentru a ancheta procedura de evaluare realizată de către Direcţia Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru propunerea de Plan elaborat de USAMVB;

în cazul reducerii zonei protejate sub 55% în varianta finală a Planului de Management, solicităm supunerea acestuia unei noi proceduri SEA;

descrierea tranziției către 75% zonă protejată conform recomandărilor organizatiei The International Union for Conservation of Nature (IUCN), pentru Planurile de Management ale tuturor celor 13 Parcuri Naționale din România.

În cazul în care Planul de Management va fi adoptat cu protecție redusă sub 55%, fără o nouă procedură SEA, îl vom ataca în instanţele judecătoreşti şi vom sesiza Comisia Europeană.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu