joi, 6 aprilie 2017

Studenții din România sunt solidari cu comunitatea academică a CEU

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă susținerea și sprijinul față de comunitatea academică a Central European University (CEU/KEE) din Budapesta, în contextul în care concepte fundamentale ale educației, precum autonomia universitară și libertatea academică, sunt într-un real pericol, într-o țară vecină României, cu scopul de a cenzura opiniile reprezentanților unei anumite părți a societății maghiare.

O propunere de modificare a Legii Educației Naționale din Ungaria vizează, în mod explicit, intrarea în ilegalitate a CEU, dat fiind faptul că sunt impuse condiții de funcționare absurde și imposibil de îndeplinit de către această universitate, ținând cont de costurile financiare și eforturile logistice pe care le implică. Această inițiativă legislativă va descuraja, cel mai probabil, orice altă universitate cu o dimensiune internațională să își deschidă porțile în Ungaria, se arată într-un comunicat al ANOSR.
ANOSR consideră că libertatea academică este condiție sine qua non pentru funcționarea unei instituții de învățământ superior. Faptul că, prin poziționările publice și prin studiile realizate de mai mulți membri ai comunității academice a CEU, au fost evidențiate anumite derapaje sau situații neplăcute pentru administrația statului maghiar nu ar trebui să conducă la o reprimare brutală a respectivelor voci.
Autonomia universitară, inclusiv în ceea ce privește managementul resurselor patrimoniale și financiare, este un principiu fundamental pentru orice sistem educațional sănătos și dezvoltat. Măsurile ce se anunță a fi impuse CEU simplifică acest concept în sistemul de învățământ maghiar la o noțiune lipsită de conținut.
De asemenea, ANOSR își exprimă susținerea și sprijinul pentru studenții și cadrele didactice române ce studiază și lucrează în cadrul Central European University, precum și în institutele de cercetare subordonate acesteia. De-a lungul anilor, românii care au absolvit sau au lucrat în cadrul CEU, și-au adus o contribuție importantă în generarea unei societăți deschise și democratice în România, participând în acest mod la consolidarea și dezvoltarea societății civile românești. În prezent, 73 de tineri români studiază la CEU, aceștia fiind în pericol de a nu-și putea finaliza studiile dacă inițiativa legislativă menționată mai sus va fi adoptată de Parlamentul maghiar.
ANOSR condamnă ferm inițiativa legislativului maghiar ce vizează, în mod evident, închiderea CEU, întrucât, pentru studenții români, autonomia universitară și libertatea academică sunt concepte cheie, concepte în lipsa cărora nu putem discuta de un sistem universitar autentic. Ne exprimăm îngrijorarea că astfel de măsuri sunt pe cale de a fi luate într-un stat vecin, membru al Uniunii Europene, printr-o procedură parlamentară extraordinară ce nu permite o dezbatere reală, într-o perioadă în care vocile care susțin curente extremiste, izvorâte din naționalism, sunt tot mai multe, în detrimentul celor care promovează cooperarea și solidaritatea internațională.
De asemenea, ANOSR solicită Guvernului și Parlamentului României să își reafirme susținerea față de principiile fundamentale de funcționare a sistemului de învățământ superior, precum libertatea academică, autonomia universitară și garantarea statutului studentului de partener cu drepturi depline în procesele decizionale și să garanteze respectarea acestora, iar comunității universitare din România îi solicităm să reacționeze ferm ori de câte ori apar în spațiul public declarații sau inițiative care ar putea periclita respectarea acestor principii, atât în România cât și în alte state.
ANOSR a transmis o scrisoare de susținere pentru CEU către ministrul maghiar Zoltán Balog, scrisoare disponibilă în limbile maghiară șengleză.
And here you can find the english version of ANOSR’s position for the CEU cause:http://www.anosr.ro/wp-content/uploads/2017/04/ANOSR_Statement_CEU.pdf

  Autor: Andreea Petrut
Sursa: România curată



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu