"Acest proiect
este mai important decât orice altceva de pe glob", anunţă presa
britanică.
O echipă de cercetători au reuşit ceva ce pare desprins din
cele mai fanteziste lucrări science-fiction: au dezvoltat o metodă ce permite
producerea unei cantităţi nelimitate de alimente în deşert, cu ajutorul razelor
Soarelui şi a apei de mare.
Un grup de oameni de ştiinţă din Europa, Asia şi America de
Nord, condus de un fost bancher în vârstă de 33 de ani, a înfiinţat într-o zonă
de deşert din Australia compania Sundrop Farms. Profitând de preţul scăzut al
terenului din deşert, unde singura resursă disponibilă este soarele, compania
Sundrop Farms a achiziţionat o porţiune întinsă şi a iniţiat un proiect experimental
ce promite să rezolve problemele alimentare ale omenirii.
Specialiştii Sundrop
Farms au realizat ceva ce pare imposibil: folosind soarele pentru a desaliniza
apa de mare, pe care o folosesc pentru irigaţii şi pentru a încălzi şi răci
serele (în funcţie de nevoie), oamenii de ştiinţă au reuşit să producă tone de
legume de calitate superioară, fără pesticide, de-a lungul întregului an.
Până acum, compania a reuşit să producă roşii, ardei şi
castraveţi în cantităţi comerciale, iar aceeaşi tehnologie poate fi folosită
pentru numeroase alte culturi. Marele avantaj este faptul că tehnologia Sundrop
Farms nu consumă deloc apă dulce şi necesită foarte puţini combustibili fosili.
Apa de mare şi energia solară sunt disponibile gratuit în cantităţi (aproape)
nelimitate.
Proiectul inaugurat acum 18 luni a funcţionat atât de bine,
încât numeroşi investitori şi reprezentanţi ai lanţurilor de supermarketuri au
călătorit în Port Augusta, Australia, pentru a vedea cu ochii lor succesul
Sundrop Farms. Acum, compania intenţionează să construiască o nouă seră în
valoare de 8 milioane de lire sterline, ce urmează să se întindă pe 8 hectare -
fiind de 40 de ori mai mare decât construcţia iniţială. Anual, în noua seră vor
fi produse 2,8 milioane de kilograme de roşii şi 1,2 milioane de kilograme de
ardei.
"Se poate spune
că acest proiect este mai important decât orice altceva ce se petrece în acest
moment pe glob", susţine publicaţia britanică The Observer. Motivul?
Agricultura consumă între 60% şi 80% din totalul resurselor de apă dulce de pe
Terra, astfel că reuşita companiei Sundrop Farms - creşterea legumelor fără
resurse de apă dulce - este "de-a dreptul miraculoasă", afirmă
jurnaliştii britanici.
Sistemul prin care
compania Sundrop Farms reuşeşte să crească legume în deşert, într-o perioadă de
secetă, pare desprins din filmele SF.
Numeroase oglinzi parabolice, aşezate într-un şir de 75 de
metri, urmăresc soarele de-a lungul întregii zile şi îşi concentrează căldura
asupra unei ţevi în care se găseşte petrol. Petrolul fierbinte încălzeşte la
rândul său câteva rezervoare cu apă de mare aflate în apropiere. Apa de mare
este pompată de la câţiva metri de sub pământ (ţărmul aflându-se la doar 100 de
metri distanţă). Petrolul încălzeşte apa de mare la 160 de grade Celsius, iar
aburul produs este direcţionat către turbine ce produc electricitate. O parte
din apa fierbinte încălzeşte sera în timpul nopţilor răcoroase, iar restul este
direcţionat către o centrală de desalinizare care produce 10.000 de litri de
apă dulce în fiecare zi. Apa este pură, fiind nevoie doar de adăugarea un mix
de nutrimente înainte să fie turnată peste plante. Aerul din seră este menţinut
umed şi rece datorită unui sistem prin care apa este picurată peste o serie de
panouri de evaporare din carton, aerul fiind direcţionat prin acestea cu
ajutorul unor ventilatoare.
Întregul sistem este computerizat, ceea ce permite
controlarea serei de oriunde din lume. Dave Pratt, un membru al echipei, poate
controla condiţiile din seră chiar şi atunci când iese în oraş, graţie unei
aplicaţii instalate pe iPhone-ul său. "Aceşti oameni de ştiinţă au fost
îndrăzneţi şi aventuroşi având de a crede că vor reuşi", afirmă Neil
Palmer, şeful Institutului de Cercetări în Desalinizare finanţat de guvernul
australian. "Produc mâncare fără risc, eliminând probleme provocate de
inundaţii, de îngheţ, grindină şi de lipsa de apă, care acum nu mai este o problemă.
În plus, este profitabil şi este totodată scalabil fără limite - nu există
vreun deficit de soare sau de apă de mare. Este foarte impresionant",
adaugă Palmer.
"Cerul este cu adevărat limita", afirmă Reinier
Wolterbeek, un inginer olandez ce are rolul de project manager în cadrul
Sundrop. "În primul rând, suntem cu toţii tineri şi foarte ambiţioşi.
Acesta este criteriul prin care alegem noi membri ai echipei. Acum, că am
demonstrat horticultorilor, economiştilor şi reprezentanţilor supermarketurilor
că ceea ce facem aici funcţionează şi este viabil din punct de vedere
comercial, acum luăm în calcul şi posibilitatea de a creşte proteină într-o
seră similară. Cu alte cuvinte, vrem să hrănim întreaga lume", afirmă
Wolterbeek.
Un alt avantaj al
sistemului Sundrop este faptul că legumele sunt produse fără a se folosi vreun
pesticid. Singurul motiv pentru care aceste legume nu pot obţine eticheta de
"organic" este faptul că sunt crescute hidroponic, nu în sol.
Sera nu depinde în totalitate de tehnologie. În interiorul
său trăiesc un număr de albine care ajută la dezvoltarea culturilor şi care
trăiesc fără a fi ameninţate de prădători. De asemenea, Sundrop Farms foloseşte
o specie de "insecte benefice", cunoscut sub numele de Orius, care
omoară dăunătorii, protejând astfel plantele.
În ciuda impactului redus pe care ferma Sundrop o are asupra
mediului înconjurător, CEO-ul companiei nu este membrul vreunei mişcări a
"verzilor". Philipp Saumweber a obţinut un MBA de la Harvard, lucrând
de-a lungul carierei ca manager al unui fond de hedging, la Goldman Sachs şi,
ulterior, în cadrul unei afaceri de familie în agricultură.
"După ce m-am implicat în agricultură, la scurt timp
mi-am dat seama că, în principiu, aceasta se bazează pe transformarea motorinei
în mâncare, cu ajutorul apei", spune fondatorul Sundrop. "De aceea am
început să mă interesez de agricultura salină. Resursele de apă dulce sunt
limitate, însă ne înecăm în apa sărată. Studiind mult timp această problemă, am
dat de Charlie Paton, care studiează această tehnologie din 1991", a
explicat Saumweber.
Iniţial, Paton era un membru al echipei Sundrop, însă acesta
a renunţat contra unei sume consistente atunci când ferma nu a mai fost
construită pe baza principiilor sale ecologice.
"Ce ne-a plăcut
la ideea lui Charlie era faptul că rezolva problema apei în două moduri,
producând apă într-un mod elegant şi folosind-o totodată pentru a răci sera.
Ceea ce nu am realizat la început - lucru care nu i-a convenit lui Charlie - a
fost faptul că inclusiv în zonele aride există zile răcoroase, când sera are
nevoie de încălzire. Din acest motiv, am instalat un sistem de back-up pe bază
de gaz natural, care produce căldură şi electricitate în zilele noroase sau
foarte friguroase. Acest lucru l-a supărat pe Charlie, pentru că asta însemna
că sistemul nostru nu mai era 100% fără energie. Ceea ce Charlie nu a luat în
calcul este faptul că da, într-adevăr, poţi creşte orice fără încălzire şi
răcire, dar legumele vor avea defecte, urmând a fi respinse de supermarketuri.
Dacă nu respecţi standardele lor, nu eşti plătit. Ar fi ideal să nu fie acesta
cazul, dar nu putem să încercăm acum să schimbăm comportamentul uman", a
explicat Saumweber.
Sundrop continuă
eforturile de extindere, urmând să inaugureze în scurt timp o nouă fermă în Qatar
. Dacă această tehnologie se va dovedi una de succes pe scară largă, va
reprezenta un succes extraordinar, liniştind temerile că omenirea va întâlni
probleme grave pe măsură ce populaţia planetei creşte şi cererea se dubleză. GDL
Surse: The Guardian,
Sundrop Farms
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu