Considerat de greci şi de romani un simbol al fericirii,
acest condiment despre care legendele spun că ar fi fost lăsat de Dumnezeu la
facerea lumii pentru a fi preţuit este un excelent remediu natural – MAGHIRAN.
•
Planta ierboasa perena sensibila la frig, maghiranul
constituie o sursa importanta de vitamina A, vitamina C si uleiuri volatile.
Cea mai specifica trasatura a plantei este aroma care imbina mirosul de pin cu
cel de citrice.
Maghiranul este o planta medicinala considerata remediu
natural in tratamentul balonarilor, durerilor reumatice, gastritei,
insomniilor, durerilor de cap, starilor de nervozitate si altora. Pentru
revitalizarea parului se freaca pielea capului cu infuzie de maghiran (20 de
grame la litru de apa).
Dupa cateva saptamani firul de par va deveni mai puternic si
va inceta sa cada. Gargara cu maghiran combate afectiunile mucoasei bucale
(afte, herpesuri). Sucul proaspat, extras din frunze, e folosit contra
durerilor de cap persistente. Uleiul de maghiran, un excelent sedativ. Uleiul
esential se aplica pe zonele atinse de reumatism, artrita, sau afectate de
entorse. Conform specialistilor, maghiranul este unul dintre cele mai rapide
mijloace de marire a imunitatii, si asta datorita efectului sau de crestere
puternica a temperaturii organismului, producand un acces de febra care permite
sistemului imunitar sa actioneze eficient.
Este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au
probleme circulatorii sau care se confrunta cu oboseala si contractari
musculare. In schimb, din acelasi motiv invocat mai sus, nu este recomandat
hipertensivilor sau persoanelor care au avut accidente vasculare ori acelora cu
febra mare (peste 38 grade Celsius).
dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu