joi, 30 august 2018

Schimbare de macaz


Nu există nici un dubiu că în ultima vreme Călin Popescu Tăriceanu se comportă ca un veritabil candidat prezidenţial. Că va fi sau nu acceptat şi de PSD, rămâne de văzut. Deocamdată se crede prezidenţiabil şi se comportă ca atare. Discursul politic este atât de previzibil încât în momentul în care un politician schimbă perspectiva pune în dificultate nu doar presa de opoziţie, ci şi electoratul.
Când se anunţă din timp o conferinţă de presă, mai nou fără întrebări, ceea ce este un nonsens,  se ştie din timp ce va spune respectivul. Când un politician tace zile în şir de asemenea se ştie de ce tace.
Tăriceanu a contrazis această teză. La şcoala de vară ALDE, evident de la malul mării, liderul partidului şi-a pus la grea încercare talentul. Schimbând perspectiva, a afirmat că România se îndreaptă spre modelul Putin, al democraţiei controlate, fiind în acelaşi timp şi cea mai coruptă ţară din UE.
Din nefericire, vorbitorul, dorind să fie ironic, nu a reuşit să se facă pe deplin înţeles. Nu i-a ieşit figura de stil când a vorbit despre cea mai coruptă ţară din UE, lăsând să se înţeleagă că asta este o nouă opinie a lui.
Nu şi-a dus până la capăt nici demonstraţia cu modelul Putin pentru România, lăsând în aer probele concrete. Explicaţiile lui au nevoie de o erată, dacă nu cumva de un adevărat ghid.
În dodii se exprimă majoritatea politicienilor. Cu termeni destul de aproximativi operează şi preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă, deşi potrivit funcţiilor pe care le deţin ar trebui să fie foarte exacţi. De exemplu preşedintele spune că guvernul nu s-a ocupat de pesta porcină pentru că PSD este ocupat să-şi subordoneze justiţia. Un mesaj sută la sută electoral.
Măcar atunci când este vorba despre o catastrofă naţională ar trebui să se pună ironiile în cui şi să se concentreze toată lumea pe rezolvarea problemei.
Aşa cum s-a pus semnul egal între „corupţie” şi „securitate naţională”, idee ce a stat la baza protocoalelor secrete, la fel se putea considera pesta porcină un atentat la securitatea naţională şi convoca o şedinţă CSAT. Un simplu exemplu. De ce să se ocupe preşedintele de pesta porcină? Pentru că face parte din puterea executivă?
Tăriceanu s-ar putea să fie un bun orator, dar nu se poate omite că el şi-a dat examenul în faţa unei catastrofe cu ocazia unor inundaţii, când i-a spus unei femei sinistrate să meargă la hotel dacă nu-i convin condiţiile de cazare improvizate într-o şcoală. Incidentul a rămas un punct de referinţă în biografia lui politică.
De astfel de momente au nevoie politicienii, de gafe, nu de probleme complexe.
Viaţa politică a devenit atât de lipsită de conţinut încât bătaia dintre jandarmi şi protestatari a înlocuit cu succes „insurecţia” de la 23 august 1944. Şi tinde să înlocuiască şi 1 decembrie 1918 şi pesta porcină.
În jurul acestui 10 august se brodează întreaga construcţie politică din acest anotimp capricios. Ieşirea din această temă face dificilă înţelegerea celorlalte subiecte. Începerea evaluării procurorului general este pusă sub semnul întrebării pentru că se consideră că din cauza cercetării evenimentelor din 10 august de către Parchetul General se vrea revocarea lui Augustin Lazăr. Degeaba încearcă ministrul Tudorel Toader să arate că a declanşat evaluarea din cauza protocoalelor secrete cu SRI.
Liderul ALDE a dorit să tragă o concluzie la toate acestea, dar nu prea i-a ieşit. Mai mult metaforă decât metamorfoză, schimbarea lui de macaz s-a petrecut doar la nivelul limbajului.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu