miercuri, 29 august 2018

Prof. univ. dr. Nicolae Iuga, Cetățean de onoare al orașului Săliștea de Sus



 Pe data de 13 august 2018, în cadrul Conferinței științifice „Cultură și civilizație românească în Maramureș” care s-a derulat la Săliștea de Sus a avut loc și un moment mai aparte, conferirea titlului de Cetățean de onoare al acestei localități pentru două personalități originare de aici, prof. univ. dr. Nicolae Iuga de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și ing. Mihai Iuga din București. 
În ceea ce îl privește pe Nicolae Iuga, domnia sa a fost prezentat publicului de către acad. Alexandru Surdu și de către prof. Simion Iuga. În prezentarea motivelor care au stat la baza adoptării acestei Hotărâri a Consiliului Local se arată, între altele, că domnul Nicolae Iuga a fost permanent implicat de la bun început în organizarea manifestărilor „Cultură și civilizație românească în Maramureș”. A organizat, alături de fostul președinte al Academiei Române acad. Valentin Vlad, de acad. Alexandru Surdu și de alți distinși domni academicieni, sesiunile de comunicări de aici de la Săliștea de Sus, care au ajuns în timp una dintre cele mai importante conferințe științifice din România, de pe perioada vacanței de vară. Domnul profesor Nicolae Iuga a fost de fiecare dată un moderator model, de prestigiu, făcând dovada unei vaste culturi teoretice, în baza căreia a putut să conexeze ideile esențiale ale comunicărilor din cele mai variate domenii, creând astfel o atmosferă de reală emulație intelectuală.
Domnul profesor Nicolae Iuga excelează în domeniul pubicisticii din aria de specialitate a domniei sale, precum și în acela al cercetării științifice, având o operă științifică semnificativă, materializată în douăzeci de cărți și peste o sută de articole cu caracter științific. Despre cărțile domniei sale au apărut mai multe recenzii favorabile în presa de specialitate din țară și din străinătate, fiind unul dintre săliștenii care se bucură de o bună notorietate internă și internațională. În străinătate, în Germania, a publicat un număr de patru cărți, două cărți în limba franceză și două în limba engleză, la edituri de prestigiu, cărți difuzate prin rețeaua comercială Amazon pe toate continentele. În același timp, multe dintre cărțile sale sunt achiziționate de către biblioteci celebre din Europa și SUA, fapt care îi asigură o importantă vizibilitate internațională.
         Recent, domnul Nicolae Iuga a fost distins cu Premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române, decernat pe 15 decembrie 2017, pentru lucrarea Din istoria marilor idei etice și pedagogice, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2015.

            
                                                                                                                       GDL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu