duminică, 2 septembrie 2018

E D I T O R I A L

Politizarea pestei porcine

Un nou front de luptă politică se deschide pe marginea pestei porcine. După cum era de aşteptat, opoziţia acuză guvernul de crasă neglijenţă, de indiferenţă faţă de problemele de ordin economic, în mod expres de modul defectuos în care au fost tratate avertismentele privind apropierea pestei porcine africane de graniţele României.
Semnalul a fost dat de Klaus Iohannis. Preşedintele, mai mult în calitate de candidat prezidenţial, le-a cerut liberalilor să-şi facă mai simţită prezenţa în viaţa de zi cu zi.
Să iasă în mijlocul oamenilor pentru a cunoaşte problemele pe care le întâmpină zi de zi.
După acest îndemn, ieşind în stradă, activiştii PNL s-au întâlnit cu pesta porcină. Este adevărat că au cam tras cu ochiul şi prin ziare şi pe la televizor, pentru că pesta nu este la vedere. Este ascunsă în coteţe, în grajduri, manifestându-se mai mult ca o temă decât ca o realitate palpabilă. Oricum este pe primul loc în preocupările populaţiei.
Pesta porcină scoate PNL din somnolenţă şi revigorează curentul anti-PSD. Se putea rezolva problema înainte de a lua asemenea proporţii? PNL crede că da. Imaginea a sute de mii de porci incineraţi, aruncaţi în gropi comune, oferă un spectacol terifiant.
Mai puţin vizibile sunt urmările de ordin economic. Pierderile suferite de producători se vor reflecta în balanţa de import-export. Vor urma creşteri de preţuri, dar pentru produse aduse de afară. Cineva se vede că va avea de câştigat de pe urma acestei nenorociri, iar cine sunt perdanţii se ştie.
Că lupta politică totală porneşte de la gripa porcină sau deja a pornit de la Ordonanţa 13, de la protestele din 10 august sau de la evaluarea procurorului general, de la desecretizarea protocoalelor secrete, nu are nicio importanţă. PNL a fost pregătit şi nu prea pentru aşa-numitul război total. Este însă previzibil că se va amplifica după CEx-ul PSD de la malul mării.
Cu toată sinceritatea, nu se vede destul de clar de ce PNL este acum mai apt de o confruntare cu PSD decât a fost înainte. Opoziţia, în totalitatea ei, aşteaptă ca butoiul cu pulbere să fie detonat din interiorul PSD. Sau măcar de ALDE.
O epidemie, oricât de catastrofală ar fi ea, nu este suficientă să dărâme un guvern. Gripa aviară, care a făcut ravagii, a întărit poziţia PDL, deşi guvernul Boc nu a făcut faţă.
În preajma unor alegeri decisive pentru apariţia unei noi ierarhizări a partidelor, se recurge la orice mijloace. PNL în fapt îşi pregăteşte terenul pentru europarlamentare. Că şi-l pavează cu pestă porcină este prea mult spus. De asemenea, nici PSD nu se poate lăuda că îşi croieşte un drum glorios spre viitoarele alegeri atâta vreme cât guvernul este depăşit de situaţie în cazul pestei porcine.
Are şi alte restanţe, tot de ordin economic, peste care PNL a trecut cu uşurinţă. Este o carenţă a opoziţiei că nu a sancţionat fiecare deviere a PSD de la regulile economiei de piaţă. Opoziţia s-a limitat la problemele din justiţie, care până la urmă pot deveni adevărate capcane.
Un exemplu. Opoziţia nu îndrăzneşte să atace problema numărului foarte mare de angajaţi în sectorul de stat. Din motive electorale, sperând că vor putea obţine nişte voturi.
În acelaşi timp guvernul, prin ministrul Muncii, afirmă că există un deficit major de forţă de muncă pe piaţă. Ministrul de Finanţe Teodorovici spunea că sistemul ar putea funcţiona la fel de bine dacă ar fi reduse 20% din posturile bugetate.
Este o filozofie de dreapta. De ce tema aceasta nu o abordează PNL, şi toate partidele de dreapta?
O anumită rezervă trebuie să avem şi faţă de iniţiativele opoziţiei. A politiza problema pestei porcine este, la urma urmei, un altfel de populism.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu