luni, 17 februarie 2020

Anticipatele în varianta PSD-Pro România


Vestea proastă este că nu există o variantă PSD-Pro România pentru  alegeri parlamentare anticipate. Nu este nici pentru alegerile locale o variantă comună a partidelor de stânga. Dintr-un colț de țară, de la un partid atât de mic încât ai zice că nici nu există vine propunerea înființării unei alianțe a stângii UNPR-Pro România-PSD. Evident, cel ce avansează această idee este Gabriel Oprea, celebrul susținător al „interesului național”.
Altă veste la fel de proastă este că nici dreapta nu are o variantă credibilă pentru alegerile parlamentare anticipate și pentru alegerile locale.
Politicienii sunt atât de nehotărăți încât nici nu le mai pasă dacă ieri au spus una, azi alta și mâine cu totul altceva.
  Traian Băsescu, alături de Victor Ponta, lasă impresia că sunt singurii care știu ce se întâmplă acum cu România și au și soluții pentru ieșirea la liman.
Totuși, nu sunt consecvenți nici ei. Dacă Traian Băsescu susținea că în cazul în care alegerile primarilor se face dintr-un tur este obligatoriu să fie desemnat un singur candidat al partidelor de dreapta, iată că se propune pe el însuși drept candidat la primăria generală a Capitalei. Desigur, pentru a sălta PMP-ul peste pragul electoral.
După o scurtă perioadă în care Ponta părea să se fi apropiat de PSD în ultimele zile aruncă săgeți din ce în ce mai ascuțite spre fostul său partid. S-a ajuns atât de departe încât Marcel Ciolacu ar fi refuzat să participe la Convenția anuală a Pro România organizată duminică, 16 februarie.
Lansând cu această ocazie „Manifestul politic Pro România 2020-2024” ar rezulta că Victor Ponta nu mai este dispus să intre într-o alianță cu PSD, mai ales după atacurile lui Mihai Tudose. Fostul premier ajuns europalamentar pe listele Pro România demonstrează încă odată cu nu se pot certa decât cei care au fost în aceași tabără, în același partid.
S-a putea atrage concluzia că stânga nu va reuși să se unească pentru a intra ca o forță veritabilă în dublele alegeri de anul acesta.
Dar dreapta este pregătită pentru o alianță? Dan Barna, de pildă, propune ca la Primăria București să se desemneze cel mai bine plasat candidat, în timp ce anunță că la Neamț s-a decis să intre în alegeri cu un candidat comun USR-PLUS.
În acest moment nu există nimic concret. Niciun partid nu știe ce va face. Pare să fie, în schimb, o certitudine că PSD este cel mai izolat partid de pe scena politică.
În cazul anticipatelor, indiferent de neînțelegerile de acum,  PNL-USR-PMP-UDMR, vor realiza o coaliție de guvernare. Ele pot obține un scor ușor peste 50% prin simpla excludere a variantei că PSD și Pro România pot atinge împreună 50% din mandatele parlamentare. Pro România își fixează o țintă de 10-12% în vreme  ce PSD tinde spre un 30%. Așadar, este previzibil că dreapta va reuși să facă o majoritate parlamentară, fie că alegerile vor fi organizate odată cu localele, fie că vor fi la timp, undeva prin octombrie, noiembrie.
Se petrece un fenomen bizar: PSD reușește să se erodeze chiar și în opoziție. În timp ce social democrații nu reușesc să iasă de sub zodia Dragnea, PNL își perfecționează strategiile pentru alegeri.
În timp ce  PSD nu mișcă un deget pentru a-și apropia diaspora, Guvernul Orban pregătește terenul pentru extinderea alegerilor pe trei zile, în felul acesta reușind să adune mai multe voturi de la românii din străinătate.
În loc să-și pregătească o strategie în cazul anticipatelor, PSD își consumă energia încercând să împiedice alegerile anticipate.
Atâta vreme cât PSD nu reușește să-și desemneze o conducere credibilă, și mai ales profesionistă, va continua să scadă, diminuându-și șansele de a redeveni  partidul mare care a fost. Se va ridica o altă forță de stânga?  Gabriela Firea, prezentă la Convenția Pro România întinde o mână spre Victor Ponta. O alianță dintre cele două partide i-ar prinde bine la alegerile pentru primăria generală a Capitalei.
Pe cât se arată de preocupate de alegeri, toate partidele  sunt puțin pregătite  pentru cele două rânduri de alegeri din anul 2020.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu-Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu