luni, 18 septembrie 2023

Drame cu drone

 

                                                                                                     de Gheorghe Pârja

De câteva zile, atenția ne este captată de prezența unor resturi de drone pe teritoriul românesc, în localități din județul Tulcea. Reacția autorită­ților a fost diversă, contradictorie și cu întârziere. Ne aducem aminte cum s-au împotmolit în comunicate ministrul apărării și președintele țării. A fost o lipsă de dibăcie diplomatică, provocând zâmbete amare. Că tocmai era un summit la București. Un diplomat ucrainean a dat știrea cu drona pe malul românesc al Dunării. Apoi am aflat și noi și au început cercetările, dar și bănuielile. De unde știau ucrainenii? Secretarul general al NATO a consemnat faptul că țara noastră a întârziat să anunțe violarea teritorială a granițelor alianței.

Am înregistrat o criză de autoritate, cu război în apropiere. Bâlbâielile ne-au pus într-o situație delicată în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Apoi autoritățile au început să fie mai active, mai analitice, mai prudente cu declarațiile. S-au deplasat în zonă oficiali, militari și reporteri, care au scotocit satele de pe malul Dunării. În cadrul unei reuniuni ordinare, șeful NATO a informat că nu sunt informații care să indice vreun atac intenționat din partea Rusiei. A fost amintit incidentul din Polonia, care a determinat sporirea vigilenței. Tot așa se procedează și în cazul României. Liderul NATO a spus parlamentarilor europeni că oficialilor din România le-a luat două zile pentru a anunța evenimentul. Se vede că reacțiile tardive românești au provocat discuții în cadrul alianței.

Autoritățile locale, mai ales în persoana primarilor, continuă să semnaleze prezența unor resturi de drone în zonă. Pe rețelele de socializare au apărut imagini și filmări cu drone ale Kremlinului. Tot oficialii ucraineni au anunțat că un aparat de zbor a trecut granițele NATO. Situația creată în Deltă i-a atras atenția și lui Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, aflat în vizită la Kiev, și a avut o convorbire telefonică cu Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României, în care au discutat despre importanța menținerii evoluțiilor din Ma­rea Neagră sub control. Rai­durile rușilor asupra porturilor ucrainene de la Dunăre vor continua, spun experții militari. Putin le destabilizează, economia Ucrainei depinzând mult de exporturile de cereale.

Resturi de drone continuă să fie descoperite pe teritoriul românesc. Mă întreb și eu, alături de alți cetățeni, de ce nu văd radarele românești dronele rusești? Care este tipul de dronă ce s-a prăbușit pe teritoriul nostru? S-a răspândit ideea că dronele rusești pot fi confundate cu păsări. De aceea sunt mai greu de detectat. Că nu este doar o chestiune de zvon, ambasadorul rus la București a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, care reclamă violarea spațiului aerian românesc. Se transmit reportaje despre îngrijorarea populației din zonă. Sunt foarte misterioase constatările despre drone. Își fac loc și alte puncte de vedere care ar putea complica situația. Cum este faptul că Ucraina ar dori să atragă un stat NATO, acesta fiind România, în conflictul ruso-ucrainean.

Generalii români, deveniți buni comentatori ai războiului, au dezmințit asemenea variantă. Ea stă poate ascunsă în cutele serviciilor speciale. Mai întorc foile presei foșnitoare. Pe o pagină stă scris că mai sunt oameni care nu cred în versiunea dronelor rusești. Că ele, noile zburătoare ale războiului, ar fi fost fabricate în America. Că nu aveau încărcătură explozivă și erau folosite pentru spionaj. Se mai spune că traseele dronelor rusești nu au cum să tranziteze teritoriul nostru. Un purtător de cuvânt crede că americanii au efectuat misiuni operative. Atunci de ce a fost chemat de urgență la MAE ambasadorul rus la București? Citesc că sunt ascunse publicului informațiile despre tipul de drone care s-au prăbușit.

Toate acestea fac parte din capcanele războiului informațional. Un general ne sfătuiește să nu mai avem încredere în ceea ce se comunică oficial. Dar în ce să credem? Aceasta este drama dronelor care ne înconjoară. Se iau măsuri de protecție. Cerul dinspre Dobrogea de nord a fost închis pe câțiva zeci de kilometri. Războiul ne dă târcoale. Curaj, oameni buni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu