joi, 27 martie 2025

Jurnal de pelerin la Muntele Athos, autor N. Grigorie Lăcrița


Cuprins
:

1. Participanți la pelerinaj

2. Muntele Athos, scurtă prezentare

3. Sinteză, cu traseele parcurse pe Muntele Athos, pe ore

4. Prezentarea, pe larg, a pelerinajului

4.1. Duminică 9 martie 2025

4.2. Luni 10 martie 2025

4.3. Slujbele în Sfântul Munte Athos

4.4. Marți 11 martie 2025

4.5. Miercuri 12 martie 2025

4.6. Joi 13 martie 2025

5. Starea drumurilor și circulația pe acestea, în Muntele Athos

Bibliografie

 

Rezumat

 

Pe globul pământesc există circa 200 de „Capitale ale lumii”, cu mari diferențe între ele, precum și cu multe elemente comune, specifice oricărei capitale de țară.

Există însă o singură „Capitală în lume”, unică în felul său, care nu se aseamănă cu niciuna dintre celelalte capitale.

Acesta este „Capitala Mondială a Ortodoxiei Universale”, aflată pe„Sfântul Munte Athos”.

În aceasta am fost, unde am participat la mai multe ritualuri religioase importante am mers la zeci de mănăstiri, schituri, chilii, biserici, am discutat cu mai muți monahi.

Multe persoane doresc să aibă acces la un material care să prezinte, pe înțelesul omului obișnuit, cât mai complet, corect (rațional) și fără nici un fel de fanatisme, cât mai multe din realitățile specifice Sfântului Munte Athos.

Cu acest scop am elaborat acest material, pe care îl prezint spre beneficiul public.

 

1. Participanți la pelerinaj

 

Pelerinajul a avut loc în anul 2025, între duminică 9 martie, ora 13:30, și joi 13 martie, ora 22.00.

La acest pelerinaj am participat eu cu alte două persoane, respectiv cu B.O. și cu B.S.

Deplasarea s-a făcut cu autoturismul proprietate personală al familiei B.O., marca Nissan, de 7 locuri, de 2500 cm3 (centimetrii cubi) și de  171 CP (cai putere), un autoturism cu care deplasarea este foarte confortabilă până în Grecia, în Ouranopoli, un mic oraș-port vamal, aflat la granița cu „Republica Autonomă a Sfântului Munte Athos”.

 

2. Muntele Athos, scurtă prezentare

 

Sfântul Munte Athos este considerat a fi „capitala mondială a Ortodoxiei Universale”, o fortăreaţă sau un bastion al ortodoxiei, fiind o adevărată republică monahală.

Muntele Athos mai este cunoscut și cu denumirile de „Sfântul Munte Athos”, „Regiunea Muntele Athos”, „Republica Muntele Athos”, „Republica Autonomă a Sfântului Munte Athos”.

1. Muntele Athos este un munte în nord-estul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, în peninsula orientată de la nord-vest spre sud-est, care este în cea mai mare parte muntoasă, cu până la 2.033 de metri înălțime a vârfului Athon. Peninsula are o lungime de până la 60 de km și o lățime ce variază între 8 km și 12 km, aria totală fiind de 360 km pătrați.

2. În Muntele Athos se află 20 de mănăstiri, 14 schituri și o mulțime de chilii călugărești, toate numai ortodoxe, în care trăiesc peste1.500 de monahi ortodocși, Datele recensământului grec din 2011 indică o populație de 1.830 călugări.

3. Muntele Athos este o regiunea autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Kareia, iar în transcriere cu alfabet latin, Karyes.

4. Accesul în „Republica Autonomă a Sfântului Munte Athos” se face numai cu aprobări și prin trecerea prin vamă.

5. Deși legat de pământ, Muntele Athos este practic accesibil cel mai mult (peste 97%) cu feribotul.

5.1) fie din portul de la Ouranopoli, aflat lângă Turnul Bizantin, aflat pe țărmul apusean,

5.2) fie din portul de la Ierrisos,  aflat pe țărmul răsăritean.

Accesul pe cale terestră este costisitor, greoi și  folosit de foarte puține persoane (de sub 3% din totalul pelerinilor).

Înainte de îmbarcare pe feribot, toți vizitatorii trebuie să obțină o viză, numită „diamonitirion”, care este redactată în limba greacă și datată folosind calendarul iulian, fiind semnată de către patru secretari ai unor mănăstiri importante. Se atestă permisiunea de acces pe Sfântul Munte și de cazare în mănăstirile de acolo, pe durata pelerinajului.

6. Pe Muntele Athos, nu este permis accesul femeilor.

7. Lista celor douăzeci de mănăstiri,în ordinea ierarhică stabilită, este următoarea:

1. Mănăstirea Marea Lavră. 2. Mănăstirea Vatopedu. 3. Mănăstirea Iviru. 4. Mănăstirea Hilandaru. 5. Mănăstirea Dionisiu. 6. Mănăstirea Cutlumuș. 7. Mănăstirea Pantocrator. 8. Mănăstirea Xiropotamu. 9. Mănăstirea Zografu. 10. Mănăstirea Dochiaru. 11. Mănăstirea Caracalu. 12. Mănăstirea Filoteu. 13. Mănăstirea SimonosPetras. 14. Mănăstirea Sfântul Pavel. 15. Mănăstirea Stavronichita. 16. Mănăstirea Xenofont. 17. Mănăstirea Grigoriu. 18. Mănăstirea Esfigmenu. 19. Mănăstirea Sfântul Pantelimon. 20. Mănăstirea Constamonitu.

8. Lista schituriloreste următoarea:

1. Schitul Sfânta Treime. 2. Schitul Sfântul Dimitrie, cunoscut mai mult de români ca „Schitul Lacu”, românesc. 3. Schitul Prodromu, românesc. 4. Schitul Sfânta Ana. 5. Schitul Sfânta Ana Mică. 6. Noul Schit. 7. Schitul Sfântul Ilie. 8. Schitul Sfântul Andrei. 9. Schitul Sfântul Pantelimon. 10. Schitul Bogoroditsa. 11. Schitul Vechiul Rusikon. 12. Schitul Bună Vestire. 13. Schitul Sfântul Dimitrie (al Mănăstirii Vatopedu). 14. Schitul Iviru.

10. Schituri românești  sunt două:

10.1. Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul”, în grecește Prodromu, aparține Sfintei Mănăstiri a Marii Lavre. Este situat între Kavsokalyvia și Marea Lavră, pe un deal stâncos, la mică altitudine. Azi, este locuit de 25 de călugări de origine română și urmează principiul cenobitic al vieții monastice ortodoxe.

10.2. Schitul „Sfântul Dumitru Valahu”, zis și „Schitul Lacu”, situat la 3-4 ore distanță de mers pe jos de la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, de care aparține. Este construit la o altitudine de 280 m, între Marfonu și Antiathon. A fost fondat în secolul al X-lea de călugări din zona Țării Moldovei.

 

3. Sinteză, cu traseele parcurse pe Muntele Athos, pe ore

 

Duminică 9 martie 2025

 

13:30 – 21:40: deplasarea, cu unele pauze, din Craiova până în Stavros, un oraș din Grecia, unde am mâncat și am dormit.

 

Luni 10 martie 2025

 

7:35 – 8:30: deplasarea din Stavros până înOuranopoli, un mic oraș-port vamal, pentru cei care se deplasează pe apă pe teritoriul Republicii Muntele Athos.

9:30 – 12:30: deplasarea cu feribotul din Ouranopoli până în Dafni, principalul punct de intrare, de pe partea de sud-est a peninsulei, în Sfântul Muntele Athos.

12:35 – 13:40: deplasarea din  Dafni, cu un microbuz, către schitul românesc „Lacu”, la chilia „Buna Vestire”, unde am fost cazați.

 

Marți 11 martie 2025

 

8:00 - 17:10: deplasarea, cu o mașină locala, cu șofer, de la Chilia cu Biserica „Buna Vestire”, la mai multe mănăstiri, după care ne-am întors la Schitul Lacu, la Chilia „Sfânta Treime”, unde urma să fim cazați.

18:00 – 19:00: deplasarea, cu o mașina, de la Chilia „Sfânta Treime”, la Kareia, un orășel, capitală a Muntelui Athos, unde am fost cazați.

 

Miercuri 12 martie 2025

 

10:00 – 10.30:deplasarea, cu un microbuz, din Kareia până la Mănăstirea Vatopedu.

 

Joi 13 martie 2025

 

9:00 – 11:17: deplasarea, de la Mănăstirii Vatopedupână la ieșirea de pe teritoriul Republicii Muntelui Athos, unde se află vama, după care, peste circa 3 km., se ajunge în centrul orașuluiUranopoli, unde avem mașina parcata.

11.47 – 13:00: deplasarea, de la Uranopoli, cu unele pauze pe la magazine, la orășelul Stavros, unde am luat masa.

13.55 – 22.00:deplasarea de la Stavros, cu unele pauze, până acasă, în România, în Craiova.

 

4. Prezentarea, pe larg, a pelerinajului

 

4.1. Duminică 9 martie 2025

 

Duminică 9 martie 2025, la ora 13:30 am pornit de acasă, din Craiova.

La ora 21:40 am ajuns la Stavros, care este un oraș pitoresc aflat pe coasta de est a Greciei, în regiunea Macedoniei Centrale, aflat la 62 km pe drum de Ouranopoli.

Ceea ce face acest oraș atât de special este faptul că este situat într-un golf natural, oferind turiștilor o priveliște uimitoare de largul mări.

În acest oraș am mers la pensiunea Agnanti, al cărui proprietar (Vasilis) mai are în altă parte un foarte frumos restaurant.

La Stavros se cazează numeroși români, când merg la Muntele Athos (cu intrarea prin Ouranopoli), din următoarele motive:

1) după circa 642 – 660 de km de condus, urmează să se odihnească și să doarmă;

2) din Stavros la Ouranopoli mai sunt numai 61 de km;

3) în Ouranopoli prețurile la mâncare și la cazare sunt mult mai mari decât la Stavros.

Fiind toți 3 în postul Sfintelor Paști, pe parcursul întregului pelerinaj am mâncat numai de post, respectiv două porții de calamar, și o porție de caracatiță, foarte bine pregătite la grătar, gustoase și în cantități deosebit de mari încât niciunul nu și-a putut mânca porția.Cele 3 porții, cu cartofi prăjiți, au costat 45 de euro, iar cazarea, pentru 3 persoane, în două camere, a fost de 75 de euro.

 

4.2. Luni 10 martie 2025

 

La ora 7:35am pornit din Stavros spre Ouranopoli, unde am ajuns la ora 8:30.

Ouranopoli, este un mic oraș-port, localizat pe coasta de nord-vest a brațului Athos, Halkidiki și unul dintre cele mai potrivite locuri pentru cei care doresc să petreacă o vacanță liniștită în aceasta parte a Greciei.

Taxa de intrare în port, a fost de 25 de euro pentru un adult și de 10 euro pentru un copil.

Portul Ouranopoli este pe teritoriul Greciei, dar:

1) pentru cei care se deplasează pe apă, aici se face vama pentru intrarea pe teritoriul Republicii Muntele Athos;

2) pentru cei care se deplasează terestru, după circa 3 km după intrarea în acest port, se află vama terestră de intrare pe teritoriul Republica Muntele Athos.

Muntelui Athos, numit și Sfântul Munte Athos, este un munte din nordul Greciei, o republică semiautonomă, locuita de călugări greco-ortodocși în 20 de mănăstiri cu mai multe schituri, fiecare schit având mai multe chilii.

La ora 9:30 am plecat din Ouranopoli cu feribotul cu care am ajuns, la ora 12:30, în Dafni. 

Dafni este principalul punct de intrare în Sfântul Muntele Athos. Se află pe partea de sud-est a peninsulei athonite, în apropiere de Mănăstirea Xiropotamu.

Este o așezare de mici dimensiuni, cu doar câteva clădiri: căpitănia portului, paza de coastă, poșta, taverna și câteva prăvălii.

La ora 12:35 am plecat din Dafni cu un microbuz (de 12 persoane) către Schitul românesc „Lacu”, chilia „Buna Vestire”, unde am ajuns la ora 13:40, unde am fost cazați.

Între orele 14:30și 15:10 am fost la Chilia cu Biserica „Sfântul Dimitrie”.

Între orele 15:20 și 18:00 am fost la Chilia cu Biserica „Sfântul Antonie cel Mare”.

La fiecare din aceste chilii, B.O., care este cunoscut și primit cu multă bucurie și respect, a dus câte o plasă cu diverse produse alimentare, de post.

La rândul nostru, și noi am fost primiți cu atenție, cu unele produse alimentare, în general cu cele dintre cele primite tot de la pelerini.

La aceste chilii, ca la toate celelalte, toată lumea lucrează, atât monahii, cât și muncitorii care erau la lucru, cu toții fiind români, marea lor majoritate fiind din zona Moldovei.

La Chilia cu Biserica „Sfântul Antonie”, se tăiau crengile de la plantele chivii (care, pe perioada caldă, fac o umbră mare și frumoasă, pe toată zona chiliei), pe care mai erau încă circa 20 –30 de fructe.

Am mâncat unul din aceste fructe, care mi s-a părut cu totul deosebit față de cele cumpărate de noi din comerț (mult tratate, spre conservare pe o perioadă cât mai mare).

La ora 19:00, am mers la magazinul Schitului Lacu, aflat în incinta Chiliei Bisericii „Buna Vestire”.

Aici, l-am cunoscut pe părintele stareț, cu ocazia oferirii, cu dedicația, către acest schit, a unui exemplar dintr-o cartea mea pe teme religioase.

Între orele 19:00 și 20:00 am fost la slujba de seară laChilia cu Biserica „Buna Vestire”.

Au fost numai 6 – 8 călugări și 5 – 6 pelerini.

După slujba de seară, între orele 20:00 și 20:30 am fost la masă, la această chilie.

Până să ajungem în camera unde se servea mâncarea, am trecut printr-o cameră destul de mare, de circa 30 – 35 de metrii pătrați, în care se aflau utilajele (mașini de cusut etc.), dintre cele mai moderne și exemplar întreținute, cu care se confecționează veșmintele bisericești.

Când am intrat în sala în care se servește mâncare, am rămas impresionați, la modul superlativ, de: igiena desăvârșită care exista peste tot; aranjamentul de pe mese, în cele mai mici amănunte, precum  la un restaurant de lux.

Mesele cu băncile, fără spătar, sunt din lemn masiv, exemplar lucrate, finisate, lustruite, lăcuite și întreținute într-o igienă desăvârșită.

La o masă luau loc 10 persoane, 5 persoane pe o bancă și 5 persoane pe cealaltă bamcă.

Pe masă erau aranjate o diversitate de produse și în cantități din abundență.

La masă, pe lângă noi 3, au mai fost alți 3 pelerini, din București, persoane de circa 50 – 60 de ani, de o mare calitate.

Un călugăr, tânăr și foarte plăcut, supraveghea, foarte discret, dacă mai avem nevoie de ceva.

În timpul mesei nu se gesticulează, nu se vorbește, nici în șoaptă, nimeni nu are nici cea mai mică altă preocupare.

Am mâncat, fiecare după dorință: o excelentă ciorbă de cartofi, cu mazăre și bogată în zarzavaturi și verdețuri.

Pâinea, care este făcută în cadrul fiecărei unități monahale, este cu adevărat excepțională.

Chiar dacă folosesc atât de mult superlativele, o fac pentru a reda, corect și pe deplin, situația reală de la aceste unități monahale, de la care pleci cu cele mai mari și mai frumoase satisfacții.

Ceai, fierbinte, de o foarte bună calitate, era din abundență, cu două feluri de miere, atât pentru îndulcirea ceaiului, cât și pentru consum, după cum dorește fiecare.

Alte produse aflate pe masă: halva; borcane cu două – trei feluri de gemuri; măsline, de două – trei feluri, care sunt din abundență peste tot pe unde se servește masa; castraveți murați, ceapă; eugenii; mere etc.

De la ora 23:00, din ziua de luni 10 martie 2025 și până la ora 1.10, din ziua de marți 11 martie 2025, am fost la slujba de noapte, după care am mers la culcare.

Monahii ne-au atenționat că, lângă Biserica „Buna Vestire”, vin și unii porci mistreți sălbatici, la locul unde se aruncă resturile de mâncare.

Așa că, la plecarea de la slujba de noapte, am auzit zgomotul mai multor porci mistreți sălbatici, care veniseră la locul unde se aruncă resturile de mâncare.

 Când am ajuns la camerele unde am dormit, culoarul fiind iluminat cu lumini cu senzori, înaintea noastră mergea, destul de liniștită, o frumoasă vulpe care, obișnuită cu a li se da câte ceva de catre  pelerini, se apropia de aceștia de câte ori îi vedea.

Pe lungimea unei clădiri, se merge pe un culoar, acoperit, din care se intră în cele 10 camere.

Camerele sunt lucrate foarte frumos, cu gresie, faianță, tencuieli decorative, totul într-un alb frumos, curat și într-o igienă deplină.

În fiecare cameră sunt: două paturi suprapuse, metalice, frumos lucrate, finisate și vopsite; saltelele și lenjeria (aproape) noi, curate; o mică masă; un calorifer cu programarea temperaturi, care funcționează corect.

Noapte am reglat temperatura, pe 200 C, așa cum dorm și acasă, m-am acoperit cu un cearșaf și cu o pătură și, aici, în creierul munților, am avut un somn profund.

Nici cel mai mic zgomot nu se aude aici și nici cea mai mică urmă de poluare nu există, nici fonică și nici atmosferică.

 

4.3. Slujbele în Sfântul Munte Athos

 

Cu greu se poate explica, de omul obișnuit, stările sufletești pe care le trăiești în timpul unei slujbe, în special în cele de noapte, de circa 3 ore, din cadrul unei mănăstiri,

Slujbele se țin pe semi-întuneric, la puțina lumină a unor candele (lumânările se folosesc tot mai puțin, pentru a nu polua), într-o liniște și o ordine deplină.

În timpul acestor slujbe, ținute pe semiîntuneric, prin întregul și prin complexul lor ritual (cu închinări, rugăciuni, metanii, prezența la icoane, la sfintele moaște etc.), te fac parcă să simți că o energie divină coboară, care cuprinde tot interiorul bisericii, care te fac să te conectezi cu aceasta și să trăiești benefice stări mentale și spirituale, cu totul și cu totul aparte.

În timpul slujbei, atât monahi, cât și unii pelerini, au trăiri interioare cu totul aparte, care se oglindesc în purtări și chiar pe chipul lor.

După ce a început slujba realizezi tot mai mult că ai pătruns într-o altă lume, în lumea în care începi să simți că ești cuprins de energiile necreate și veșnice ale Duhului Sfânt.

Mănăstirile, cu bisericile lor, din Sfântul Munte Athos, sunt „temple ale Duhului Sfânt”, iar „slujbele” din acestea sunt „moduri de comuniune cu Dumnezeu”, de împărtăşire a harului Duhului Sfânt.

Deşi par forme arhaice şi străine modului de înţelegere al omului modern, „slujbele și rugăciunile” din biserici împărtăşesc harul în toată deplinătatea sa, „transmit din energiile necreate și veșnice ale Duhului Sfânt”.

Prin împărtăşirea lăuntrică cu aceste energii divine necreate și veșnice se ajunge la fericire, şi, de aceea, aceste slujbe îl atrage definitiv pe cel care participă cu sfințenie la ele prin rugăciune.

Aceste energii divine necreate și veșnice sunt mijlocul indispensabil pentru îndumnezeirea omului, iar prin ele se ispășește o greșeală prin mângâiere divină, ca înţelegere şi iluminare, care înalţă întreg sufletul şi trupul la gustarea iubirii dumnezeieşti.

Nu este doar o înţelegere cu mintea rece, ci este o întrepătrundere a minţii cu inima în care se împărtăşeşte harul sau iubirea lui Dumnezeu prin aceste energii necreate.

Împărtăşirea, în cadrul acestor slujbe, se realizează doar când omul, care participă la ele, se concentrează și reuşeşte să-şi adune mintea din risipirea ei în lume şi, găsind locul inimii, o aşează în ea.

Este o stare de înălţare a inimii, pelerinul reușind să-și aducă mintea în inimă, mintea poate lua parte la lucrarea inimii, se poate împărtăşi de energiile necreate care se transmit în cadrul acestor slujbe, care se descoperă minţii în inimă.

Prin aceste slujbe li se deschide pelerinilor comoara cea nesfârşită a slavei lui Dumnezeu!

La fiecare biserică și la fiecare mănăstire, B.O., care este un credincios, smerit și desăvârșit, a oferit diferite daruri, fie prin anumite produse aduse de acasă, fie prin pomelnice, de până la 100 de euro la un pomelnic.

Aceste pomelnice sunt pentru slujbele de sănătatea a celor vii sau pomenirea celor adormiți, înscriindu-se în acestea numele rudelor, oamenilor dragi și apropiați pentru orice nevoință de sănătate sau pomenire, utilizând o foaie de hârtie.

Totodată, prin asemenea daruri și prin sumele acordate la pomelnice, pelerinii cei mai credincioși și decenți au în vedere să acopere costul serviciilor (uneori de multe sute de euro) de care beneficiază, gratuit, la fiecare unitate monahală.

 

4.4. Marți 11 martie 2025

 

De ieri B.O. a dat mai multe telefoane pentru a face rost de o mașină, cu care să facem turul, pe o zi întreagă, pe la mai multe mănăstiri, după care urma să ne cazăm la o altă chilie, pentru a vedea cât mai multe.

După numeroase telefoane, a ajuns la un oarecare Constantin, din Kareia, care se ocupa cu intermedieri (un fel de samsar), cu punerea de acord a cererii cu oferta; acesta i-a recomandat să ia legătura cu Părintele monah Pavel, starețul de la Schitul „Sfânta Treime”.

După discuții cu Părintele monah Pavel a rămas ca, pentru 400 de euro, azi de dimineață să sosească mașina unde eram cazați, respectiv la Chiliei Bisericii „Buna Vestire”, la ora 8:00.

Dimineața, după ce am mâncat la Chilia cu Biserica „Buna Vestire”, la ora 8:00 a sosit mașina comandată, o mașină camionetă, cu care să facem un tur pe la mai multe mănăstiri, șofer fiind un muncitor român, Gheorghe, de fel din Pașcani, cu care ne-am întreținut foarte plăcut, care cunoște drumurile și traseele foarte bine și care conduce foarte bine pe aceste drumuri care te cam sperie.

Deci, la ora 8:00 am plecat de la Chilia cu Biserica „Buna Vestire” și am ajuns la Kareia la ora 9.00.

Kareia (Karyes), care este capitala administrativă a Sfântului Munte Athos, este situată aproape în centrul peninsulei, la o altitudine de 370 de metri. Aici se află întreaga structură administrativă a Athosului. Drept urmare, acesta este cel mai populat loc din Sfântul Munte.

În Kareia se află clădirea „Sfintei Comunităţi” (Sfintei Chinotite), organismul central de conducere al Sfântului Munte, alcătuit din 20 de monahi, câte un reprezentant de la fiecare mănăstire. Aceşti monahi sunt aleşi anual, între 1 şi 10 ianuarie, fiecare mănăstire alegându-şi propriul său reprezentant.

În Kareia am fost la:

Biserica Axion EstinProtaton, în formă „bazilică”, unică în Sfântul Munte, se află vizavi de clădirea „Sfintei Comunităţi”, care cea mai importantă biserică din Sfântul Munte. Ctitorită de împăratul Constantin cel Mare, biserica Protaton este închinată Adormirii Maicii Domnului.

Schitul Sfântului Andrei Sarai este situat la o distanţă de 500 de metri de capitala administrativă a Sfântului Munte, Kareia.

La ora 10:40 am plecat din Kareia la Mănăstirea Vatopedu, la care am ajuns la ora 11:10.

La ora 12:40 am plecat din Vatopedu la Mănăstirea Pantocrator, la care am ajuns la ora 13.05.

La ora 13:23 am plecat din Pantocrator, la Mănăstirea „Sfântului Prooroc Ilie”, la care am ajuns la ora 13:40.

La ora 14:05 am plecat din Mănăstirea „Sfântului Prooroc Ilie” la Mănăstirea Stavronikita, la care am ajuns la ora 14:16.

La ora 14:25 am plecat din Stavronikita, la Mănăstirea Iviron, la care am ajuns la ora 14:40.

Între orele 15:15 – 15:18 am mers la un izvor din apropiere, despre care este o povestire/poveste cu Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, numita „Portarita”.

La ora 15:23 plecat de la Mănăstirea Iviron, de la izvor, la Mănăstirea Filoteu, la care am ajuns la ora 15:42.

Cu Mănăstirea Filoteu s-a safârșit circuitul pe ziua de azi, fapt pentru care, la ora 16:05. plecat către Schitul Lacu, la Chilia „Sfânta Treime”, condusă de părintele monah Pavel, unde urma să fim cazați, la care am ajuns ora 17:10.

Părintele monah Pavel nu era prezent în această chilie când am ajuns noi, fiind foarte ocupat cu rezolvarea unor probleme, pe cât de multe, pe atât de mari și de stringente, cu care se confrunta.

Chilia „Sfânta Treime” este așezată pe panta unui munte.

Nefiind încă introdusă în circuitul pelerinajelor, nu are amenajat drumul până la ea, pe care, în prezent, se circulă destul de greu.

Aici era un adevărat șantier: 15 muncitori, din zona Moldovei, lucrau din plin.

Fiind aproape să se pună întunericul, eu am devenit cam îngrijorat de mers pe asemenea drumuri pe timp de noapte, fapt pentru care i-am solicitat părintelui monah Pavel să plecăm cât mai repede cu mașina.

Acesta a înțeles rugămintea mea și, la ora 18:00,a luat mașina și personal a condus-o până la Kareia, unde am ajuns la ora 19:00, pe întuneric.

B.O. este de admirat pentru înțelepciunea sa cu adevărat desăvârșită, exemplară, care îl caracterizează, care îl face să nu se supere, să nu se certe, să nu fie în dușmănie cu nimeni.

Imediat ce am ajuns în Kareia, am mers la biroul de informații, aflat în centrul orașului, să ne interesăm la ce oră pleacă, mâine de dimineață, vasele din Dafni spre Ouranopoli.

Surpriza a fost pe cât de neplăcută, pe atât de mare, respectiv că mâine miercuri 13 și joi 14 martie, nici un vas nu circulă din Dafni spre Ouranopoli, iar după aceste două zile nu se știe ce va mai fi.

Cu această supărare am mers la unul din cele două hoteluri din centrul acestui oraș, ne-am cazat cu 120 de euro pentru o cameră cu 4 paturi, după care am coborât la parterul acestui hotel, unde am mâncat, de 72 de euro.

Am revenit de mai multe ori la biroul de informații cu speranța că poate-poate situația se va schimba, dar totul a fost zadarnic.

Am mers la hotel și la ora 21.30 am trecut la culcare.

 

4.5. Miercuri 12 martie 2025

 

După ce ne-am trezit, știind că la ora 8:00 se deschide biroul de informații, primul lucru pe care l-a făcut a fost să mergem și să ne interesăm dacă au intervenit ceva schimbări; de la acesta ni s-a spus „că mâine miercuri 13 și joi 14 martie, nici un vas nu circulă din Dafni spre Ouranopoli, iar după aceste două zile nu se știe ce va mai fi.”

Acolo, în centru, erau 5 – 6 microbuze, care circulă numai după un program bine fixat și coordonat de biroul de informații, dar care, toate, erau în așteptare.

Circa 25 de persoane, călugări, preoți, pelerini, din diferite țări, eram acolo, în centru, fiecare dorind să ajungă în Dafni și de acolo în Ouranopoli.

Cerul se întunecase, parcă voia să și plouă, un vânt tăios începuse să bată, iar oamenii erau într-o situație foarte neplăcută.

Neavând nimic pe cap și fiind rece cu un vânt tăios, am mers și am cumpărat un fes cu 7 euro.

La un moment dat a apărut un particular, „un pirat”, caz de excepție aici, care nu era monah, cu mașina lui specială de teren pentru drumurile grele de aici. Acesta, de la Kareia și până la Ouranopoli avea tariful fix, de 300 de euro.

Cum acesta arăta, prin comportamentul său, cam idiot, am hotărât să nu mergem cu acesta.

Cu acesta au pornit 3 preoți și 2 pelerini, din același grup.

Ulterior am auzit că acesta, pe traseu, a alunecat cu mașina, de-a curmezișul drumului, într-un șanț săpat de apă în drum (fiind frecvente asemenea ruperi ale drumului de șuvoaiele puternice de apă căzute de pe versanți), blocând astfel circulația.

Tot așteptând și neivindu-se nici o soluție, până la urmă, pe baza cunoștințelor lui O.B. despre Muntele Athos, am luat hotărârea să ajungem pe coasta de nord-est a brațului Athos, unde nu sunt valuri și de unde, vom găsi variante, pe apă, pe uscat, pe apă și pe uscat, să ajungem până la urmă la Ouranopoli.

Mai precis, trebuia să mergem cu o mașină până la Mănăstirea Vatopedu, care are un mic port, de unde pleacă o barcă, pe o cale destul de lungă, până în Ierissos, care este una dintre cele mai cunoscute stațiuni de vacanță de pe coasta brațului Athos, al treilea din peninsula Halkidiki.

De la Ierissos urma să luăm o mașină cu care să traversăm peninsula și să ajungem la Ouranopoli.

La ora 10:00 am plecat din Kareia, iar la ora 10:30 am ajuns la Mănăstirea Vatopedu.

În timp ce noi eram la câteva sute de metri de Vatopedu, am văzut cum pleca barca (cu motor, destul de mare, în care intrau până la 10 – 12 persoane), cu care ne pusesem speranța că vom merge și noi.

În port, aflat în fața Mănăstiri Vatopedu, ni s-a spus că astăzi nu mai pleacă nici o altă barcă din acest port.

Neavând ce face, am urcat sus la Mănăstirea Vatopedu, cu speranța că vom reuși să fim cazați.

La toate mănăstirile s-au luat măsuri și în privința trierii persoanelor care urmează să fie cazate, așa că nu poate veni oricine, oricând și indiferent de numărul de persoane să se cazeze.

Cum O.B., după aproape 15 pelerinaje în Muntele Athos, atât cu tatăl său, cât și cu alte persoane apropiate, dând dovadă de sinceră și de multă sfințenie la fiecare pelerinaj, a reușit să fie destul de cunoscut și de apreciat la mai multe dintre aceste lăcașuri sfinte.

Acum a reușit să discute cu părintele monah Chiril, care a dat indicații unui călugăr să fim cazați cât se poate de bine.

După ce am mers la „biroul de cazare”, unde ni s-au verificate actele de identitate și ni s-au făcut formalitățile de cazare, am fost repartizați, la etajul întâi al clădiri centrale, într-o cameră cu 3 paturi.

Am rămas pe cât de surprins, pe atât de plăcut impresionat de starea de ordine, de curățenie, de igienă desăvârșite, atât din această cameră, cât și de la WC-ul aflat separat, unde se putea face duș în condiții exemplare.

După ce ne-am cazat, văzând aceste condiții de aici, cu adevărat excepționale, cu o foarte mare bucurie sufletească am mers imediat la slujbă.

● Slujba de dimineață s-a terminat la ora 13:40.

Mănăstirea Vatopedu este considerată a fi cea mai mare și cea mai bogată dintre toate mănăstirile din Muntele Athos; alții consideră că Mănăstirea Marea Lavră ar fi pe primul loc în această ierarhie.

Sunt până la 15 clădiri, unele cu până la 4 etaje, exemplar întreținute, cu o arhitectură impresionantă, care îți face mare plăcere și să le vezi.

Biserica este cu adevărat monumentală, cu un interior care, parcă fie și numai privindu-l, te trimite către lumea divină.

Biblioteca deține aproximativ 40.000 de cărți, 310.000 de documente, dar și circa 14.000 de documente românești.

Cu toate că despre slujbele din Muntele Athos am scris într-un paragraf distinct, nu mă pot abține să nu prezint și unele aspect concrete de la slujbele de la Mănăstirii Vatopedu.

Slujba se desfășoară după reguli foarte stricte, atât pentru monahi, cât și pentru pelerini.

În prezent Mănăstirea Vatopedu are în jur de 100 de călugări din mai multe țări, între care și 12 monahi români.

Cum la această mănăstire sosesc, în pelerinaj, călugări, preoți și pelerini din diferite țări, eu am estimat că, în această zi, la slujbă erau, în total, peste 100 de călugări și preoți și circa până la 50 de pelerini (civili).

După slujbă s-a mers la masă, monahii separat și pelerinii separat.

La masă au fost circa 50 de pelerini.

Aici, chiar mai mult decât la Schitul Lacu, când am intrat în sala în care se servește mâncare, am rămas impresionați, la modul superlativ, de: igiena desăvârșită, care exista peste tot; aranjamentul de pe mese, în cele mai mici amănunte, precum  la un restaurant de lux.

Mesele cu băncile, fără spătar, sunt din lemn masiv, exemplar lucrate, finisate, lustruite, lăcuite și întreținute într-o igienă desăvârșită.

La o masă luau loc 10 persoane, 5 persoane pe o bancă și 5 persoane pe cealaltă bancă.

Pe masă erau aranjate o diversitate de produse și în cantități din abundență.

Un călugăr, tânăr și foarte plăcut, supraveghea, foarte discret, dacă mai avem nevoie de ceva.

În timpul mesei nu se gesticulează, nu se vorbește, nici în șoaptă, nimeni nu are nici cea mai mică altă preocupare.

Am mâncat, fiecare după dorință: o excelentă ciorbă de fasole, cu foarte multe zarzavaturi și verdețuri, inclusiv cu bucăți de ciuperci prin ea.

Pâinea, care este făcută în cadrul fiecărei unități monahale, este cu adevărat excepțională.

Pe masă era, din plin, o mare diversitate de produse, precum: măsline, de  două – trei feluri; salată de sfeclă roșie; borcane cu mai multe feluri de gemuri; borcane cu două feluri de miere; sticle cu compot, cu sucuri, de mai multe feluri; mere etc. Fiecare putea să consume ce vrea și în ce cantități dorea.

Chiar dacă folosesc atât de mult superlativele, o fac pentru a reda, corect și pe deplin, situația reală de la aceste unități monahale, de la care pleci cu cele mai mari și mai frumoase satisfacții.

După masă eu am trecut și am dormit circa o oră și jumătate, iar B.O. cu S.B. s-au plimbat prin fermecătoarea curte a acestei mănăstiri.

În stânga intrării principale sunt două bazine cu crapi ornamentali japonezi.

Crapii ornamentali japonezi, cunoscuți și sub denumirile de koi, nishikigoi, sunt una dintre cele mai frumoase specii de pești ornamentali care există în întreaga lume. Vezi, spre exemplu https://fera.ro/crapul-koi-specii-cerinte-de-reproducere-si-fapte-interesante-despre-crapul-japonez.html Se spune ca un singur asemenea exemplar, cu o linie de sânge bună, poate costa mii de dolari. Ei sunt într-o continua mișcare, spre marea satisfacție a pelerinilor care parcă le vine să-și mai ia ochii de la ei. Acești pești, de o frumusețe copleșitoare, sunt creaturi uimitoare pe care le admiri pentru marea varietate de nuanțe strălucitoare. Datorită aspectului lor și ușurinței cu care se mișcă permanent, ei simbolizează frumusețea și rafinamentul. Primul bazin este de circa 150 – 180 de m2, în care sunt peste 50 de pești. În al doilea bazin, aproape la fel de mare ca și primul și cu cam tot atâția pești, are (în interiorul său) două bazine, din pasă de plastic, de circa 2 m2 fiecare, în care se află puietul. Ambele bazine sunt alimentate permanent cu apă curată, din izvoare de munte, și cu un sistem de oxigenarea a apei.

Slujba de seară s-a ținut de la ora 17:30 la ora 19:00.

După această slujbă am mers la masă (la primul etaj al clădirii centrale), care și aceasta a fost cu o mare diversitate de produse, dintre care menționez: măsline; boabe de porumb coapte; halva; curmale; miere; gemuri; mere etc.

La parter a fost un automat cu ceai, fierbinte, de o foarte bună calitate, iar alături erau borcane cu două feluri de miere, diverse siropuri etc.

Cum azi am avut o zi foarte încărcată, iar mâine de dimineață trebuie să participăm la slujba care începe la ora 4:00, am mers devreme la culcare.

La ora 20:50 S.B. deja dormea, iar la ora 21:30 ne-am culcat și eu și O.B.

 

4.6. Joi 13 martie 2025

 

De la ora 4 la ora 7 am fost la slujba de noapte-dimineață.

Greu de prezentat în cuvinte ritualul de la o asemenea slujbă, energiile care te cuprind și stările sufletești pe care le trăiești, care nu pot fi descrise în cuvinte.

Așa după cum am mai arătat, în timpul acestor slujbe, ținute pe semiîntuneric, prin întregul și prin complexul lor ritual, cu închinări, rugăciuni, metanii, prezența la icoane, la sfintele moaște etc., te fac parcă să simți că o energie divină coboară, care cuprinde tot interiorul bisericii, care te fac să te conectezi cu aceasta și să trăiești benefice stări mentale și spirituale, cu totul și cu totul aparte.

După slujbă am fost și am luat masa, timp de circa 30 de minute, care, și aceasta, ca toate celelalte, a fost cu o mare diversitate de produse, oferite din abundență, fiecare putând consuma ce dorește și în orice cantitate.

Așa după cum am mai arătat, și masa și cazarea sunt pe gratis.

După masă, am fost la magazinul acestei mănăstiri, care și acesta este exemplar, din toate punctele de vedere: organizare; aranjare, prezentare unei foarte mari și diversități de obiecte, de o calitate ireproșabilă; buna servire; ordinea, curățenia, igiena etc.

La ora 9:00, conducerea Mănăstirii Vatopedu a pus la dispoziție un microbuz, care să ne ducă gratuit, pe cei 12 pelerini care doream să mergem la Ouranopoli.

Am rămas cu toții surprinși că, Mănăstirea Vatopedu, după ce ne-au oferit cazarea pe o noapte și 3 mese, toate de o calitate cu adevărat excepționale, acum ne oferea, gratuit, și transportul pe o cale atât de lungă, respectiv până unde se face vama la ieșirea de pe teritoriul administrativ al Republicii Muntele Athos, de unde mai sunt circa 3 km până centru orașului Ouranopoli.

Dacă ar fi fost să plătim serviciile gratuite de care am beneficiat la Mănăstirea Vatopedu, costul pe o persoană ar fi fost de circa: cazarea = 40 de euro; 3 mese = 15 euro o masă x 3 mese = 45 de euro; transportul = 100 de euro; total = 40 + 45 + 100 = 185 de euro. Pentru 3 persoane costul ar fi fost de  185 x 3 = 555 de euro.

La vama, de intrare la Ouranopoli, unde am ajuns la ora 11:20.

După ce am făcut vama, am pornit spre Ouranopoli, unde aveam parcată mașina.

De la această vamă și până în centru la Ouranopoli, sunt circa 3 km.

Cum erau mai multe persoane care doreau să ajungă la Ouranopoli, iar noi nu am găsit nici o mașină cu care să mergem, inițial am hotărât să mergem pe picioare. Mai treceau alte mașini, dar toate erau ocupate. La un moment dat, B.O. a propus să lăsăm bagajele jos într-un loc, unde să rămân eu cu S.B., iar O.B. să meargă repede, să ia mașina, să vină cu ea aici, după care să pornim la Ouranopoli. Când să punem bagajele jos, eu continuam să fac semn la toate mașinile care treceau pe lângă noi, chiar fără să mă mai uit dacă sunt libere sau nu. Așa se face că a oprit un monah, de circa 60 de ani, „cu ținuta de muncă”, cu „o mașină de muncă”, destul de plină cu diverse materiale.

După ce B.O. i-a spus, în engleză, problema noastă, acesta a făcut tot posibilul să încăpem toți 3 în mașină, după care ne-a dus, în drumul său, până la Ouranopoli, după care a refuzat categoric să primească bani de la noi.

De la Ouranopoli, la ora 11.50 am pornit cu mașina noastră spre România.

Pe traseu ne-am mai oprit (1) la un magazin cu măsline, cu ulei de măsline etc., (2) la un magazin de legume – fructe, (3) la o farmacie.

La ora 13:00am ajuns la restaurantul Agnanti al domnului Vasilis, grec dar cu origini aromâne, care vorbește bine româna, deoarece S.B. a dorit mult să mănânce iarăși caracatiță.

După ce am luat masa la acest restaurant (calamar și caracatiță), la ora 13.55 am plecat de la acest restaurant spre casă, unde am ajuns la ora 22:00.

 

5. Starea drumurilor și circulația pe acestea, în Muntele Athos

 

După drumurile parcurse, cu două mașini, pe Muntele Athos, pe parcursul a aproape 15 ore, consider că se impune prezentarea și a următoarelor aspecte.

Fiecare mănăstire, schit și numeroase biserici au în dotare una sau mai multe autoturisme camionetă, cu dublă tracțiune, cu motoare puternice, care sunt cele mai potrivite pentru a circula pe drumurile de pe Muntele Athos.

Acestea au două locuri în față, pentru șofer și pentru o altă persoană, apoi alte 3 locuri în spatele acestora, după care, în spate, au partea de camionetă.

Concluziile, despre starea drumurilor și circulația pe acestea, în Muntele Athos, le-am tras după ce am parcurs circa 14 ore și jumătate, cu două microbuze și cu un autoturism camionetă, următoarele trasee:

1) o oră, în ziua de luni 10 martie 2025 din  Dafni, cu un microbuz, către schitul românesc „Lacu”, la chilia „Buna Vestire”, unde am fost cazați;

2) circa 10 ore și jumătate, în ziua de marți 10 martie 2025, cu un autoturism camionetă;

3) 30 de minute, în ziua de miercuri 13 martie, cu un microbuz,de la Kareia la MănăstiraVotopedu;

4) circa două ore și jumătate, în ziua de joi 14 martie 2025, cu un microbuz, de la MănăstiraVotopedupână la Ouranopoli.

După parcurgerea acestor trasee, terestre, pe aproape 15 ore, consider că se impune prezentarea și a următoarelor aspecte.

1. Mare varietate a reliefului, numai muntos.

2. Starea drumurilor, nu numai neasfaltate, dar nici pietruite, dar la care se lucrează pentru menținerea lor într-o stare cât mai bună. Drumurile sunt frecvent degradate de faptul că, după fiecare ploaie torențială, cantitățile mari de apă care cad cu viteză de pe versanți (de pe coasta munților), degradează anumite porțiuni de drum, făcând șențulețe, mai mici sau mai mari, care îngreunează transportul.

3. Pe aceste drumuri se poate circula în siguranță (3.1) numai cu mașini puternice, din punct de vedere al tracțiunii, și (3.2) numai cu șoferi cu abilități în conducere pe acestea, pe care ei circulă destul de des și pe care le cunosc foarte bine. Pe toate traseele Muntelui Athos, sunt numeroase porțiunile de drum în care, într-o parte a drumului se înalță muntele, o stâncă, iar în partea cealaltă este o prăpastie, o văgăună, un hău, unele chiar de sute de metrii adâncime, Ori, pe asemenea drumuri, pe care se circulă și pe ploaie, și noaptea, o greșeală în conducere poate să fie și prima și ultima tragedie pentru cei dintr-o asemenea mașină.

4. Există o deplină solidaritate în conducere. Șoferi se cunosc între ei, iar dacă sunt ceva probleme într-o anumită porțiune de drum, când se întâlnesc, cu cei care vin din sens contrar, se anunță între ei. Cum sunt numeroase porțiunile de drum pe care nu este loc să treacă două mașini una pe lângă alta, fiecare șofer este foarte atent pentru a găsi un loc unde să tragă pe dreapta pentru a face loc de trecere pentru celălalt, care vine din sens opus. Pe traseele parcurse, am întâlnit peste 20 de mașini care veneau din sens opus; toți acești șoferi se cunosc între ei, se salută și își comunică informații despre drum, dacă este cazul. Pe tot Muntele Athos nu circulă numai și numai mașini care sunt înregistrate în „Republica Muntele Athos”. Nu este permisă intrarea pe teritoriul „Republica Muntele Athos” a altor mașini, cu excepția unor cazuri speciale, pentru delegații oficiale, pentru care se dau aprobări numai de la conducerea centrală a acestei administrații.

5. Merită relatat și următorul caz. După circa o oră de mers cu mașina de la Mănăstirea Votopedu către Ouranopoli, când șoferul se pregătea să facem o mică pauză, când ne aflam pe un fel de platou, urma să coborâm o mică și scurtă pantă, după care drumul urca din nou. Acolo, în partea de jos a acestei mici și scurte pante, era o baltă, de circa 10 metrii pe lungimea drumului. Șoferul, care cunoaște așa de bine aceste drumuri și pericolele care se pot ascunde în asemenea bălți, a oprit mașina, în lateralul drumului și, fără ca noi să ne speriem, ne-a spus, pe un ton calm, că să vedem cât de adâncă este această baltă. Câțiva tineri au rupt niște crengi și, trecând pe margine bălții respective, au început să sondeze adâncimea acesteia, dar fără a se putea trage o concluzie clară. După câteva minute a sosit un autoturism camionetă, de o construcție specială pentru drumurile de munte (cum alta de acest fel nu am mai văzut pe aici) și, probabil, șoferul acestuia cunoscând foarte bine acest traseu cu asemenea băltoace, a trecut fără probleme, cu toții fiind atenți la această trecere și respirând ușurați cu speranța că și noi vom putea trece. Nu peste multe minute a mai venit o un autoturism camionetă, dintre cele care sunt folosite cel mai frecvent în Muntele Athos, cu 2 monahi în el, iar după ce șoferul microbuzului nostru le-a spus ce mașină trecuse mai înainte prin această baltă, au trecut și ei fără probleme. După aceea, șoferul microbuzului nostru ne-a spus ca noi să mergem pe picioare, să trecem balta pe alături, lucru posibil și fără probleme, după care să urcăm în microbuz. Așa am făcut, dar cu mari emoții, urmărind cu sufletul la gură ca apa să nu intre în țeava de eșapament a mașinii, sau să se întâmple altceva neplăcut, care să facă mașina să nu mai poată merge. Mașina a trecut cu bine prin acea baltă, după care am urcat în aceasta și am mers cu bine până la finalul drumului.

Am subliniat și aceste aspecte pentru ca să se înțeleagă cât mai bine, sub toate aspectele, ce probleme se pot ridica la un pelerinaj în Sfântul Munte Athos.

Pe lângă aceste trasee terestre, de aproape 15 ore, am mai parcurs, timp de 3 ore, și un traseu pe apă, cu un feribot, pe o mare liniștită, care nu este tot timpul astfel; în alte cazuri marea este de la agitată, până la foarte agitată, caz în care nici un vas nu circulă pe apă, așa după cum a fost cazul în zilele de miercuri 13 și joi 14 martie 2025, așa după cum am arătat în acest material.

Pentru cei care urmează anumite tratamente medicale, este bine ca să-și ia măsuri de siguranță, în sensul de a-și lua tratamentul pentru 3 – 4 zile în plus față de timpul programat pentru pelerinaj din cauză că, așa după cum am pățit și noi, pot interveni anumite evenimente care fac imposibilă înapoierea la data fixată inițial

Pentru cei care au „rău de mare (pentru deplasarea, pe circa două ore și jumătate, pe apă, de la Ouranopoli la Dafni), și/sau „rău de înălțime (pentru deplasarea, de circa 10 – 20 de ore, pe drumurile de munte, în stare prezentată în acest material), aceste informații sunt esențiale, chiar decisive, în adoptarea sau nu a deciziei de a merge în pelerinaj în Muntele Athos.

 

Bibliografie

 

Uranopoli, întâlnit și cu denumirile de Ouranoupolis sau Ouranoupoli, prezentat pe mai multe site-uri, precum: https://ro.wikipedia.org/wiki/Uranopoli ; https://travelplanner.ro/blog/despre-ouranoupoli-poarta-catre-muntele-athos/

Biserici și Catedrale: Schitul Lacu - Sfântul Munte Athos:

https://agerpres.ro/documentare/2022/10/26/biserci-i-catedrale-schitul-lacu---sfantul-munte-athos--1002868

Schitul Lacu, privire panoramică, prezentată de părintele Pimen Vlad: https://www.chilieathonita.ro/2021/11/17/schitul-lacu-privire-panoramica-parintele-pimen-vlad/

Muntele Athos, De la Wikipedia, enciclopedia liberă: https://ro.wikipedia.org/wiki/Muntele_Athos

Mitropolia Olteniei. Pelerin în Sfântul Munte Athos: https://mitropoliaolteniei.ro/2024/10/15/pelerin-in-sfantul-munte-athos-cu-binecuvantarea-maicii-domnului/

Informații utile pentru cei care merg la Sfântul Munte Athos: https://www.pelerinaj.ro/informatii-utile-sfantul-munte-athos/?print=print

Muntele Athos: https://ro.orthodoxwiki.org/Muntele_Athos

Ghidul Pelerinului Athonit – părintele Teologos: https://www.chilieathonita.ro/2022/05/24/ghidul-pelerinului-athonit-parintele-teologos/

Produse din Athos: https://www.produsedinathos.ro/

Muntele Athos – jurnal spiritual în Republica rugăciunii: https://ziarulfaclia.ro/muntele-athos-jurnal-spiritual-in-republica-rugaciunii/

Sfântul Munte Athos Grădina Ortodoxiei Universale: https://www.geopolitic.ro/2019/02/sfantul-munte-athos-gradina-ortodoxiei-universale/

Kareia (Karyes):https://doxologia.ro/kareia-karyes-capitala-sfantului-munte-athos

Chilia „Sfânta Treime”:buciumanuflorinpavel@gmail.com ;

Pentru Crapii ornamentali japonezi: https://fera.ro/crapul-koi-specii-cerinte-de-reproducere-si-fapte-interesante-despre-crapul-japonez.html

Proschinatarul „Sfântul Munte al Atonului”, scris de ieromonahul Serafim și tipărit la București în 1856, prin bogăția de informații și gravuri, constituie o adevărată carte de referință privind istoricul sfintelor lăcașuri, totodată și o dovadă a enormei contribuții românești (care, de-a lungul a peste 5 secole, sunt primele ca mărime, depășind de departe oricare alta) la realizarea centrului de spiritualitate ortodoxă de la Muntele Athos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu