Când consumăm o băutură care conţine cafeină, această
substanţă trece de bariera hematoencefalică (un fel de interfaţă aflată între
creier şi sistemul circulator al corpului, proiectată pentru a proteja sistemul
central nervos de substanţe chimice din sânge care l-ar putea afecta) şi începe
să blocheze activitatea unei substanţe numite adenozină.
În mod normal, o funcţie centrală a adenozinei este aceea de
a inhiba eliberarea anumitor substanţe chimice în creier, diminuând nivelul de
energie şi promovând somnul. Când activitatea adenozinei este blocată, avem mai
puţine şanse de a adormi pe birou sau de a ne pierde concentrarea. Potrivit
unui unei analize recente create pe baza a sute de studii, cofeina aduce un
număr mare de beneficii precum: stimularea energiei, diminuarea senzaţiei de
oboseală, îmbunătăţirea performanţelor fizice, a celor cognitive şi a celor
motorii, a memoriei pe termen scurt şi a capacităţii de a rezolva probleme.
Totuşi, toate aceste beneficii au un cost.
Chiar dacă ştiinţă abia acum începe să înţeleagă
complexitatea din spatele diferitelor forme de creativitate, noi ştim deja că
mare parte din lucrurile pe care le asociem cu creativitatea, sunt strâns
legate de capacitatea de asocia idei, entităţi şi concepte într-o manieră nouă.
Această abilitate depinde, parţial, de singurul lucru pe care cofeina încearcă
să îl prevină: mintea rătăcitoare.
Nu de puţine ori, ideile creative vin atunci când ne-am
oprit să le mai căutăm, sau atunci când mintea se concentrează asupra altei
probleme.
Într-un studiu recent s-a constatat că participanţii au înregistrat
îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte realizarea unei sarcini ce
necesita o soluţie creativă , după ce ei s-au angajat într-o altă sarcină care
le permitea să îşi lase mintea să rătăcească. Cu cât minţile lor rătăceau mai
mult, cu atât ei erau mai creativi. Cu alte cuvinte, atunci când luăm o pauză
de la concentrarea intensă ne putem creşte capacitatea de a procesa asociativ
inconştient. La rândul său, această capacitate ne permite să percepem conexiuni
pe care altfel le-am rata. Mai mult, atunci când îi permitem minţii să rătăcească
lăsăm loc pentru o mai bună comunicare între reţelele creierului care
funcţionează în modul standard (părţile din creier care sunt mai active atunci
când ne odihnim) şi ariile executive (care sunt utilizate în funcţiile de
înaltă raţionalizare şi de luare a deciziilor). Aceste două regiuni devin
active chiar înainte de a rezolva problemele. Însă, cafeina previne pierderea
concentrării, intensificându-ne atenţia într-un mod hiper-vigilent.
De asemenea, cafeina mai inhibă şi un alt proces mental
necesar pentru gândirea creativă: somnul.
Într-un studiu din 2009, s-a constatat că oamenii care
experimentaseră faza REM de somn au înregistrat rezultate mai bune la două
sarcini ce trebuiau rezolvate în mod creativ, comparativ cu subiecţii care
dormiseră fătă a ajunge în această fază de somn.
De asemenea, şi privarea de somn a fost asociată cu o serie
de efecte negative asupra altor elemente asociate cu creativitatea şi gândirea
clară. Se pare că lipsa somnului diminuează inteligenţa emoţională, gândirea
constructivă şi capacitatea de a face faţă stresului.
Într-un alt studiu, consumul a 200 de miligrame de cafeină a
crescut semnificativ durata de timp necesară oamenilor ca să adoarmă (o ceaşcă
de cafea de 240 de mililitri conţine între 95 şi 200 de miligrame de cafeină).
În plus, cafeina a afectat şi calitatea somnului . Alte studii au asociat
cafeina cu diminuarea calităţii şi eficienţei somnului, dar şi tulburări se
somn precum trezitul de multe ori în timpul nopţii, sau senzaţia de oboseală
experimentată dimineaţa.
În ciuda acestor constatări, unii oameni de ştiinţă susţin
că ar putea fi posibil să ne bucurăm de efectele benefice ale cafeinei fără a
experimenta şi diminuarea creativităţii. Unele cercetări au descoperit că
atributele precum starea de alertă şi concentrarea pot fi replicate de efectul
placebo. În 2011, un studiu realizat la University of East London a urmărit
efectele cafeinei asupra răspunsului emoţional şi asupra capacităţii de la lua
decizii. În timpul cercetării o parte dintre subiecţi au primit ceşti care
conţineau cafea normală, în timp ce o parte au băut cafea decofeinizată. Fiind
împărţiţi aleatoriu în două grupuri, unora li s-a spus că beau cafea
decofeinizată, iar altora că beau cafea normală, fără a se ţine cont de ceea ce
chiar consumau subiecţi în realitate. Apoi, fiecare dintre ei a trebuit să
rezolve o sarcină prin care li se măsurau: timpul de reacţie, autocontrolul,
starea de spirit.
La finalul studiului, s-a constat că participanţii care
consumaseră cafea decofeinizată, dar care credeau că băuseră cafeină, s-au
descurcat mai bine decât cei care care credeau că au consumat băutură
decofeinizată. Sursa: New Yorker
Ana A. DRAGOŞ
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu