Ardeiul iute: îţi vine să crezi?!
Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute
sunt aproape incredibile iar reputatia acestuia este in continua crestere, in
urma cercetarilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea
celulelor canceroase din prostata, plamani, pancreas si poate opri un atac de
cord in maxim 30 de secunde. Ardeiul iute face
parte din familia capsicum, si este cunoscut sub denumirea
de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului, prin
actiunea pe care o are asupra structurii venoase.
Beneficiile pentru
sanatate. Nu este nimic mai uimitor decat efectele pe care ardeiul iute le
are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din
structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru
echilibrarea tensiunii arteriale. De
aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru
hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor
colesterolului rau sau a trigliceridelor. Avand in vedere ca bolile cardiovasculare
sunt ucigasul numarul unu la nivel mondial, proprietatile
ardeiului iute sunt deosebit de importante.
Ardeiul iute este
benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a
intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia
tesutului din stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor
intestinale. Atunci cand se consuma ardei iute, acesta declaneaza o senzatie de
caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele
recomandate in caz de degeraturi.
Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri
gustoase de mancare din intreaga lume. Iuteala este
determinata de o concentratie ridicata de capsaicina,
studiata pentru utilizarile ei pe scara larga de la reducerea efectelor
durerii, beneficii cardiovasculare precum si capacitatea de a preveni aparitia
cancerului. Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor
nazale congestionate. In plus, alaturi de continutul ridicat de capsaicina,
ardeiul rosu este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de
carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar
un antioxidant puternic, ci poate fi convertit in organism in vitamina A, un
nutrient esential pentru sanatatea tuturor tesuturilor epiteliale (cele care
captusesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator,
gastro-intestinal si tractul reproductiv).
Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei
si artritei reumatoide. In plus, activitatea sa antioxidanta contribuie la
prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer
de colon diabet zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si
boli de inima.
Lupta impotriva
inflamatiei. Ardeiul iute contine capsaicina, care incalzeste corpul si
este un inhibitor puternic al substantei P, o neuropeptida asociata cu
procesele inflamatorii. Cu cat este mai iute un ardei, cu atat contine mai
multa capsaicina. In prezent se studiaza
efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburarile fibrelor
nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita,
psoriazis si neuropatie diabetica. Atunci cand animalele injectate cu o
substanta care provoca artrita inflamatorie au fost hranite cu alimente care
contineau capsaicina, debutul artritei a fost intarziat si inflamatia a fost
redusa in mod semnificativ.
Ameliorarea pe cale
naturala a durerii. Capsaicina aplicata local, s-a demonstrat in urma
studiilor, ar fi un tratament eficient pentru durerile de cap si cele provocate
de osteoartrita. Multe dintre studiile care se refereau la gestionarea durerii
cauzate de neuropata diabetica, au enumerat beneficiile aplicarii locale a
capsaicinei si rolul ei in atenuarea durerii asociate cu aceasta conditie. In urma unui studiu de amploare, pacienti cu
psoriazis au folosit preparate topice care contineau fie capsaicina fie
placebo. Cei din prima categorie au raportat o imbunatatire semnificativa a
simptomelor. Principalul effect secundar
ar fi resimtirea unei senzatii de arsura in zona aplicata.
Beneficii
cardiovasculare. Ardeiul rosu iute, s-a dovedit a reduce nivelul
colesterolului din sange, a trigliceridelor si agregarea plachetara, crescand
in acelasi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta cu
rol important in formarea cheagurilor de sange.
Oamenii care consuma din belsug ardei iute, au sanse mai mici de a face
atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonara.
Ardeiul iute
amelioreaza sinusurile congestionate. Capsaicina nu reduce doar
intensitatea durerii cii stimuleaza fluidizarea secretiilor de mucus din
plamani sau fosele nazale. Capsaicina este similara cu un compus care se
regaseste in multe remedii pentru raceala, cu rol in ameliorarea congestiei
nazale, diferit fiind doar timpul de actiune (capsaicina actioneaza mult mai
repede). Un ceai cu ardei iute stimuleaza rapid scurgerea mucoaselor din
pasajele nazale, ameliorand nasul infundat si congestionat.
Stimuleaza imunitatea.
Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un continut ridicat de betacaroten sau
provitamina A. Doua lingurite de ardei
iute pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A cu rol important
in lupta anti-infectie si esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale,
inclusive membranele mucoase care acopera
pasajele nazale,
plamanii, tractul intestinal si cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima
linie de aparare impotriva agentilor patogeni, invadatori.
Prevenirea ulcerului gastricArdeiul iute are o reputatie
negativa si nemeritata de a contribui la aparitia ulcerului gastric. Nu doar ca ardeiul iute nu provoaca ulcerul
gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea
bacteriilor care pot fi ingerate stimuland in acelasi timp celulele mucoasei
stomacului sa secrete sucuri de protectie, care impiedica formarea ulcerului.
De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer
gastric.
Pierderea
kilogramelor. Caldura care este resimtita de catre o persoana in urma consumului
de ardei iute este energie care rezulta in urma arderii caloriilor. Chiar si ardeii rosii contin substante
care contribuie la termogeneza si la consumul de oxigen chiar si mai mult de 20
de minute dupa ce sunt consumate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu