joi, 4 iunie 2015

5 iunie - Sărbătorim Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului se sărbătorește în fiecare an pe data de 5 iunie si reprezintă o ocazie de a reflecta asupra protecției mediului înconjurător, dar și un îndemn de a acționa unitar pentru salvarea patrimoniului natural al planetei.
Aniversarea acestei zile a fost stabilită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinței de la Stockholm asupra Mediului. Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generațiile viitoare a unui mediu curat și sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică și socială.
 Se promovează consumul de alimente cu impact redus asupra mediului precum alimentele organice pentru care nu se folosesc chimicale în procesul de producție, alimente tradiționale locale pentru care nu este necesar transportul pe distanțe lungi, reducându-se astfel emisiile de carbon.
În timp ce Planeta se luptă să ne ofere suficiente resurse pentru a susține 7 miliarde de oameni, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite estimează că o treime din producția de hrană la nivel mondial este risipită sau pierdută. Statisticile arată că una din 7 persoane sunt înfometate și peste 20.000 de copii sub 5 ani mor zilnic din această cauză. Producția hranei ocupă 25% din habitatele terestre și este responsabilă pentru consumul a 70% din rezervele de apă dulce, 80% din defrișare și 30% din efectul de seră și reprezintă cel mai mare factor de pierdere a biodiversității și schimbărilor de destinație ale uscatului.
Sărbătorirea Zilei Mondiale a Mediului ne oferă, în fiecare an, ocazia de analiza efectele negative pe care le au acțiunile noastre asupra mediului, dar și măsurile pe care trebuie să le întreprindem pe viitor pentru a reface ceea ce nepăsarea și inconștiența au distrus. Consumul durabil se referă la ,,a face mai mult și mai bine, cu mai puțin” prin reducerea utilizării resurselor, reducerea degradării și a poluării crescând în același timp calitatea vieții pentru toți.
                                                                    Cristian LAURENŢIU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu