duminică, 21 iunie 2015

A murit scriitorul american James Salter

James Salter, mare nume al literaturii americane contemporane, romancier a sase romane publicate in saizeci ani, a murit vineri la varsta de 90 de ani, relateaza France Presse.
Nascut la 10 iunie 1925 in New York, sub numele de James Horowitz, format la prestigioasa academie militara West Point, Salter a intrat in Pentagon dupa razboi. Detasat in Franta, el a inceput apoi sa scrie si s-a dedicat in totalitate acestei activitati, demisionand din armata dupa publicarea primului sau roman, 'The Hunters', in 1956, care a fost ecranizat doi ani mai tarziu de Dick Powell.
In aceasta carte puternic autobiografica, Salter, fost pilot al US Air Force, povesteste viata de zi cu zi a pilotilor de vanatoare in timpul razboiului din Coreea.
Ultimul sau roman, "All That Is", publicat in 2013, evoca din nou amintirea razboiului, dar si cautarea iubirii perfecte, dezamagirea, faima si banalitatea acesteia. Apreciat la nivel mondial, acest roman a fost ales in septembrie 2014 drept cartea straina preferata a librariilor franceze, scrie France Presse.
James Salter a fost distins pentru intreaga sa opera de Academia Americana de Arte si Litere.Sursa Agerpres


                                                                                                    Ionuţ Iuliu Dragoş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu