joi, 11 iunie 2015

La mulţi ani, domnule profesor!

Unul dintre cei mai reprezentativi profesori universitari ai Maramureşului este fără tăgadă prof. doctor în filosofie, cadru didactic universitar la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, scriitor şi jurnalist Nicolae Iuga. Pe data de 12 iunie îşi serbează ziua de naştere. O vârstă frumoasă pe care nu o arată, domnul profesor fiind mereu ocupat, cu o agendă bogată şi diversă: la facultate, scriere de cărţi şi studii de specialitate, îndrumarea studenţilor la licenţă sau masterat, apoi atenţia acordată familiei din Sighetu Marmaţiei ( unde are un băiat care este şi el dascăl la prestigiosul Colegiu “Dragoş-Vodă” şi Săliştea de Sus, acolo unde a văzut lumina zilei acum 61 ani.
Domnul profesor dr. Nicolae Iuga a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității din București în anul 1978. A urmat studii doctorale la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, sub îndrumarea profesorului Andrei Marga. A obținut titlul de doctor în Filosofie în anul 2002 cu o teză referitoare la “Etica creștină”.
A funcționat ca profesor titular pe catedra de Filosofie la Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmaţiei, din 1978 și până în 1998, după care a predat “Istoria Culturii și Civilizației la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca și mai apoi “Istoria Filosofiei” la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
În paralel cu activitatea didactică, Nicolae Iuga a practicat o vreme și jurnalismul, între 1990-2006, un jurnalism independent și uneori de o manieră foarte personală, un jurnalism de atitudine etică și culturală, numai dacă mă gândesc la săptămânalul “Jurnalul de Vineri”, Nord Literar, Paradigme.
La începutul anilor ’80, a frecventat Cercul format la Păltiniș în jurul filosofului Constantin Noica, fapt care a avut o influență decisivă asupra formării sale.
In literatura de specialitate din România, Nicolae Iuga este printre primii care lansează o dezbatere publică asupra ideii de “Etică globală”, aparținând teologului german Hans Kung. A avut o activitate publicistică constantă în revistele culturale din România, fiind cotat de către Andrei Marga ca unul dintre cei mai importanți eseiști contemporani.
Este membru al CIEM Madrid. In calitate de colaborator al acestui Centru de cercetare a elaborat și publicat în limba franceză cartea “Le Cercle et l’Arbre de la vie. Essais sur les racines de l’ésotérisme dans la philosophie antique”. A purtat o îndelungată corespondență cu profesorul american Elie Wiesel, originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1986.De asemenea, Nicolae Iuga a consacrat în premieră, în literatura de specialitate din România, o tratare monografică a ideii de cauzalitate emergentă, așa cum aceasta se manifestă în istorie.
Dintre volumele cu impact deosebit amintesc: “Întoarcerea Casandrei” (eseuri), Ed. Proema, Baia Mare, 1999; “Profesorul și sirena” (eseuri), Ed. Proema, Baia Mare, 2001;, “Filosofia contemporană despre morala creștină”, Ed. Paralela 45, București, 2002; “La porțile Occidentului” , Ed. Proema, Baia Mare, 2003; “Cercul și Copacul. Repere pentru o monografie a esotericului” , Ed. MLNR, București, 2005; “Bisericile creștine tradiționale spre o etică globală”, Ed. Grinta, Cluj Napoca, 2006; “Le Cercle et l’Arbre de la Vie. Essais sur les racines de l’ésotérisme dans la philosphie antique”, Ed. Limes, Cluj Napoca, 2007, “Un Muzeu de caricaturi”, (analize politice), Ed. Grinta, Cluj Napoca, 2007, “Cauzalitate emergentă în filosofia istoriei”, Ed. Limes, Cluj Napoca, 2008, “Dumnezeu și mersul Istoriei”, Ed. Limes, Cluj Napoca, 2010, “Securitatea, Cezarul și sfoara de câlți a lui Elie Wiesel”, Ed. Limes, Cluj Napoca, 2012.
Nicolae Iuga este titlu de dicționar în: Dicționarul biografic al literaturii române, autor Aurel Sasu, Ed. Paralela 45, Pitești, 2006, p. 810-811.Este expert evaluator în Registrul de evaluatori al ARACIS.
Cărțile lui Nicolae Iuga au fost citate în diverse reviste din țară și străinătate, precum: „Tribuna” (Cluj, nr. 4/2002), „Observatorul cultural” (București, nr. 4/2004), „Adevărul literar și artistic” (București, nr. 17/2005), „Convorbiri literare” (Iași nr. 3/2008), „Gracious Light” (New York, nr. 3/2002, nr. 1/2003, nr. 2/2003, nr. 4/2005), în vol. The Tallest Wooden Church, Detroit, 2003
Autorul este inclus în baza de date EUPHIDAS (European Philosophical Database System).
Cartea lui Nicolae Iuga intitulată “Bisericile creștine tradiționale spre o Etică globală” (Ed. Grinta, Cluj Napoca, 2006) a fost achiziționată de Biblioteca Indiana University, Bloomington, SUA.
A fost invitat și a participat la un Congres științific internațional, la Lisabona, Portugalia  între 25-26 martie 2006, congres organizat de către Universitatea Independentă din Lisabona și Centrul de Studii „Fernando Pessoa”. Colaborează la reviste din străinătate, respectiv reviste cotate ISI.
      Cartea lui Nicolae Iuga intitulată “Un muzeu de caricaturi, analize politice” (Ed. Grinta, Cluj Napoca, 2007) a fost achiziționată de către Standford University, SUA şi de către Biblioteca Națională a Australiei, (vezi: Bookmark, http://trove.nla.gov.au/work153631787)
Mai multe cărți semnate de către Nicolae Iuga sunt menționate în catalogul internațional online WorldCat (www.worldcat.org)
Mai multe articole ale autorului Nicolae Iuga au fost incluse, prin reproducere integrală, în BDI Central and Eastern European Online Library, Frankfurt, Germania, precum și în alte BDI.
Ca recunoaştere a activităţii literare şi universitare, Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” Baia Mare i-a tipărit “Caietul biobibliografic aniversar – dr. Nicolae Iuga în anul 2008.
Este menţionat în lucrările şi articolele de specialitate: Andrei Marga, Prefaţă la "Filosofia contemporană despre morala crestină", Ed. Paralela 45,București,2002;
Vasile Latiș, “Etica creștină privită dinspre filosofie”, în rev. „Mișcarea literară”, Bistrița, nr. 2/2002;
Ioan Alexandru Tofan, “Îndreptățirea filosofiei”, în rev. „Convorbiri literare”, Iași, nr. 12/2002;
Vasile Latiș, “Esoterism și filosofie”, în rev. „Mișcarea literară”, Bistrița, nr. 3-4(15-16)/2005;
Ion Burnar, “O carte orientativă într-o lume debusolată”, în „Informația zilei de Maramureş”, nr. din 20 iunie 2006;
Marian Nicolae Tomi, “În căutarea vârstelor secrete”, în rev. „Nord Literar”, Baia Mare, nr. 6(37)/iunie 2006;
Dragomir Ignat, “Bisericile spre o etică globală”, în „Glasul Maramureșului” nr. 2791/10 iunie 2006;
Eugenia Țarălungă, “Cauzalitate emergentă în filosofia istoriei”, în rev. „Viața Românească”, București, nr. 5/2009;
Ovidiu Pecican, “Goliarzii români”, în „Observator cultural”, București, nr. 635/2012;
Speranța Milancovici, Semn de carte: “Nicolae Iuga, Securitatea, Cezarul și sfoara de câlți a lui Elie Wiesel”, în rev. „Europa”, Novi Sad, Serbia, nr. 10/2012;
Dan Gheorghe Glodan, “Viața e frumoasă, băieți!”, în rev. „Nord Literar”, Baia Mare, nr. 10/2012;
A.I. Brumaru, “Morala creștină”, în „Monitorul de Brașov”, nr. 28.12.2000;
V.R. Ghenceanu, “Despre spiritul în formare”, în „Graiul Maramureșului” nr. din 17.06.2001;
V.R. Ghenceanu, în "Dreptul la singurătate", Ed. Proema, Baia Mare, 2001, p.312;
V.R. Ghenceanu, "Comentarii de sâmbătă", Ed. Proema, Baia Mare, 2004, p. 184-187
Ilie Rad, în "La un ceai cu Stefan Fay", Ed. Institutul european, 2003, p. 105;
Ion M. Mihai, în "Lecturi sublimate", Ed. Dacia, Cluj Napoca, 2005, p. 202-206.

       Pentru toate acestea şi pentru cât va mai scrie, pentru ajutorul dat în cei cinci ani de studenţie, domnule profesor: Vă mulţumesc! Vă stimez şi apreciez mult! Un sincer la mulţi ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu