marți, 11 august 2015

De ce nu este bine sa bem mai mult de 3 pahare de lapte pe zi?!

Stim cat de importante sunt lactatele pentru sanatatea oaselor noastre. Dar si in acest caz ce este prea mult face rau, sugereaza un studiu realizat de cercetatorii suedezi.
Noua cercetare arata ca anumite tipuri de zaharuri din lapte pot creste stresul oxidativ si procesul inflamator, care vor distruge celulele. Astfel, persoanele care beau mai mult de 3 pahare de lapte pe zi au un risc mai mare de moarte prematura.
Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat o legatura clara intre cauza si efect. De aceea, inainte de a sfatui oamenii sa limiteze consumul de lapte, sunt necesare mai mult cercetari.
Studiile recente privind beneficiile laptelui sunt contradictorii. Unele arata ca acesta reduce riscul de fracturi si de boli cardiace, iar altele dimpotriva, sugereaza ca poate provoca atacuri de cord.
Cercetatorii de la Universitatea Uppsala din Suedia, coordonati de profesorul Karl Michaelsson, au analizat rolul zaharurilor din lapte (lactoza si galactoza).
Studiile realizate pe animale au aratat ca o cantitate mare din aceste substante este legata de distrugerea celulelor, imbatranire prematura si afectarea sistemului imunitar.
Cercetarea a fost realizata ulterior pe oameni, voluntarii completand chestionare despre consumul de lactate. La studiu au participat 61.433 de femei si 45.339 barbati.
Femeile au fost monitorizate timp de 20 de ani. In acest interval, 15.541 au murit si 17.252 au suferit fracturi. Femeile care consumau de obicei mai mult lapte nu au avut un risc mai mic de fracturi.
Cele care beau zilnic mai mult de 680 ml (3 pahare) prezentau un risc dublu de moarte prematura comparativ cu cele care beau un singur pahar pe zi.
Rezultate similare au fost observate si la barbati, care au fost monitorizati timp de 11 ani. In cazul lor insa, riscul de moarte prematura era putin mai mic.
Testele de sange au demonstrat ca persoanele care beau mult lapte aveau un nivel mai ridicat de biomarkeri care indica stresul oxidativ si inflamatia.
In schimb, consumul de alte lactate (branza, iaurt), care contin mai putina lactoza, reduce riscul de fracturi si de moarte prematura, in special in cazul femeilor.Sursa: Daily Mail


                                                                                   Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu