luni, 17 septembrie 2018

Maramureşul, locul întâi la curăţenie

„Let`s Do It, Romania!”, ziua de curăţenie generală, s-a desfăşurat sâmbătă, 15 septembrie 2018. Judeţul Maramureş s-a clasat pe un loc fruntaş la nivel naţional, după numărul de oameni care au participat la această acţiune voluntară de păstrare a unui mediu curat.
La invitaţia făcută de Pop Silvia, preşedinta Gărzii Ecologice Baia Mare şi coordonator judeţean, mii de maramureşeni au răspuns prezent apelului de ecologizare lansat în cadrul acţiunii naţionale „Let`s Do It, Romania!” Parteneri în acţiune au fost Primăria Baia Mare, Inspectoratul Şcolar, Prefectura, Consiliul Judeţean, Poliţia, Jandarmeria, ISUMM, ATP EXODUS, Sistemul de gospodărire a apelor Maramureş, Serviciul de Ambulanţă  Maramureş, Direcţia Silvică, Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Ocolul Silvic Baia Mare, SC Urbis Baia Mare, SC Vital, SC Drusal, DAS Baia Mare, Direcţia de Sănătate Publică, Rotaract, Teamfor Youth Association, DJSTMM, Clubul de Turism „Creasta Cocoşului”, Liga Studenţilor „Pintea Viteazu”, FONTMM, Ara­mis, Ocolul Silvic Firiza, YMK şi primăriile: Baia Mare, Ariniş, Ardusat, Seini, Baia Sprie, Băiţa de sub Codru, Băiuţ, Bogdan Vodă, Borşa, Cavnic, Copalnic Mănăştur, Cupşeni, Dragomireşti, Gârdani, Mireşu Mare, Oarţa de Jos, Repedea, Săcălăşeni, Sarasău, Şieu, Sighetu Marmaţiei, Strâmtura, Târgu Lăpuş Valea Chioarului, Vima Mică, Şomcuta Mare, Vadu Izei, Tăuţii Măgherăuş, Coroieni şi Ulmeni.
Alături de reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, la acţiune s-au înscris elevi şi copii, însoţiţi de cadre didactice, părinţi şi bunici. 90% dintre voluntari au fost elevi. În Baia Mare, au fost prezenţi la acţiune foarte mulţi participanţi, de la toate liceele şi şcolile din oraş.
Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare a menţionat: “Vreau să-i felicit pe maramureşeni, pe băimăreni în special, pe cei tineri din comunitatea noastră, pentru faptul că au adus Maramureşul şi Baia Mare pe primul loc la evenimentul naţional „Let`s Do It, Romania!” Este o bucurie să văd că noi, comunitatea băimăreană şi maramureşeană. suntem responsabili şi îi responsabilizăm şi pe ceilalţi în raport cu mediul înconjurător, în raport cu curăţenia. Pentru că au fost majoritatea elevi din licee şi şcoli generale din Maramureş, le mulţuesc în special lor, elevilor de liceu şi din colegiile din Baia Mare, pentru că au dat exemplu şi celor mai în vârstă din comunitatea noastră. E un pas înainte. De săptămâna viitoare, vom face o întâlnire cu liceele, pentru a intra în logica balurilor bobocilor, şi vom discuta cu fiecare liceu, vom aronda un cartier al oraşului unui liceu ca să-l aibă în grijă, în responsabilitate şi să-i putem motiva şi pe cei mai tineri, dar şi pe cei mai în vârstă, cu privire la ceea ce se întâmplă în jurul blocurilor, în zonele de agrement, în zonele de joacă sau de sport din cartiere. Astfel încât să nu ne uităm doar la ce avem în jurul oraşului: pădure, zonă verde, râuri şi să le curăţăm, ci să ne uităm şi ce e şi în jurul caselor noastre, să fim responsabili în raport cu ceea ce înseamnă curăţenie, me­diu, ecologie. Trebuie să ştim un lucru, niciodată mizeria nu pică din cer, mizeria pică întotdeauna din mâna noastră, şi atunci va trebui să ne educăm noi între noi şi să înţelegem că nu doar mediul sau sănătatea este afectată de mizeria pe care o producem şi o aruncăm în locuri nepotrivite, ci ne este afectată într-un fel viaţa de zi cu zi, calitatea vieţii şi lucrul acesta ţine în primul rând de educaţie. Mă bucur că Baia Mare este un oraş educat, evoluat şi dă tonul României”.

Au fost peste 5.000 de voluntari în Baia Mare şi peste 23.000 în Maramureş. Organizatorul acţiunii judeţene, Silvia Pop, le mulţumeşte celor care au participat la acţiunea de sâmbătă: autorităţi judeţene, locale, ONG-uri, instituţii, servicii, unităţi şcolare şi voluntari. S-au adunat mii de saci de gu­noi, o situaţie care ar trebui să atragă atenţia asupra modului în care păstrăm mediul curat. (G.M.)




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu