vineri, 28 septembrie 2018

Fără cale de întoarcere

Faptul ca Viorica Dancila nu stia diferenta dintre protestanti si protestatarinici macar nu mai e stire. Mostrele de incultura crasa ale dnei Dancila nu mi se mai par demult amuzante.


Ar fi fost o stire de autentic breaking news daca dna Dancila ar fi rostit un discurs impecabil, ca forma si fond. Cu ea ne vom face de ras sistematic din ianuarie in Europa de cate ori va deschide gura. Si vor fi zeci de asemenea ocazii oficiale.

Dar chiar mai problematica este capacitatea dnei Dancila de a minti fara rezerva. Pentru ca este o uriasa minciuna sa spui ca PSD nu se implica in campania pentru referendum, asa cum a dat dna Dancia asigurari la Bruxelles.

Evident ca se implica. Zilele trecute, dl Drangea insusi spunea cum PSD, nu Guvernul, va organiza o campanie de informare pentru referendum, decizie luata in Biroul National al partidului.

Este o minciuna spusa la disperare, in mod evident, pentru ca tema acestui referendum este inacceptabila pentru socialistii europeni. Daca ai un dram, macar un dram de intelegere a ideologiilor, iti este clar ca tema familiei traditionale este cu totul si cu totul contrara principiilor stangii. Asa cum este straina si liberalilor.

Daca ar accepta ca un partid afiliat lui sa organizeze un referendum anti LGBT, pentru ca asta este de fapt, socialistii s-ar impusca singuri in fata propriului electorat european.

Si asa PSD este pentru ei o piatra de moara care ameninta sa le elimine marele avantaj obtinut prin punerea la colt a guvernarilor de drepta din Polonia si Ungaria. Dar sa mai vina si cu enormitatea aceasta este, in mod evident, prea mult.

De altfel, se vede cu ochiul liber ca PSD este un ciumat pentru socialistii europeni. Cand s-a pus problema audierii dnei Dancila, adica primul pas spre o rezolutie si foarte posibila activare a articolului 7, socialistii au votat in rand cu popularii impotriva PSD.

Minciuna dnei premier arata, dincolo de disponiblitatea catre necinstea deja consacrata a PSD, ca Dragnea si Dancila ii cred pe europeni foarte foarte prosti. Asta daca nu cumva sunt, intr-adevar, dispusi sa renunte la orice implicare si sa sacrifice acest demers pe care l-au gandit populist electoral.

Asa cum ii cred prosti atunci cand isi imagineaza ca Viorica Dancila si Calin Popescu Tariceanu vor convinge la Bruxelles pe cineva ca oficialii MCV, ca expertii Comisiei de la Venetia, ca Frank Timmermans si toate ambasadele habar nu au despre ce vorbesc in privinta Justitiei din Romania.

Cu atat mai mult vazandu-se mintiti cu atata nerusinare in chestiunea referendumului, europenii au toate motivele sa se indoiasca de buna credinta a PSD si ALDE in chestiunea Justitiei.

Si daca, totusi, ar fi tentati sa treaca si peste asta, Liviu Drangea le furnizeaza dovada ultima si certa ca totul este pentru scaparea politicienilor penali.

Liviu Dragnea ar putea fi la cateva luni de usa puscariei. Pe 8 octombrie incepe apelul sau in fata unui complet de 5 al ICCJ care pare sa-l terifieze. Asa ca i-a trasat public ordin lui Tudorel Toader sa-l scape de el printr-o ordonanta de urgenta care sa modifice de-abia adoptata Lege 303. Adica sa introduca o norma tranzitorie care sa mute acum aplicarea prevederilor privind completurile de 5, care in mod normal se aplica de la inceputul anului viitor.

Si pentru ca dl Toader nu vrea (pentru ca nu vrea Tariceanu, care are acum tot interesul sa-l termine pe Dragnea) il ameninta cu remanierea.

Nici macar nu e vorba despre refuzul amnistiei si gratierii de care ar beneficia mai multi. Este vorba despre o problema strict personala a lui Dragnea, pentru care ar putea zbura un ministru, altfel extrem de folositor pana acum stapanului sau politic.

Cine sa creada atunci ca e vorba despre un demers legitim si normal?

Fiecare zi pe care Dragnea o mai petrece la putere este o zi care costa enorm Romania. Si cred ca numai un orb nu-si da seama ca acelasi efect devastator este si pentru PSD.

Partidul ai carui reprezentanti mint asa cum mint la Bruxelles, care este perceput ca un gropar al statului de drept si al Justitiei, este tot mai izolat, la un pas de excluderea din grupul socialistilor.

Cine crede ca Dancila si Tariceanu au convins pe cineva la Bruxelles se amageste amarnic. Dimpotriva. Spectacolul oferit a fost, spun surse politice, lamentabil. Discursurile au fost in tuse cu mult prea groase, despre drogati veniti din alte tari pe 10 august ca sa dea o lovitura de stat si alte enormitati.

Nu exista cale de intoarcere. Singurul lucru care mai poate fi schimbat este pretul, unul care creste in fiecare zi.


de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
ZIARE.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu