miercuri, 19 septembrie 2018

Comunicat de presă

                           
                                                               
19 septembrie 2018                                                          Purtător de cuvânt
                                                                                                                 Dan Bucă,
                                                                                                            Tel.: 0755-112726
Încasări mai mari la bugetul județului în luna august
         La întâlnirea colectivului pentru stabilirea măsurilor de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului, șeful adjunct al Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș, Ioan Popa a declarat că încasările la sfârșitul lunii iulie a.c., au fost mai mari pe capitolele bugetare componente, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar și la alte venituri. Pentru menținerea volumului de încasări bugetare și recuperarea arieratelor vor fi luate măsuri de identificare a cauzelor neefectuării plăților la termen, intensificarea de acțiuni pentru identificarea de noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor eșalonări la plată și monitorizarea măsurilor de executare silită. Programul, față de aceeași perioadă a anului trecut, are o realizare de 115,79%.
80.500 bucăți țigarete confiscate la biroul vamal de frontieră Sighet
Activitatea Biroului Vamal de Interior Maramureș cumulat cu Biroul Vamal Sighetu Marmației a fost realizată în special din comerțul cu state terțe. Acțiunile specifice strict domeniului vamal au vizat efectuarea a 35 de controale la persoane fizice, respectiv au fost efectuate 28 de controale la persoane juridice, încheiate cu 20 de note unilaterale și opt decizii de regularizare a sumelor, a precizat Florin Moldovan, șef birou vamal. Peste 590 controale la coletele poștale și 21„ controale cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală au fost desfășurate în scopul combaterii traficului de mărfuri susceptibile a încălca un drept de proprietate intelectuală.. Principalele mărfuri importate au fost: cherestea de rășinoase și mesteacăn, părți de mobilier de lemn, anvelope noi din cauciuc, placaj din mesteacăn, articole din carton, încălțăminte cu fețe din material plastic, cărămidă ceramică pentru construcții, peleți din material lemnos și piulițe hexagonale din oțel. Acestea provin din Ucraina, Federația Rusă, Belarus și China. Mărfurile exportate la nivelul județului au fost efectuate spre Elveția, Federația Rusă, Serbia, Turcia, Israel și Liechtenstein. (elemente lamelare stratificate, panouri din lemn, traverse din lemn de fag pentru căi ferate, mobilier din lemn, blaturi din lemn, scaune din lemn, traverse din lemn, parchet stejar stratificat, părți din mobilier din lemn). Au fost identificate 15 fraude vamale, fiind confiscate mărfuri (țigarete, produse de origine animală), cuantumul amenzilor vamale aplicate fiind în valoare de 17.500 lei. Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmației a fost tranzitat, în luna august, de 16.900 mijloace de transport, respectiv peste 86.000 de persoane, volumul traficului înregistrând o creștere semnificativă de 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. La controlul vamal efectuat la intrarea în țară au fost identificate țigarete de proveniență ucraineană (5240 bucăți) ascunse în interiorul a două autoturisme (aripă dreapta spate, filtru de aer, capacul portbagajului, trusa de scule, bagaje personale, dar și disimulate în bomboane de ciocolată). La controlul vamal efectuat la intrarea în România asupra unui autoturism înmatriculat în Republica Cehă, condus de un cetățean ucrainean au fost descoperite 152 articole pirotehnice, materiale explozive interzise a fi deținute, utilizate și transportate de persoane fizice. Materiale au fost confiscate și s-a formulat o sesizare penală.
360 controale efectuate de structura de control din cadrul DSP Maramureș
Directorul executiv adjunct economic al DSP Maramureș, Alessandra Ivette Ilea a menționat faptul că în luna august au fost efectuate 360 de controale în domeniul sănătății publice. Angajații din structura de control au efectuat controale la instalațiile centrale de apă, la unități de turism, piscine, controale în mediul de viață al populației, saloane de înfrumusețare și produse cosmetice, controale în care unități care importă, distribuie și utilizează produse biocide, unități de tehnică dentară, unități optică medicală, în sectorul alimentar (producători, ambalatori, retaileri) și sectorul de servicii. S-au aplicat nouă sancțiuni contravenționale, din care două amenzi și șapte avertismente.
Alida Bozîntan, șef serviciu AJOFM Maramureș a precizat că numărul șomerilor înregistrați la finalul lunii august a fost de 6473 persoane, rata șomajului fiind de 3,29%, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. Numărul șomerilor beneficiari de indemnizație de șomaj a scăzut cu 650 de persoane.
Datele statistice ale Casei Naționale de Pensii relevă că, la nivelul județului nostru, sunt peste 116.000 de pensionari, din care peste 74.800 pentru limită de vârstă, peste 19.000 pensionari de invaliditate, peste 4400 pensionari din domeniul agriculturii, 1681 beneficiari de pensii anticipate, peste 16.500 de persoane beneficiază de pensie de urmaș. Directorul executiv Lucica Pop a  că în luna august au fost încheiate 429 contracte privind plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări de sănătate, venitul încasat fiind de 3.730.353 lei. Au fost alocate bilete de tratament în stațiunile 1 Mai, Bizușa, Buziaș, Căciulata, Călimănești, Covasna, Geoagiu, Felix, Herculane, Lacul Sărat, Moneasa, Olănești, Ocna Șugatag, Tinca, Tășnad, Govora, Sovata, Mangalia, Neptun, Saturn, Techirghiol, Turcia, Vatra Dornei. Valoarea punctului de pensie este de la  1 iulie în valoare de 1100 lei. De asemenea, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari privind instituirea pensiei sociale minime garantate este de 640 lei.
Instituția Prefectului – Județul Maramureș


Str. Gheorghe Şincai nr. 46, RO- 430311 Baia Mare, tel. 0262 215001;  fax 0262 213241 e-mail: prefect@prefecturamaramures.ro  www.mm.prefectura.mai.gov.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu