vineri, 14 septembrie 2018

SFATURI UTILE PENTRU MURĂTURI ŞI CONSERVE REUŞITE

·         Alegeti legume sanatoase, fara defecte vizibile (pete, zone moi sau mucegaite). Chiar daca acestea se vand la un pret tentant, mai bine le evitati. O singura bucata stricata va poate ruina intreaga serie de conserve pe care o pregatiti.
·         Spalati bine legumele in mai multe ape reci pentru a fi siguri ca ati indepartat eventualele substante chimice cu care au fost stropite.
·         Respectati indicatiile si gramajele din retete! O saramura mai diluata la muraturi sau un timp mai scurt de fierbere al zacustii pot compromite intreaga sarja.
·         Zacusca (ca si gemurile si dulceturile) fierbe mai usor si mai repede in cratite largi de min. 40 cm diametru. Viteza de evaporare a apei este crescuta si zacusca scade mai repede daca oala are suprafata mare. Binenteles ca va trebui sa aveti oale separate pentru dulceata si zacusca (mirosul de ceapa ramane in porii cratitei oricat o spalati).
·         La muraturi se foloseste sare grunjoasa neiodata. Ea poate fi cumparata in general in piete si se vinde la saculet de 5 kg (se numeste „Sare pentru industria alimentara”)
·         Hreanul, cimbrul, boabele de piper, frunzele de dafin, betele de marar uscat nu sunt doar simple „arome si condimente”. Ele contribuie la buna pastrare a conservelor de legume. De exemplu: hreanul confera fermitate castravetilor si gogosarilor, adica ii pastreaza crocanti. De aceea nu se pune hrean la varza murata din care dorim sa facem sarmale. Tot hreanul este cel care pastreaza culoarea frumoasa a bulionului!
·         In retetele noastre se foloseste exclusiv saramura rece (chiar daca a fost fiarta ea se lasa la racit) pentru a nu inmuia legumele.
·         Tineti cont de regulile de igiena alimentara si spalati si sterilizati constiincios recipientele (si capacele acestora!) in care urmeaza sa pastrati aceste muraturi si conserve de legume pentru iarna.
·         Este de preferat sa imbuteliati conservele in borcane mai multe si mai mici (dupa caz) si sa le deschideti treptat, pe masura ce le consumati. Daca cumva unul se strica nu e paguba mare. Recipientele trebuie adaptate la numarul de membri din familie. Daca sunteti 2-3 persoane este recomandat sa puneti zacusca in borcane de 400 ml iar muraturile in borcane de 1,5 – 2 L. Intr-un butoias de varza murata de 30 L incap 9 verze! Le mancati pe toate pana la primavara?
·         Asigurati-va ca aveti un spatiu potrivit de depozitare al acestor borcane: o camara ventilata si racoroasa, o pivnita uscata etc. Din pacate multe apartamente noi nu au camari ca pe vremuri ci doar niste debarale in care temperatura este mult prea ridicata. Sa nu va mirati daca va fermenteaza gemurile sau mucegaiesc muraturile si zacusca. A.A.D.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu