·
Alegeti legume sanatoase, fara defecte vizibile (pete, zone moi
sau mucegaite). Chiar daca acestea se vand la un pret tentant, mai bine le
evitati. O singura bucata stricata va poate ruina intreaga serie de conserve pe
care o pregatiti.
·
Spalati bine legumele in mai multe ape reci pentru a fi siguri
ca ati indepartat eventualele substante chimice cu care au fost stropite.
·
Respectati indicatiile si gramajele din retete! O saramura mai
diluata la muraturi sau un timp mai scurt de fierbere al zacustii pot
compromite intreaga sarja.
·
Zacusca (ca si gemurile si dulceturile) fierbe mai usor si mai
repede in cratite largi de min. 40 cm diametru. Viteza de evaporare a apei este
crescuta si zacusca scade mai repede daca oala are suprafata mare. Binenteles
ca va trebui sa aveti oale separate pentru dulceata si zacusca (mirosul de
ceapa ramane in porii cratitei oricat o spalati).
·
La muraturi se foloseste sare grunjoasa neiodata. Ea poate fi
cumparata in general in piete si se vinde la saculet de 5 kg (se numeste „Sare
pentru industria alimentara”)
·
Hreanul, cimbrul, boabele de piper, frunzele de dafin, betele de
marar uscat nu sunt doar simple „arome si condimente”. Ele contribuie la buna
pastrare a conservelor de legume. De exemplu: hreanul confera fermitate
castravetilor si gogosarilor, adica ii pastreaza crocanti. De aceea nu se pune
hrean la varza murata din care dorim sa facem sarmale. Tot hreanul este cel
care pastreaza culoarea frumoasa a bulionului!
·
In retetele noastre se foloseste exclusiv saramura rece (chiar
daca a fost fiarta ea se lasa la racit) pentru a nu inmuia legumele.
·
Tineti cont de regulile de igiena alimentara si spalati si
sterilizati constiincios recipientele (si capacele acestora!) in care urmeaza
sa pastrati aceste muraturi si conserve de legume pentru iarna.
·
Este de preferat sa imbuteliati conservele in borcane mai multe
si mai mici (dupa caz) si sa le deschideti treptat, pe masura ce le consumati.
Daca cumva unul se strica nu e paguba mare. Recipientele trebuie adaptate la
numarul de membri din familie. Daca sunteti 2-3 persoane este recomandat sa
puneti zacusca in borcane de 400 ml iar muraturile in borcane de 1,5 – 2 L.
Intr-un butoias de varza murata de 30 L incap 9 verze! Le mancati pe toate pana
la primavara?
·
Asigurati-va ca aveti un spatiu potrivit de depozitare al
acestor borcane: o camara ventilata si racoroasa, o pivnita uscata etc. Din
pacate multe apartamente noi nu au camari ca pe vremuri ci doar niste debarale
in care temperatura este mult prea ridicata. Sa nu va mirati daca va
fermenteaza gemurile sau mucegaiesc muraturile si zacusca. A.A.D.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu